Notikusi ielaušanās žurnāla "Ir" redakcijā • IR.lv

Notikusi ielaušanās žurnāla “Ir” redakcijā

72
Foto: Žurnāls "Ir"

Rūpēs par datu drošību “Ir” nomaina e–pastu adreses, pārejot uz domēnvārdu “@irir.lv”

Nedēļas nogalē pagaidām nenoskaidroti ļaundari ielauzās žurnāla “Ir” redakcijā Bruņinieku ielā Rīgā. Izsitot logu, zagļi svētdien, 29. janvāra rītā neilgi pēc pulksten 8 iekļuva redakcijas telpās un nozaga trīs datorus, pagūstot aizbēgt pirms apsardzes ierašanās.

Valsts policija sākusi šī nozieguma izmeklēšanu. Ielaušanās ir radījusi redakcijai materiālos zaudējumus, taču tā nekavē žurnāla “Ir” izdošanu, kas turpinās kā ierasts. Policija otrdien izplatījusi aicinājumu atsaukties aculieciniekus, kas svētdienas rītā varētu būt redzējuši ielaušanos.

“Kamēr policija turpina izmeklēšanu, mums nav zināms, kas un kāpēc šo uzbrukumu sarīkojis. “Ir” visā savas pastāvēšanas laikā ir publicējis nopietnus pētījumus, kas daudziem nepatīk – par to esam arī sūdzēti tiesā, taču līdz šim neviens nebija ielauzies mūsu redakcijā, sitot logus. Pašlaik mums nav nekādu pierādījumu, vai šī ielaušanās ir vai nav saistīta ar “Ir” profesionālo darbību,” komentē žurnāla galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Savukārt pirmdien “Ir” darbība traucēta virtuālajā vidē, jo žurnāla e–pasta domēns bez redakcijas ziņas nonācis citu cilvēku rīcībā un traucēta “Ir” e–pastu aprite. Lai atjaunotu epastu darbību un parūpētos par datu drošību, no 30. janvāra nomainītas “Ir” elektroniskās adreses, pārejot no agrāk lietotā e-pastu domēna “@ir.lv” uz žurnāla “Ir” izdevējam piederošo domēnu “@irir.lv”.

“Ir” aicina lasītājus, klientus un sadarbības partnerus turpmāk saziņai izmantot tikai jaunās elektroniskās adreses ar domēnvārdu “@irir.lv” un brīdina, ka iepriekš lietoto epastu domēnu “@ir.lv” pārvalda ar žurnālu “Ir” nesaistītas personas.

Kā liecina publiskajā reģistrā pieejamā informācija, par interneta domēna “Ir.lv” lietotāju kļuvusi firma, kas pieder portāla “Pietiek” īpašnieka Lato Lapsas brālim Endo Lapsam. Šī firma ir kādreizējais biznesa žurnāla “Ir Nauda” izdevējs, kurā Endo Lapsa pērnā gada aprīlī ieguva kontroli, pārkāpjot likumos noteikto kārtību. Kopš šī uzņēmuma pārņemšanas Endo Lapsa izmantojis dažādas iespējas, lai vērstos pret “Ir” izdevēju a/s “Cits medijs”, tajā skaitā pēc viņa iesnieguma policijā ierosināts kriminālprocess.

Biznesa žurnāla “Ir Nauda” iznākšanu šīs Lapsas darbības nekādi neietekmē, jo tā izdošanu jau no 2015. gada pārņēma un sekmīgi turpina a/s “Cits medijs”, kam pieder kā nedēļas žurnāla “Ir”, tā žurnāla “Ir Nauda” izdošanas tiesības.

Komentāri (72)

Es 30.01.2017. 19.25

IR skaidrs, ka daudziem nepatīk, ka IR tāds žurnāls. Un tad IR kaut kā jāpadara žurnālu darboities nespējīgu… Kas IR Lato ar brāli un kas IR tiek kas ielauzās? Vieni un tie paši?

+16
-1
Atbildēt

2

    Anonīms > Es 31.01.2017. 20.50

    Laikā, kad noziedzība vēl joprojām nav izskausta, likt datoru pie loga ir stulbi un bezatbildīgi. Tas pirmkārt. Otrkārt, komentāros var izteikt dažādus uzskatus un tas, ka te kādam nepatīk tas vai cits komentārs, vēl nedod pamatu apsūdzībām – pats apsūdzētājs riskē saņemt pretapsūdzību, ka viņš ievieš portālā cenzūru, kas Latvijā ir aizliegta.

    … un nerunā visu vārdā. Pats vari kaut vai orgānus izpārdot, lai samaksātu abonentmaksu, bet citiem tāda pienākuma nav.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    vvilums > Es 31.01.2017. 18.36

    Laikā, kad troļļi lien sabotēt IR datorvietni, kāds izdemolē redakcijas telpas, izsaku, un man noteikti pievienosies daudzi, solidaritātes apliecinājumus ar IR kolektīvu. Neparedzētos līdzekļus jaunu datoru iegādei iekļaujiet abonentmaksā, mēs maksāsim, jo vēl gribam “kopā ar jums elpot brīvi”.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

Svešinieks 31.01.2017. 13.59

Pērn pēc mana raksta par Ušakova pārvēlēšanu kā galveno politisko uzdevumu (http://sveshinieks.livejournal.com/111950.html) mans lietuviešu draugs un bijušais kursabiedrs tika atlaists no Citadeles Lietuvas filiāles. Viņā gādībā ir trīs mazie bērni. Mēs visi labi zinām politiskas cīņas metodes, kuras izmanto Ušakova partijas sadarbības partneris. Tāpēc mums jābūt gataviem pat uz lielākām provokācijām nekā parasta zagšana.

+11
0
Atbildēt

5

    robotron > Svešinieks 31.01.2017. 14.09

    Svešinieks

    Galvenais uzmani tos putļerastus, kuri jau pabijuši zem SC trekolor ar izšūto divgalvaino vārnu – mutantu, sedziņas un priecājies, ka Olšteina sirdapziņas sešinieks izjauca fašistisko – neostaļinisko valsts apvērsuma mēģinājumu.

    Atceries, ka Citadele par sviestmaizi tika atdota ASV reģistrētam čekas off-shore firmu fondam.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > Svešinieks 01.02.2017. 17.32

    “Pērn pēc mana raksta par Ušakova pārvēlēšanu kā galveno politisko uzdevumu (sveshinieks.livejourn…) mans lietuviešu draugs un bijušais kursabiedrs tika atlaists no Citadeles Lietuvas filiāles”

    Atvainojos, bet kāda ir šeit kopsakarība? Vai gribat teikt, ka jūsu lietuviešu drauga atlaišana ir atriebšanās par jūsu viedokli?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Svešinieks 01.02.2017. 19.17

    PSRS laiku dzīves gudrības

    1. Nedomā!

    2. Ja nodomāji, nepublicē!

    3. Ja publicēji, neparaksti!

    4. Ja parakstīji, nenodod līdzdalībniekus!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Svešinieks > Svešinieks 02.02.2017. 12.43

    uldis_rats

    Protams nekādas kopsakarības šeit nav. Arī 2008.gadā, kad es aktīvi iesaistījos Latvijas politikā, viņu tīri nejauši pārvilināja ar lielāku atalgojumu no Vācijas bankas filiales uz Pareksu. Un tikai paranoiķis, kurš tīc visādām sazvērestības teorijām, var apgalvot, ka viņu esot turējuši Pareksā par ķīlnieku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Svešinieks 31.01.2017. 16.49

    Par kādām cenām vispār pērk un pārdod bankrotējušus uzņēmumus?

    Starp citu, naida runātājs robotrons, neskatoties uz it kā antikrievisko retoriku, atkal sāk atgremot kremlinu troļļu dežūrtekstiņus.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

Anonīms 31.01.2017. 11.44

Tas tikai parāda, cik svarīgi ir turēt savus datus mākonī, nevis personīgā datorā. Stipra parole un viss kārtībā. Dators mūsdienās jau sen nav tas vērtīgākais, bet saturs.

+9
0
Atbildēt

4

    Anonīms > Anonīms 31.01.2017. 12.09

    Savus datus vajag turēt telpā, kur nevar tik viegli ielauzties. Mākonis atšķirībā no sava datu nesēja prasa papildus izdevumus un arī tam ir iespējams tikt klāt, bet paroli var nozagt vai izkrāpt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 31.01.2017. 12.59

    Izist sienā caurumu laikam tomēr ir daudz grūtāk nekā izsist logu, kuram nav pat restu.

    Paroli nav obligāti uzlauzt, to var izkrāpt vai nopirkt un vispār arī mākoņa dati kaut kur fiziski atrodas – ja jau ir vajadzība tikt tiem klāt.

    Papildus izdevumi vienmēr ir arguments, tāpat kā ”jūtīgu” datu nodošana trešajai personai, kura var tos pazaudēt, nosvilināt cietni, nosvilināt māju kopā ar cietni, pārdot konkurentam utt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 31.01.2017. 18.23

    Starp citu, kas tā par modi cenzēt komentārus pie blogiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 31.01.2017. 12.49

    Jebkuru telpu var uzlauzt, bet, lai uzlauztu paroli, kas ir izvēlēta pareizi ir vajadzīga daudz lielāka piepūle.

    Papildus izdevumi žurnālam, kam budžets tuvojas miljonam eiro gadā nav nopietns arguments.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu