Turcijas policists Ankarā nogalina Krievijas vēstnieku • IR.lv

Turcijas policists Ankarā nogalina Krievijas vēstnieku

21
Brīdi īsi pēc vēstnieka nošaušanas un pirms slepkavas nogalināšanas fiksējis fotogrāfs. Foto: Burhan Ozbilici, TT Nyhetsbyrån/LETA.

Uzbrukuma motīvi saistīti ar Krievijas dalību Sīrijas karā un Alepo iznīcināšanā.

Turcijas galvaspilsētā Ankarā pirmdien publiskā pasākumā nošauts Krievijas vēstnieks Andrejs Karlovs, ziņo raidsabiedrība BBC.

Slepkava gājis bojā policijas apšaudē un identificēts kā 22 gadus vecs Ankaras policijas specvienības darbinieks. Slepkava uzbrucis vēstniekam, kad viņš uztājies ar uzrunu fotoizstādē “Krievija turku acīm”. Ziņots, ka upurim raidītas astoņas lodes. Diplomāts nekavējoties nogādāts slimnīcā, taču no ievainojumiem miris.

Pasākums tika filmēts, tāpēc internetā pieejams video, kurā uzreiz pēc slepkavības redzams tumšā uzvalkā ģērbts jauns vīrietis, kas drudžaini kliedz, vicinot ieroci. BBC vēsta, ka viņš turku un arābu valodā kliedzis “Neaizmirstiet par Alepo, neaizmirstiet par Sīriju” un lietojis tradicionālo musulmaņu frāzi “Allāhs ir visuvarens”.

Uzbrukums vēstniekam nācis tikai dienu pēc Turcijā notikušajiem protestiem pret Krievijas atbalstu Sīrijas prezidentam Asadam. Kā zināms, aizvadītajās dienās Sīrijas karā noticis izšķirošs pavērsiens — Asada spēki iekarojuši režīma pretinieku ilgstoši kontrolēto Alepo, nežēlīgi izsvēpējot cilvēkus no pilsētas. Tieši Krievijas militārais atbalsts nodrošinājis Asada pārsvaru.

Turcijas un Krievijas prezidenti pēc incidenta ir sazvanījušies un atzinuši — aukstasinīgā slepkavība ir provokācija ar mērķi destabilizēt situāciju. Tie, kas vēlas kaitēt Krievijas un Turcijas attiecībām, nesasniegs šo mērķi, komentējis prezidents Erdogans. Savukārt prezidents Putins uzsvēris, ka provokācijas mērķis esot destabilizēt abu valstu attiecību normalizēšanos un “miera procesu Sīrijā”.

Rietumvalstu pārstāvji — ASV, Vācija, Lielbritānija, Francija — nekavējoties nosodījuši brutālo incidentu. Arī Latvijas ārlietu ministrs stingri nosodījis slepkavību, kas var tālāk destabilizēt situāciju reģionā un izteicis līdzjūtību Krievijai.

Komentāri (21)

atrium 20.12.2016. 02.06

Igaunija var, Lietuva var, Polija var, jāpiebilst arī Turcija var. Latvija neko nevar, tikai tās preži var lēkt kazačoku kara noziedznieku šabašā 9. maijā, iekšlietu miņistrs piesegt fašistisko izdzimteņu vandālisma aktus, Satversmes tiesa pārkāpt satversmi, drošības iestādes represēt patriotus un premjers atļauties, ka to publiski piesmej čekisti.

+7
-5
Atbildēt

0

Aldis-2 20.12.2016. 11.57

Savukārt “La Tribune” raksta:

Etats-Unis : l’élection de Trump confirmée par les grands électeurs

(ASV: Trampa ievēlēšanu ir apstiprinājuši lielie elektori)

Iepriekš dēmokrati aicinājuši elektorus nebalsot par Trampu, bet gan par Klintoni. Kopš 1900.gada tikai 8 elektori ir balsojuši pret savas pavalsts vēlētāju gribu.

Bet šoreiz uzreiz 6 elektori ir balsojuši pret.

Interesantākais, ka 4 dēmokratu elektori ir balsojuši PRET Klintoni!!!

Par Trampu nav balsojuši 2 republikāņu elektori.

Tramps ir ieguvis vismaz 304 elektoru balsis. (“La Tribune” lieto vārdu “vismaz”, varbūt vēl nav datu par kādu pavalsti.)

+2
-1
Atbildēt

2

    Aldis-2 > 20.12.2016. 12.11

    TVnets raksta: “Elektoru kolēģija apstiprina Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās”, uzrakstot gaŗu palagu ar dažādiem sīkumiem, bet tomēr kautrīgi nepiemin, ka 4 dēmokratu elektori ir balsojuši pret Klintoni.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 20.12.2016. 16.18

    “La Tribune” precīzē:

    No 306 republikāņu elektoriem par Trampu ir balsojuši 304.

    2 republikāņu elektori ir balsojuši par citu kandidātu.

    No 232 dēmokratu elektoriem par Klintoni ir balsojuši 227.

    5 (!!!) dēmokratu elektori ir balsojuši par citu kandidātu.

    Nebijis gadījums ASV vēsturē.

    http://static.latribune.fr/full_width/625939/graphique-trump-grands-electeurs.jpg

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu