Izmeklēšana: Kolumbijā lidmašīna ar futbolistiem avarēja degvielas trūkuma dēļ • IR.lv

Izmeklēšana: Kolumbijā lidmašīna ar futbolistiem avarēja degvielas trūkuma dēļ

27
Aviokatastrofā izdzīvojušajiem tiek sniegta pirmā palīdzība. Foto: RAUL ARBOLEDA, AFP

Gaisa satiksmes kontrolieri Medeljinā atlika tās nolaišanos, jo cita reisa lidmašīnai tika konstatēta degvielas noplūde un tās nolaišanās tika noteikta kā prioritāte

Kolumbijas aviācijas izmeklētāji pirmdien paziņoja, ka lidmašīnas katastrofas, kurā 28.novembrī gāja bojā 71 cilvēks, tostarp Brazīlijas augstākās līgas futbola komandas “Chapecoense” locekļi, iemesls bija degvielas izbeigšanās pirms lidmašīna varēja nolaisties, ziņo LETA/AP. 

Kolumbijas Civilās aeronautikas aģentūra paziņoja, ka izmeklētāju secinājumi balstīti uz datiem no tā dēvētajām lidmašīnas melnajām kastēm, kā arī citiem pierādījumiem. Izmeklētāju vērtējumā, pierādījumi vairāk liecina par cilvēka pieļautu kļūdu, nevis tehniskām problēmām vai sabotāžu. 

Eksperti iepriekš pieļāva, ka degvielas izbeigšanās ir visticamākais katastrofas iemesls. Lidmašīna “BAE 146 Avro RJ85” spēj nolidot 2965 kilometrus, kas ir nedaudz mazāk kā attālums starp Medeljinu un Bolīvijas pilsētu Santakrusu de la Sjerru. 

“Chapecoense” bija ceļā uz “Copa Sudamericana” jeb Dienvidamerikas otrā prestižākā klubu turnīra pirmo finālspēli, kurā tai bija jātiekas ar Medeljinas “Atletico Nacional” komandu. Šī bija pirmā reize, kad Šapeko pilsētas klubs sasniedza kādu no kontinenta turnīra fināliem. 

Lidmašīna gaisā bija pavadījusi apmēram četras stundas un 20 minūtes, kad gaisa satiksmes kontrolieri Medeljinā atlika tās nolaišanos, jo cita reisa lidmašīnai tika konstatēta degvielas noplūde un tās nolaišanās tika noteikta kā prioritāte. Bolīvijas čārterreisu aviokompānijas “LaMia” reisa pilots vairākkārt lūdza nolaišanos, jo lidmašīnai trūkst degvielas un “pilnībā nedarbojas elektrības sistēma”, liecina radiosakaru ieraksti. Lidmašīnai nokrītot, nebija eksplozijas, kas arī liecina par degvielas trūkumu. 

Avārijā izdzīvoja tikai seši cilvēki – “Chapecoense” aizsargs Alans Rušels, divi vārtsargi, vēl viens futbolists, žurnālists un stjuarte. Izmeklēšana koncentrējusies uz lidmašīnas pilotu un “LaMia” līdzīpašnieku Migelu Kirogu, kurš ir starp katastrofā bojāgājušajiem, un par viņa lidojuma plānu, kurā tika izlaista nolaišanās degvielas uzpildei. 

Bolīvijas varas iestādes decembra sākumā aizturēja “LaMia” ģenerāldirektoru Gustavo Vargasu un vēl trīs darbiniekus. Aizturētie “Lamia” darbinieki tika nopratināti par noziedzīgu nolaidību.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu