Turcijas tiesa aizliedz medijiem atspoguļot Krievijas vēstnieka slepkavības izmeklēšanu • IR.lv

Turcijas tiesa aizliedz medijiem atspoguļot Krievijas vēstnieka slepkavības izmeklēšanu

27
Nogalinātā Krievijas vēstnieka Turcijā bēres Maskavā. Foto: SERGEI ILNITSKY, POOL

Intervijā laikrakstam “Hurriyet” vēstnieku nogalinājušā policista māsa apgalvoja, ka viņas brālim policijas skolā “izskalotas smadzenes”.

Turcijas tiesa aizliegusi medijiem atspoguļot pagājušajā nedēļā notikušās Krievijas vēstnieka slepkavības izmeklēšanu, Turcijas mediju ziņoto atstāsta LETA.

Krievijas vēstnieks Andrejs Karlovs tika nošauts 19.decembrī mākslas galerijā Ankarā fotoizstādes “Krievija turku acīm” atklāšanā. Karlovu nogalināja policists Mevlits Merts Altintašs, kurš diplomātam mugurā iešāva deviņas lodes. Turcijā ieradušies Krievijas likumsargi, lai turku kolēģiem palīdzētu veikt izmeklēšanu. 

Ziņu aģentūra “Anadolu” vēstīja, ka Ankaras tiesa apmierinājusi prokuratūras lūgumu aizliegt medijiem pārraidīt attēlus un video, kuros tika fiksēta slepkavība, kā arī aizliegt atspoguļot šī nozieguma izmeklēšanu. Tostarp aizliegts publicēt informāciju par aculieciniekiem, cietušajiem vai aizdomās turamajiem šajā lietā. Tiesas spriedumā norādīts, ka šādas informācijas publiskošana medijos varētu kaitēt izmeklēšanai un nacionālajai drošībai. Aizliegums būs spēkā visu izmeklēšanas laiku. 

Laikraksts “Hurriyet” pirmdien publicēja garu interviju ar Altintaša māsu, kura apgalvoja, ka viņas brālim policijas skolā “izskalotas smadzenes”. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans iepriekš paziņoja, ka Altintašs bijis saistīts ar ASV dzīvojošo garīdznieku Fetullu Gilenu, ko Ankara vaino jūlijā notikušajā neveiksmīgajā apvērsuma mēģinājumā. 

Krievijas amatpersonas paziņojušas, ka vēl ir pāragri komentēt izmeklēšanu. Atsaucoties uz nacionālo drošību, pēdējo gadu laikā Turcijas varasiestādes ir vairākkārt aizliegušas medijiem atspoguļot sensitīvus jautājumus.

Komentāri (27)

atrium 27.12.2016. 22.57

Droši vien ne visi zin, kādas ir Krievijas vēstnieka, tā saucamā diplomāta, galvenās funkcijas. Viņš nekad nenodarbojas ar vervēšanu, terora aktu gatavošanu un koordinēšanu, viņa uzdevums ir piesegt vēstniecības darbiniekus, kuri veic tos uzdevumus. Pieņemsim, nosacītais Hapilovs tiekas ar nosacīto Ušakovu un saņem no tā dokumentus, kas satur sensitīvus datus valsts drošībai, jeb nodod tam spiegošanas iekārtas, indi vai spridzekli un abus izdzimteņus sašņorē DP vai SAB. Protams, katrs zin, ka mūsu valstī tas nav iespējams, nu bet pieņemsim. Uzreiz klāt ir nosacītais Vešņjakovs, kas tādās reizēs vienmēr ir 5 minūšu attālumā un iesniedz diplomātisko notu, ka Hapilovs ir vēstniecības atašejs kultūras jautājumos un diplomātiski neaizskarama persona, lai nedo dievs, speciālie dienesti to nenopratinātu.

Karlovs Turcijas premjeram, protams pirkstu dirsā bāzt neuzdrošinājās, nav jau Latvija, bet citādā ziņā viņš neko neatšķīrās no pārējiem vēstniekiem un viņa netiešā saistība ar terora aktiem Suručā, Stambulā, Dijarbakiras provincē un citur ir nenoliedzama. Ne velti Puķins paziņoja, ka Karlovs ir gājis bojā kaujas postenī.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu