Latvija ekonomiskās brīvības reitingā pakāpusies uz 20.vietu • IR.lv

Latvija ekonomiskās brīvības reitingā pakāpusies uz 20.vietu

6
Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kā ekonomiski visbrīvākās valstis atzītas Honkonga, Singapūra, Jaunzēlande, Šveice un Austrālija.

Latvija pasaules ekonomiskās brīvības reitingā šogad ir pakāpusies uz 20.vietu no 36.vietas pērn, bet joprojām atpaliek no Igaunijas un Lietuvas, ziņo LETA.

Jaunākajā pētījumu institūta “Heritage Foundation” un laikraksta “Wall Street Journal” gadskārtējā pētījumā par ekonomisko brīvību 180 pasaules valstīs un teritorijās Igaunija ieņem 6.pozīciju pretstatā 9.vietai pērn, bet Lietuva no 13.pozīcijas atkāpusies uz 16.vietu.

Reģionālajā Eiropas reitingā Latvija ieņem 11.vietu, Igaunija ierindojas otrajā pozīcijā aiz Šveices, bet Lietuva ir 8.vietā.

Pētījuma autori aprēķinājuši, ka Latvijas ekonomiskās brīvības līmenis šogad atbilst 74,8 punktiem, kas ir par 4,4 procenta punktiem vairāk nekā pērn, atspoguļojot uzlabojumus piecos no 12 ekonomiskās brīvības rādītājiem: par īpašumtiesībām, valdības godīgumu, uzņēmējdarbības brīvību, darbaspēka brīvību un monetāro brīvību.

Latvija piedzīvojusi lejupslīdi rādītājos par valdības izdevumiem, nodokļu slogu, tirdzniecības brīvību un investīciju brīvību, bet saglabājusi pozīcijas rādītājos par tiesu sistēmas efektivitāti, fiskālo veselību un finanšu brīvību.

Visas trīs Baltijas valstis ir ierindotas starp “pārsvarā brīvajām” valstīm. Šajā valstu grupā kopumā ir 29 pasaules zemes, tostarp ASV (17.vieta), Zviedrija (19.vieta), Dienvidkoreja (23.vieta), Vācija (26.vieta) un Botsvana (34.vieta).

Pirmais ekonomiski visbrīvāko valstu piecinieks salīdzinājumā ar pagājušo gadu nav mainījies – jau 23.gadu pēc kārtas par teritoriju ar vislielāko ekonomisko brīvību ir atzīta Honkonga, kam seko Singapūra. Jaunzēlande, Šveice un Austrālija. Šīs piecas valstis ir iekļautas “brīvo” valstu kategorijā.

“Daļēji brīvo” valstu grupā ir ierindotas 58 valstis. Šo valstu grupā ir, piemēram, Japāna (40.vieta), Polija (45.vieta), Turcija (60.vieta), Francija (72.vieta), Itālija (79.vieta), kā arī Bosnija un Hercegovina (92.vieta).

Savukārt “pārsvarā nebrīvo” valstu kategorijā ir 65 valstis. Tajā atrodas, piemēram, Serbija (99.vieta), Ķīna (111.vieta), Krievija (114.vieta), Grieķija (127.vieta), Brazīlija (140.vieta), Argentīna (156.vieta) un Maldivu salas (157.vieta).

“Apspiesto” valstu kategorijā ir 23 valstis, tostarp Afganistāna (163.vieta), Ukraina (166.vieta), Eritreja (176.vieta), Kuba (178.vieta), Venecuēla (179.vieta). Pēdējo – 180. – vietu reitingā ieņem Ziemeļkoreja.

Ekonomiskās brīvības indekss kopš 1995.gada top, izanalizējot 50 dažādu rādītāju. Tā veidotāji ņem vērā premisu – jo augstāka ekonomiskā brīvība, jo lielāks labklājības līmenis un ienākumi uz vienu iedzīvotāju.

Indeksu aprēķina, ņemot vērā kritērijus četrās kategorijās: likuma vara, valdības mērogs, regulējuma efektivitāte un tirgu atvērtība.

 

Komentāri (6)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu