Tramps: ANO ir klubs, kur "cilvēki labi pavada laiku" • IR.lv

Tramps: ANO ir klubs, kur “cilvēki labi pavada laiku”

5
ANO balsojums. Foto: Manuel Elias, SC Chamber/ LETA

ASV, atturoties un neizmantojot veto tiesības, deva iespēju pirmoreiz kopš 1979.gada pieņemt ANO rezolūciju, kurā ir nosodīta Izraēlas apmetņu politika okupētajās palestīniešu teritorijās. 

Pāris dienas pēc tam, kad ANO Drošības padome pieņēma ebreju kolonistu apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās nosodošu rezolūciju, jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien apšaubīja ANO efektivitāti, norādot, ka tas ir klubs, kurā cilvēki labi pavada laiku, ziņo LETA. 

Tramps tviterī ierakstīja, ka ANO ir “tik liels potenciāls”, bet tā kļuvusi “vienkārši par klubu, kur cilvēki sanāk, sarunājas un labi pavada laiku. Cik skumji”. Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome piektdien pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīts Izraēlai apturēt ebreju apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās. Rezolūciju izdevās pieņemt, jo ASV negaidīti atteicās izmantot savas veto tiesības Drošības padomē šīs rezolūcijas bloķēšanai. 

ASV, atturoties un neizmantojot veto tiesības, deva iespēju pirmoreiz kopš 1979.gada pieņemt ANO rezolūciju, kurā ir nosodīta Izraēlas apmetņu politika okupētajās palestīniešu teritorijās. Rezolūciju atbalstīja 14 no 15 Drošības padomes loceklēm. Balsojumā atturējās vienīgi ASV, kas apmetņu celtniecību gan neatbalsta, bet parasti izmantojusi veto tiesības, lai bloķētu Izraēlu nosodošas rezolūcijas, skaidrojot, ka Izraēlas un palestīniešu domstarpības jārisina sarunu ceļā. 

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere skaidroja ASV atturēšanos ar bažām, ka ebreju apmetņu paplašināšana apdraud iespēju panākt mieru ar palestīniešu valsts izveidošanu līdzās Izraēlai. 

Ebreju apmetnes tiek celtas teritorijā, kuru palestīnieši uzskata par savas nākotnes valsts daļu. Izraēlas centienus savukārt atbalstīja jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps, kas uz balsojuma rezultātu reaģēja ar tvītu, kurā solīja, ka “attiecībā uz ANO situācija būs citāda pēc 20.janvāra,” tātad pēc viņa inaugurācijas ASV prezidenta amatā. 

Tramps intervijā aģentūrai AP pērnā gada decembrī uzsvēra, ka Izraēlas un palestīniešu jautājumā vēlas būt “ļoti neitrāls”. Tomēr prezidenta vēlēšanu kampaņas gaitā viņa izteikumi kļuva aizvien vairāk draudzīgāki Izraēlai. 

ASV uzlika veto līdzīgai rezolūcijai 2011.gadā, un tas bija vienīgais Obamas administrācijas veto ANO Drošības padomē. Vašingtona ir 30 reizes izmantojusi veto tiesības, lai bloķētu ANO Drošības padomes rezolūciju pieņemšanu par Izraēlu un palestīniešiem.

Komentāri (5)

atrium 27.12.2016. 13.02

ANO, kur veto tiesības ir absolūtam ļaunumam, fašistu bidlostānai, ir rīcībnespējīgs prokremlisks parazītu un krievu spiegu midzenis, naudas kāstuve, kas sen bija jāpatriec no Ņujorkas. Visus starptautiskos lēmumus var pieņemt NATO un “partnerattiecības mieram” pievienojušās valstis, bet pāriji lai pulcējas Maskavā.

+6
-1
Atbildēt

0

DD1 27.12.2016. 15.51

Izteikties ironiskāk, kā to izdarījis jaunievēlētais ASV prezidents Tramps par ANO lietderīgumu, nevar. Tik tiešām “klubs, kurā cilvēki labi pavada laiku”. ANO neko nevar atrisināt, kamēr valstis nav līdztiesīgas, jo dažām (!) ir “veto” tiesības. Domāju, ka Veto vajadzētu pāriet no valsts uz valsti.

+3
0
Atbildēt

0

west 27.12.2016. 19.01

Žēl, ka tiem parazītiem par to vēl naudu maksā. Varēja dzīvot Ņujorkā un izklaidēties uz sava rēķina.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu