Pārceltais pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā notiks Vācijas trasē Kēnigzē • IR.lv

Pārceltais pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā notiks Vācijas trasē Kēnigzē

3
Martins Dukurs. Foto:Tobias Hase, DBA

Iepriekš pasaules čempionāta norise bija ieplānota Sočos, bet Krievija tiek apsūdzēta valdības atbalstītas dopinga sistēmas izveidošanā.

Pārceltais pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā februārī notiks Vācijas trasē Kēnigzē, kā vēsta LETA, to pirmdien paziņojusi Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF). 

Iepriekš pasaules čempionāta norise bija ieplānota Sočos, bet Krievija tiek apsūdzēta valdības atbalstītas dopinga sistēmas izveidošanā, kurā cita starpā 2014. gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs mājinieku pozitīvās dopinga analīzes tika aizvietotas ar negatīvām. 

Pirms vairāk nekā nedēļas Latvijas skeletonisti Martins un Tomass Dukuri paziņoja par planētas meistarsacīkšu boikotēšanu, ja tās notiks Krievijā, turklāt viņu viedoklim pievienojās tādas nācijas kā Dienvidkoreja, ASV, Lielbritānija un Austrija, tādēļ IBSF paziņoja par norises vietas pārcelšanu uz citurieni.

Jau iepriekš Kēnigzē trase neoficiāli tika uzskatīta par galveno pretendenti pasaules čempionāta rīkošanā. Izvēloties jauno pasaules čempionāta norises vietu, IBSF ņēma vērā četrus faktorus — minimāli finansiālo triecienu uz komandām, ņemot vērā ceļošanu un organizēšanu; saglabāt sacensību oriģinālos norises datumus; iepriekšēju pieredzi šādu sacensību rīkošanā un trases pieejamību divu nedēļu garumā. 

Zīmīgi, ka tikai pāris nedēļas pirms planētas meistarsacīkstēm Kēnigzē notiks arī Pasaules kausa posms bobslejā un skeletonā, kur notiks sezonas sestais etaps. Arī 2011. gadā Kēnigzē trase uzņēma pārceltu pasaules čempionātu, toreiz aizstājot finansiālu problēmu nomāktajā Itālijas trasē Kortīnā d’Ampeco atceltās meistarsacīkstes. 

Pagājušajā sezonā Kēnigsē risinājās divi Pasaules kausa posmi, skeletonā abos uzvarot Martinam Dukuram, bet bobslejā reizi otro vietu divniekos gūstot Oskaram Melbārdim. 

Šomēnes Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklarens nāca klajā ar ziņojuma otro daļu, kurā norādīts, ka Krievijā dopinga sistēmā bijuši iesaistīti aptuveni 1000 sportisti no 30 sporta veidiem. Tāpat ziņojumā teikts, ka 2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs pozitīvas dopinga analīzes bijušas 12 mājinieku medaļniekiem, tostarp četras zelta medaļas izcīnījušiem atlētiem. 

Lai gan vainīgo uzvārdi pagaidām nav atklāti, Krievijas mediji ziņo, ka starp viņiem varētu būt arī olimpiskais čempions skeletonā Aleksandrs Tretjakovs, kā arī bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem, kuri izcīnīja zeltu gan divniekos, gan četriniekos. 

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir ieteikusi ziemas sporta veidu federācijām sacensības no Krievijas pārcelt uz citām vietām. SOK, piemērojot sankcijas, apņēmās neorganizēt un neatbalstīt Krievijā paredzētās sacensības. Sākotnēji šīs sankcijas tika piemērotas līdz šī gada beigām, bet nesen tās pagarināja uz nenoteiktu laiku. Pasaules čempionātam bobslejā un skeletonā jānorisinās 2017. gada februāra otrajā pusē.

Komentāri (3)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu