Lietuva lūdz Vācijai atdot Berlīnes arhīvā atrasto valsts neatkarības akta oriģinālu • IR.lv

Lietuva lūdz Vācijai atdot Berlīnes arhīvā atrasto valsts neatkarības akta oriģinālu

37
Lietuvas karogs. Foto: Ints Kalniņš, Reuters/LETA

 Lietuvas neatkarības atjaunošanas akta oriģinālu Berlīnes arhīvā atradis vēsturnieks Ļuds Mažīlis.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs lūdzis savu Vācijas kolēģi Zigmāru Gabrielu atdot valstij Berlīnes diplomātiskajā arhīvā atrasto Lietuvas Padomes 1918.gada 16.februārī pieņemtās deklarācijas par Lietuvas valsts neatkarības atjaunošanu oriģinālu, ziņo LETA. 

“Es viņam teicu, ka tas ir viens no mūsu nozīmīgākajiem vēsturiskajiem dokumentiem, un mēs vēlētos, lai tas atgriežas Lietuvā,” Linkevičs par ceturtdien notikušo sarunu teicis ziņu aģentūrai BNS. 

Lietuvas ārlietu ministrs norādīja, ka telefona sarunā ar Gabrielu abi ministri vienojušies par šo jautājumu runāt arī NATO samita Briselē, kas notiek piektdien, laikā. Linkevičs sacīja, ka Vācijas ārlietu ministrs ir solījis uz Briseli atvest dokumenta kopiju un sniegt plašāku informāciju par juridisko situāciju. Tāpat Gabriels solījis palīdzēt Lietuvas pētniekiem piekļūt ar valsts neatkarības atgūšanu saistītiem dokumentiem.

Lietuviešu vēsturnieks Ļuds Mažīlis trešdien paziņoja, ka Berlīnē atradis 1918.gada Lietuvas neatkarības atjaunošanas akta oriģinālu. Mažīlis atrada šo dokumentu Vācijas Ārlietu ministrijas arhīvā Berlīnē un dalījās ar tā fotoattēlu, kas strauji izplatījās sociālajos medijos. 

Vācijas Ārlietu ministrija ceturtdien apstiprināja, ka tās arhīvā atrastais dokuments ir deklarācijas oriģināls, un tā apsveica Lietuvu ar šo atradumu. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ceturtdien paziņoja, ka viņas pārstāvji ir sazinājušies ar Vācijas kancleres Angelas Merkeles biroju, lai noskaidrotu, kad un kā Lietuvai būtu iespējams atgūt dokumentu. 

1918.gada 16.februārī Lietuvas nacionālās atmodas tēva Jona Basanaviča vadītā Lietuvas Padome Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām. Vēsturnieki ir pārliecināti, ka viens no 20 neatkarības akta parakstītājiem Jurgis Šaulis pirms 99 gadiem dokumenta eksemplāru pasniedza Vācijas diplomātiem. 

Domājams, ka tika parakstīti vairāki svarīgā dokumenta oriģināla eksemplāri, bet citu atrašanās vieta nav zināma. Lietuvas dižkunigaitija viduslaikos bija viena no Eiropas varenākajām valstīm, kas vēlāk apvienojās ar Polijas karalisti. Polijas un Lietuvas apvienotā valsts pastāvēja līdz 18.gadsimta beigām, kad to pakāpeniski sadalīja kaimiņu impērijas, tostarp Krievija. 

Lietuvu 1940.gadā okupēja Padomju Savienība. 1990.gadā Lietuva kļuva par pirmo padomju republiku, kas pasludināja neatkarību.

Komentāri (37)

Valdis Eiserts 31.03.2017. 19.39

TV ziņo par Lietuvas neatkarības atjaunošanu 1918. gadā. Kad tā dibināta?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu