Valdība pieņem jaunuzņēmumu atbalsta programmu pieteikšanas un administrēšanas kārtību • IR.lv

Valdība pieņem jaunuzņēmumu atbalsta programmu pieteikšanas un administrēšanas kārtību

22
Ministru kabineta sēde. Foto: Ieva Makare, LETA.

Valdība šodien pieņēma jaunuzņēmumu atbalsta programmu pieteikšanas un administrēšanas kārtību.

Minēto noteikumu izdošanu paredz Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, lai noteiktu prasību, ka jaunuzņēmums, kas vēlas izmantot likumā noteiktās atbalsta programmas, sagatavo un iesniedz Jaunuzņēmumu darbības vērtēšanas komisijai pieteikumu, kā arī ar to saistīto dokumentāciju.

Valdības atbalstītie noteikumi nosaka jaunuzņēmuma pieteikuma un ar to saistīto dokumentu formu un saturu dalībai Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā noteiktajās atbalsta programmās; pieteikuma un apliecinājuma formu riska kapitāla investora iekļaušanai kvalificēto riska kapitāla investoru sarakstā; atbalsta programmu administrēšanas kārtību.

Noteikumos uzskaitīti dokumenti, kas jaunuzņēmumam jāiesniedz, lai pieteiktu dalību likumā noteiktajās atbalsta programmās.

Tāpat noteikumi nosaka administrējošās iestādes pienākumus un tiesības, kur cita starpā ir jāizstrādā kārtība kādā administrējošā iestāde izskata jaunuzņēmuma iesniegto pieteikumu un ar to saistītās dokumentācijas atbilstību atbalsta programmu piešķiršanas kritērijiem, kā arī riska kapitāla investora iesniegto pieteikumu un ar to saistītās dokumentācijas atbilstību kvalifikācijas nosacījumiem.

“Līdz ar valdības šodien pieņemto lēmumu esam spēruši pēdējo soli, lai sāktu sniegt valsts atbalstu jaunuzņēmumiem jeb start–up uzņēmumiem — aicinām jaunuzņēmumus un to investorus reģistrēties un iesniegt pieteikumus dalībai atbalsta programmās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā,” sacīja Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš arī norādīja, ka mērķis ir panākt, lai Latvija kļūtu par jaunuzņēmumu pirmo izvēli Baltijas valstīs. “Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums ir pamats šādu uzņēmumu attīstības veicināšanai. Ieviešot specifiskas, tieši šai uzņēmēju grupai atbilstošas atbalsta programmas, sagaidām, ka ik gadu Latvijā radīsies vismaz 30 šādu uzņēmumu, kas būs piesaistījuši aptuveni 160 augsti kvalificētu darbinieku,” teica Ašeradens.

Kā ziņots, šogad 1. janvārī stājās spēkā Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums. Tā mērķis ir veicināt jaunuzņēmumu veidošanos Latvijā, tādējādi sekmējot pētniecību, kā arī inovatīvu ideju, produktu vai procesu izmantošanu saimnieciskajā darbībā. Koncepcijā norādītais sasniedzamais mērķis paredz ik gadu reģistrēt 20 uzņēmumu un piesaistīt 120 augsti kvalificētus darbiniekus.

Likumā definēts, kas ir jaunuzņēmums, kādas ir tā pazīmes un kādas ir jaunuzņēmumu atbalsta programmas. Atbilstoši likumam jaunuzņēmums ir kapitālsabiedrība ar augstas izaugsmes potenciālu, kuras pamatdarbība ir saistīta ar mērogojamu biznesa modeļu un inovatīvu produktu izstrādi, ražošanu vai attīstību.

Likumā paredzētie atbalsta pasākumi ir fiksēts maksājums, kas ir valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) mēneša galīgs maksājums, ko darba devējs veic par darba ņēmēju valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā.

Tas ir maksājums divu minimālo VSAOI apmērā — 2016.gadā tas ir 252,26 eiro, algas apmēram nepārsniedzot 4050 eiro mēnesī. Ja nodarbinātā alga pārsniedz 4050 eiro mēnesī, papildus tiek maksāts solidaritātes nodoklis. Fiksētais maksājums aizstāj VSAOI un iedzīvotāju ienākuma nodokli par konkrēto darba ņēmēju.

Komentāri (22)

Es 07.02.2017. 15.40

Dikti liesu sieru pelēm slazdā ieliek :) Dabūsiet fiksētu atlaidi soc nodoklim. Pārējo maksāsiet uzreiz. Un šitā dēļ bars labi apmaksātu veču un dāmu šodien sēdējuši MK un ilgi sprieduši…

+3
0
Atbildēt

0

Ruta Zilvere 08.02.2017. 07.45

Atkal spēlītes ar VSAOI. No piedzīvojumiem ar MUN neko neesam mācījušies?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu