Kremļa slepenie bērni • IR.lv

Kremļa slepenie bērni

4
NULL

Tramps atstāj Baltiju bez finansējuma – lai paši ceļ sev demokrātiju, ja tik ļoti vajag, un paši sevi arī aizsargā. Raksts ar šādu nepatiesu secinājumu martā uzšvirkstēja internetā kā uguns pērnajā kūlā – 48 stundu laikā to publicēja vairāk nekā 30 vietnes, arī Latvijā. Šāds propagandas tīkls, kas izplata Kremlim izdevīgu informāciju par Baltiju, darbojas nepārtraukti. Kas internetā izplata viltus ziņas un cenšas radīt Baltijas valstīm neveiksminieču tēlu?

Jaunā ASV administrācija būtiski samazinās finansējumu publiskās diplomātijas programmām un palīdzībai citām valstīm, līdz ar to «Baltijā un līdzīgiem parazītiem, kas pieraduši dzīvot no Valsts departamenta grantiem, Vašingtona parādīs treknu pigu» – tā 6. martā vēstīja Kaļiņingradas Universitātes piesegā strādājošais portāls Rubaltic.ru. Ierakstot Google meklētājā šī raksta nosaukumu Tramps atstāj Baltiju bez finansējuma, nezinošam lasītājam tiešām var rasties priekšstats, ka ASV, ko Baltija uzlūko kā izšķirošu faktoru reģiona drošības garantēšanai, pamet savus partnerus. Rakstu izplatījuši desmitiem vietņu, pārsvarā ar Krievijas un bijušās PSRS domēniem, un arī Baltijas krieviem mērķēti interneta resursi – portāls Vesti.lv un ar Kremļa propagandas holdingu Rossiya Segodnya saistītais Baltnews.lt.

Taču ziņa nav patiesa. Pirmkārt, ASV ārpolitikas budžeta samazinājums tobrīd tiek tikai plānots, nevis ir jau noticis fakts, kā vēsta skaļais virsraksts. Otrkārt, ārvalstīm palīdzību sniedzošā ASV aģentūra USAID Baltijā neko nefinansē jau kopš 2004. gada, kad Igaunija, Latvija un Lietuva iestājās Eiropas Savienībā. ASV vēstniecība Latvijā apliecināja Re:Baltica, ka vienīgā lielā publiskās diplomātijas programma Baltijas valstīs ir stipendijas mācībām ASV augstskolās, kopējo budžetu gan nenosaucot.

Raksta autors Aleksandrs Nosovičs tomēr neuzskata, ka būtu maldinājis lasītājus. Facebook vēstulē Re:Baltica viņš atbild, ka domājis «visu ASV atbalsta sistēmu Baltijai un citiem ārvalstu aktīvistiem, ne tikai USAID». Uz jautājumu, kāpēc viņš nenoskaidroja, cik Baltija saņem no ASV, un aprobežojās ar minējumu, ka «finansējums bija iespaidīgs», Nosovičs vairs neatbildēja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu