WADA: Soču olimpiskajās spēlēs 12 medaļniekiem no Krievijas bija pozitīvas dopinga analīzes • IR.lv

WADA: Soču olimpiskajās spēlēs 12 medaļniekiem no Krievijas bija pozitīvas dopinga analīzes

28
Krievijas karogs Soču olimpiskajās spēlēs. Foto: Issei Kato, Reuters/ LETA

Vainīgo uzvārdi pagaidām vēl nav atklāti.

Divpadsmit Krievijas sportistiem, kuri 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja medaļas, to vidū arī četras zelta godalgas, Olimpiādē bija pozitīvas dopinga analīzes, taču tās tika samainītas pret negatīviem paraugiem, piektdien paziņoja Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklarens, vēsta LETA. 

WADA neatkarīgā komisija piektdien nāca klajā ar sava ziņojuma otro daļu, atklājot jaunus faktus par Krievijā izmantoto masveida dopinga sistēmu. Izmeklētāji norādīja, ka mahinācijās ar dopinga analīzēm piedalījušies vismaz 1000 Krievijas sportistu 30 sporta veidos. 

Viņi uzsvēra, ka Soču olimpiskajās spēlēs pozitīvas dopinga analīzes bijušas 12 mājinieku medaļniekiem, četras zelta medaļas izcīnījušiem atlētiem. Vainīgo uzvārdi pagaidām vēl nav atklāti. Iepriekš starp potenciālajiem dopinga lietotājiem tika minēti arī olimpiskais čempions bobslejā Aleksandrs Zubkovs un Sočos triumfējušais skeletonists Aleksandrs Tretjakovs. Viņu pieķeršanas gadījumā zelta medaļas pienāktos Latvijas bobsleja četrinieku ekipāžai ar pilotu Oskaru Melbārdi priekšgalā un skeletonistam Martinam Dukuram. 

Šim mērķim, kā arī pilnīgai Krievijas delegācijas personāla izmeklēšanai ir izveidota īpaša Disciplinārā komisija. 

Jau iepriekš ziņots, ka jūlija vidū neatkarīgās izmeklēšanas komisijas pirmajā ziņojumā tika atklāts, ka Krievija 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu, kā arī citu sacensību laikā izmantojusi valsts uzraudzītu dopinga lietošanas sistēmu, pasargājot savus atlētus no pieķeršanas aizliegto vielu lietošanā. Krāpšanās pamatā bija pozitīvu dopinga analīžu nomainīšana pret negatīvām. Šīs sistēma darbojusies arī 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā. 

Pēc šī ziņojuma WADA aicināja Krievijas sportistus izslēgt no starptautiskām sacensībām, taču Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) to netbalstīja, ļaujot starptautiskajām federācijām pašām izlemt, vai pielaist Krievijas pārstāvjus sacensībām. SOK arī ieteica ziemas sporta veidu federācijām sacensības no Krievijas pārcelt uz citām vietām.

SOK, piemērojot sankcijas, apņēmās neorganizēt un neatbalstīt Krievijā paredzētās sacensības. Sākotnēji šīs sankcijas tika piemērotas līdz šī gada beigām, bet šonedēļ tās pagarināja uz nenoteiktu laiku.

Komentāri (28)

Anonīms 09.12.2016. 20.36

Baigi pārsteigts neesmu. Laikam pūstošā padomju shēmošanas, zagšanas, krāpšanās sistēma Krievijā iesakņojusies tik dziļi, ka būtu jānotiek brīnumam, lai viņi no tās tiktu vaļā.

+6
0
Atbildēt

1

    ierados > Anonīms 10.12.2016. 04.49

    Tās tevis pieminētā “…šanas sistēma” “…iesakņojusies tik dziļi…”,ka nemaz tālāk par kaķmīli ar pērļu krellītēm nav jāmeklē. Nav tik ļoti jāpārdzīvo par Krieviju. Mēs viņus neizlabosim, tas jādara viņiem pašiem, tāpat kā mums jātiek galā ar sevi pašiem. Nesauksim jau knābim palīgā skotlendjardu. Bet kāpēc gan ne? Piesegt savu pēcpusi no kremļa saucam palīgā, bet mums saka – ja paši busiet lempji, neviens jums palīdzēt nespēs.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

lno 11.12.2016. 22.50

+4
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > lno 12.12.2016. 22.13

    Mēģinu atcerēties, kā sauca to iestādi, kurā bijušo darbinieku nemēdzot būt…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Miervaldis 10.12.2016. 01.17

Putina Krievijas izcilākie sasniegumi 21. gadsimtā – ar miljoniem kritušo izmocīta uzvara pār Vāciju 1945. gadā un ar narkotiku palīdzību izmocīytas uzvaras sporta spēlēs.

+2
0
Atbildēt

3

    Miervaldis > Miervaldis 10.12.2016. 19.02

    Smieklīga ir kremļnacistu algotņa debiltroļļa ”ierados” nespēja saturēt rejamo caurumu aizvērtu, kad nav ko teikt.

    Gribi pariet uz latviešu patriotismu, valsts nodevēj? Parej. Tikai pēc tam nesmilksti, ka dabūsi pretī desmitkārtīgi un simtkārtīgi un bēgsi no portāla, asti iežmiedzis, lai nekad vairs te neatgrieztos.

    Tā ka, kremļnacistu debiltrolli, aizver debilkvekšķamo caurumu un vācies, no kurienes atnāci! Skriešus!

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Miervaldis 11.12.2016. 18.49

    Miervaldulis gadsimtus skaita pēc Borabora salas kalendāra.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > Miervaldis 10.12.2016. 04.32

    “…sasniegumi 21. gadsimtā…” “…uzvra pār Vāciju 1945. gadā…”

    Tas ir smieklīgi. Var būt dedzīgs patriots, taču tas nepieļauj būt paviršam, juceklīgam, neizglītotam. Ko lai saka latviešu patriotisma aprējēji? Mazāk pīpējiet vai garīgi degradējiet, vai troļļojiet ar sajēgu, vai kā?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu