EP atbildīgā komiteja atbalsta CETA nolīgumu ar Kanādu • IR.lv

EP atbildīgā komiteja atbalsta CETA nolīgumu ar Kanādu

24
CETA līguma parakstīšana 2016. gada 30. oktobrī. No kreisās Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks. Foto: Francois Lenoir, Pool/LETA.

 Sagaidāms, ka balsošana EP plenārsēdē norisināsies februārī.

Eiropas Parlamenta (EP) Starptautiskās tirdzniecības komiteja (INTA) šodien gala balsojumā paudusi atbalstu Eiropas Savienības (ES)—Kanādas starptautiskās tirdzniecības nolīgumam (CETA), liecina EP sniegtā informācija, ziņo aģentūra LETA.

Sagaidāms, ka balsošana EP plenārsēdē norisināsies februārī.

Politiķis Artis Pabriks (V), kurš ir galvenais EP ziņotājs par šo nolīgumu, iepriekš apliecināja, ka jāpanāk tā spēkā stāšanās, cik ātri vien iespējams, jo plašākas tirdzniecības iespējas veicinās ražošanas attīstību un darba vietu rašanos. Viņš uzsvēra, ka sarunas ir ilgušas septiņus gadus, kā rezultātā ir radīts modernākais, ambiciozākais un visaptverošākais starptautiskās tirdzniecības nolīgums. “Tam ir jāļauj darboties, lai būtu iespējams novērtēt, vai ir nepieciešami vēl kādi pilnveidojumi,” uzskata politiķis.

Viņa ieskatā Kanāda ES, īpaši Latvijai, ir bijis ļoti uzticams un prognozējams partneris, un šis līgums būs vēl viens atbalsta punkts ciešajās transatlantiskajās attiecībās starp ES un Kanādu.

Sagaidāms, ka nolīgums būtiski mazinās birokrātisko procedūru apjomu, tādējādi atvieglojot biznesa saišu veidošanos starp ES un Kanādu, kā arī samazinās barjeras savstarpējai preču, investīciju un pakalpojumu plūsmai. Tāpat tas uzlabos Eiropas uzņēmumu pozīcijas Kanādas tirgū, paverot jaunas iespējas tādās jomās kā telekomunikācija, enerģētika un jūras transports, kā arī sniedzot iespēju ES uzņēmumiem piedalīties Kanādas publiskā iepirkuma konkursos.

Līgums dos iespēju arī Latvijas uzņēmējiem vieglāk un lētāk iekļūt Kanādas tirgū, lai apgūtu jaunus tirgus un paplašinātu uzņēmējdarbību.

Paredzams, ka CETA darbosies kā stimuls Eiropas ekonomikai un vecinās izaugsmes atgriešanos pirmskrīzes līmenī. “ES ekonomika ir ļoti atkarīga no ārējā tirgus, jo 14% darbavietu ir atkarīgas no eksporta. Tirdzniecība ir tā, kas padarījusi ES par vadošu tirdzniecības reģionu pasaulē, un mūsu labklājības līmeņa noturēšana nav iespējama, atgriežoties pie šauras un nacionālas pieejas tirdzniecībai,” norāda Pabriks.

CETA tika parakstīts 2016. gada 30. oktobrī. Lai nolīgums stātos spēkā pilnā apjomā, tas vēl jāapstiprina EP un nacionālo valstu parlamentos.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu