Tramps aicina palielināt ASV kodolspējas • IR.lv

Tramps aicina palielināt ASV kodolspējas

20
Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Carlo Allegri, Reuters

Runāšana par kodolspēju palielināšanu ir krasa atkāpšanās no prezidenta Baraka Obamas nostājas, kurš iepriekš aicinājis iznīcināt kodolieročus.

ASV ir ievērojami jāpalielina savas kodolspējas, līdz “pasaule nāks pie prāta”, ceturtdien paziņoja jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps dažas stundas pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina aicinājuma stiprināt Krievijas kodolspēkus. 

Tramps nāca klajā ar šo paziņojumu mikroblogu vietnē “Twitter”, neminot sīkākas detaļas vai kontekstu, dienu pēc tikšanās ar Pentagona vadītāju grupu, ziņo LETA/AFP

“Savienotajām Valstīm ir ievērojami jāstiprina un jāpaplašina savas kodolspējas līdz laikam, kad pasaule nāks pie prāta attiecībā uz kodolieročiem,” tvītoja Tramps. 

Atklāta runāšana par kodolspēju palielināšanu ir krasa atkāpšanās no prezidenta Baraka Obamas nostājas, kurš 2009.gadā savā runā Prāgā aicināja iznīcināt kodolieročus. 2010.gadā Obama un toreizējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja tā saukto Jauno START līgumu, kas paredz ievērojami samazināt abu valstu kodolieroču arsenālus. 

Putins ceturtdien aicināja nostiprināt Krievijas kodolspēkus, gādājot, lai to raķetes spēj pieveikt ikvienu pretraķešu aizsardzības sistēmu. “Mums ir jāstiprina stratēģisko kodolspēku potenciāls, īpaši raķešu kompleksi, kas uzticami spēj izkļūt cauri jebkurai esošai vai iespējamai pretraķešu aizsardzības sistēmai,” Krievijas ziņu aģentūras citēja Putina teikto Krievijas Aizsardzības ministrijā notikušā sanāksmē. 

“Mums uzmanīgi jānovēro ikvienas izmaiņas spēku līdzsvarā un politiski militārajā situācijā pasaulē, īpaši gar Krievijas robežām, un ātri jāpielāgo plāni par draudu mūsu valstij neitralizēšanu,” Putins piebilda. 

Viņš arī uzsvēra, ka Krievija ir veiksmīgi parādījusi savas militārās spējas Sīrijā. Tramps trešdien tikās ar Pentagona vadītājiem, tai skaitā viceadmirāli Džeimsu Sairingu, kurš vada Pretraķešu aizsardzības aģentūru. Šajās sarunās galvenokārt tika apspriesta dažādu militāro programmu izmaksu samazināšana. ASV arsenālā pašlaik ir apmēram 7000 kodolgalviņu, bet Krievijai to ir par apmēram 100 vairāk.

Komentāri (20)

west 23.12.2016. 15.28

Nelietis. Nemaz nejūt līdz potenciālajam agresoram un negrib iedziļināties viņa argumentos.

Obama gan bija daudz lunkanāks.

+4
-1
Atbildēt

0

atrium 23.12.2016. 12.09

Ne kodolspējas un ne lielgabalgaļu, bet dubultot un trīskāršot CIP darbības apjomus. Izcilākais ASV prezidents, Rūzvelts, piebeidza ļaunuma impēriju bez neviena šāviena. Piešķirt letālo bruņojumu ukraiņiem un Asada opozīcijai, izvākt karaspēku no Afganistānas, sniegt materiālu un informatīvu atbalstu krievu paverdzinātām tautām un no absolūtā ļaunuma paliks vien smaka un nelabas atmiņas.

+4
-3
Atbildēt

3

    Krotow > atrium 23.12.2016. 19.58

    Viss ir pareizi, tikai ASV prezidents 1980-tajos bija Reigans. Rūzvelts bija no tās kompānijas, kuri Teherānā parakstījās par Baltijas valstu atdošanu Staļinam.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    atrium > atrium 23.12.2016. 21.25

    Inguna Vārtiņa & Krotow

    Sorry. Laikam vecs palieku vai dzeru pāri mēram, ka saputroju vissliktāko un vislabāko ASV prezidentu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Inguna Vārtiņa > atrium 23.12.2016. 15.00

    Rūzveltu ar Reiganu sajauci.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Neticis 23.12.2016. 15.00

Laikā kad būtu jāpievēršas daudz svarīgākām globālām problēmām — sugu izmiršanai, klimata izmaiņām, mežu izciršanai, lauksaimniecības zemju noplicināšanai, vispārējai sabiedrības neticībai valdošajiem — ASV prezidents par svarīgāko uzskata kodolieroču arsenāla palielināšanu.

+1
-6
Atbildēt

1

    andrejs > Neticis 23.12.2016. 15.54

    Laba ironija.

    Pirms diviem gadiem (mēnesi pirms krievu iebrukuma Ukrainā) Rinkevičam galvenie draudi Latvijas ārpolitikā bija Ebolas vīruss un “starptautiskais” terorisms.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu