Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Sprādzienā Sanktpēterburgas metro nogalināti 14 cilvēki un ievainoti vismaz 50. Eksplozija notika vagonā, kad vilciens virzījās tunelī starp stacijām Siena laukums un Tehnoloģiskais institūts. Citā netālu esošā stacijā atrasts vēl viens neeksplodējis spridzeklis. Sprādziens atzīts par teroraku, un tā izdarīšanā tiek turēts aizdomās Krievijas pilsonību ieguvis kirgīzs — 22 gadus vecais Akbardžons Džalilovs.

Nedēļas notikumi pasaulē


ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons 
NATO sanāksmē Briselē paziņoja, ka militārās alianses dalībvalstīm, kas neatvēl aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta, jāpalielina izdevumi aizsardzībai vai divu mēnešu laikā jānāk klajā ar plānu alianses budžeta vadlīniju ievērošanai. Par iespējamajām solījumu nepildīšanas sekām Tilersons klusēja. Aizsardzībai veltīt vismaz 2% no IKP līdz šim izdevies tikai Lielbritānijai, Igaunijai, Grieķijai un Polijai.

Pēc 2. aprīlī Ekvadorā notikušās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas abi kandidāti paziņoja par savu uzvaru, ko ietekmēja atšķirīgi rezultāti dažādās nobalsojušo vēlētāju aptaujās. Oficiālie rezultāti vēlāk liecināja, ka uzvarējis kreisais kandidāts Ļeņins Moreno. Konservatīvo nometnes pārstāvis Giljermo Laso pieprasījis balsu pārskaitīšanu. Par vēlēšanu rezultātu publiski priecājās WikiLeaks dibinātājs Džūljens Asanžs, kurš kopš 2012. gada mitinās Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Giljermo Laso bija solījis uzvaras gadījumā Asanžu padzīt.

Lietuviešu vēsturnieks Ļuds Mažīlis Vācijas Ārlietu ministrijas arhīvā Berlīnē atradis 1918. gada Lietuvas neatkarības atjaunošanas akta oriģinālu. Lietuvas un Vācijas ārlietu ministri vienojušies to izlikt apskatei Lietuvā. Nākotnē tikšot pārrunāta iespēja dokumentu nodot Lietuvai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu