4 padomi, kā sēdēt mazāk • IR.lv

4 padomi, kā sēdēt mazāk

7
Foto — Shutterstock

Paaugstināts asinsspiediens, slikta stāja, vāji muskuļi – tās ir tikai dažas no sekām, ko rada ilgstoša atrašanās krēslā

Darbā uz datorkrēsla, ēdnīcā uz soliņa, ceļā – auto sēdeklī, mājās – dīvānā: katru dienu liela daļa laika tiek pavadīta sēžot. Nereti sēdēšanas kaitīgums tiek pielīdzināts smēķēšanai, un, kā atzīst fizioterapeite Marta Priede, alegorija radusies ne bez pamata: «Sēdoša darba darītājiem un smēķētājiem ir kopīgas veselības problēmas: paaugstināts asinsspiediens un holesterīna līmenis, kā arī divreiz lielāks risks saslimt ar kardiovaskulārām slimībām.» Esi izgulējies, bet darbā nespēj beigt žāvāties? Tāpat kā smēķētājiem, arī cilvēkiem ar mazkustīgu dzīvesveidu ir apgrūtināta skābekļa piegāde smadzenēm. Ilgstoši atrodoties sēdus, smadzeņu funkcija palēninās, un rodas miegainība. 

Tas vēl nav viss: ilglaicīga sēdēšana var radīt tādas deformācijas mugurkaulā kā skolioze. Sēdus stāvoklī sasprindzinās muguras muskuļi un vājinās vēdera muskuļi, tas atstāj sliktu ietekmi uz stāju. Atslābst arī sēžas muskuļi, jo sēdēšanas laikā tie ir nekustīgi, kā rezultātā samazinās līdzsvars un tiek ietekmēta gaita. Savilkti kakla muskuļi ilgtermiņā rada stīvumu, sāpes plecos un muguras augšdaļā. Un vispār – ilgstoša sēdēšana atstāj negatīvu iespaidu uz visu muguru. Visu laiku sēžot, starpskriemeļu diski tiek nevienmērīgi noslogoti, saspiesti un zaudē elastību, mazinās muguras kustīgums. Vēlāk tas var novest arī pie disku bojājuma, palielināta disku trūču riska.

Hārvardas Medicīnas skolas pētnieki apgalvo, ka, vairāk nekā trīs stundas dienā pavadot sēdus stāvoklī, vidējais mūža ilgums samazinās par diviem gadiem. Savukārt ASV Vanderbiltas Universitātes pētnieki 2015. gadā izpētījuši, ka vidējais eiropietis sēž piecas stundas dienā. Vairāk nekā 7,5 stundas dienā tā pavada 17,5% latviešu, taču visvairāk sēdošās nācijas (30%) esot dāņi un nīderlandieši. Likumsakarīgi, ka ilgākā atrašanās krēslā ir balto apkaklīšu nozares darbinieku vidū. Bet, par laimi, pastāv dažādas metodes, kā samazināt sēdēšanas laiku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu