Bilžu mīklas kastīte • IR.lv

Bilžu mīklas kastīte

6
NULL

Jukas Rislaki grāmata Vilki, velni un vīri – mēģinājums izprast Alberta Kronenberga likteni  

Piederu pie paaudzes, kas Albertu Kronenbergu iepazina 90. gadu sākumā, kad jūsmā par pirmās Latvijas valsts laika vērtībām 30. gados populārā bērnu grāmatu autora darbus izdeva atkal. Ko manai paaudzei nozīmē Sprunguļmuižas gadatirgus, Mazais ganiņš, Tuntuļu Jurītis? Minēšu daiļrunīgu faktu – Dailes teātrī joprojām tiek spēlēta Jērādiņa, kura savu pirmizrādi piedzīvoja 1982. gadā, un nu jau šī Pētera Liepiņa izrāde ir tā, kas sasaista paaudzes. 

Taču – kas somu žurnālistu un rakstnieku Juku Rislaki pamudināja ķerties pie Alberta Kronenberga biogrāfijas izpētes grāmatā Vilki, velni un vīri? Arī Rislaki iemesli ir savijušies ar dzīvi: tās bijušas grāmatas, no kurām viņš pats savulaik mācījies latviešu valodu, vēlāk šie pirmie latviešu komiksi palīdzējuši uzturēt saikni ar mazbērniem. 

Juka Rislaki 2005. gadā Somijā izdevis grāmatu par «somu Kronenbergu», karikatūristu un bērnu rakstnieku Ūlu Fogelbergu, kas stiprinājis pārliecību, ka viņš spētu izprast arī Alberta Kronenberga likteni. Vēl būtisks impulss, šķiet, bijusi draudzība ar Alberta Kronenberga meitu Rūtu Kronenbergu: grāmatā daudz ģimenē glabātu zīmējumu, skiču, to vidū sirsnīgi, kopā ar bērniem tapuši zīmējumi. Galarezultātā izdevusies pārsteidzoši apjomīga grāmata, drīzāk mākslas albums, ko kopīgi šķirstīt, turēt uz žurnālgaldiņa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu