Kučinskis: Kādam bija jāuzņemas atbildība • IR.lv

Kučinskis: Kādam bija jāuzņemas atbildība

39
Premjers Māris Kučinskis. Foto: Ieva Makare, LETA

Kādam bija jāuzņemas atbildība un jāapstādina izmaiņas par minimālajām sociālajām iemaksām, norādīja Kučinskis.

Ņemot vērā, ka no nākamā gada 1.janvāra būtu liela neziņa par jauno situāciju ar minimālajām sociālajām iemaksām, kādam bija jāuzņemas atbildība un tās jāapstādina, šodien Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis, atstāsta LETA. 

Šādu lēmumu viņš pieņēmis, analizējot, kāda situācija varētu iestāties no nākamā gada, kad iedzīvotājiem būtu neziņa par to, vai viņiem būs darbs, vai uz nodokļa rēķina tiks samazināta alga. “Saprotot, ka situācija janvārī var būt pilnīgi nekontrolējama, kādam bija jāuzņemas atbildība to pateikt. Tāpēc arī vakar nācu klajā ar priekšlikumu koalīcijai, ka tā ir jāapstādina,” skaidroja Kučinskis. 

Viņa ieskatā, nevar ieviest izmaiņas, nezinot, kā realitātē tas tiks īstenots. Tāpat neesot normāli, ka nepārtraukti tika papildināts izņēmumu saraksts ar mērķa grupām, uz kurām jaunais regulējums neattieksies.

 Savukārt no jaunā gada ir jāsāk darbs no jauna, veidojot jaunu sistēmu. “No jaunā gada sākam darbu no gala un uzņemos visu atbildību par šo,” noteica premjers. Viņš arī apņēmies situāciju līdz pirmdienai izskaidrot koalīcijas partneriem. 

Lēmums par izmaiņu apturēšanu pieņemts, pēdējās divas nedēļas pavadot ar darba devēju un darba ņēmēju organizācijām un pašvaldībām. “Iet uz situāciju, kāda būtu 1.janvārī, es vienkārši nevaru,” teica Kučinskis. 

Kā ziņots, pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Šodien koalīcijas sanāksmē politiķi šo piedāvājumu izvērtējuši, bet nākamnedēļ spriedīs par iespējamu likuma redakciju. Tomēr “Vienotība” pagaidām nepauž atbalstu ierosinājumam nākamgad atteikties no ieceres par minimālām sociālām iemaksām un līdz 15% palielināt mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likmi. “Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns žurnālistiem sacīja, ka frakcijas sēdē, kuru apmeklēja arī Kučinskis, bija desmitiem jautājumu par jauno normu. Smiltēns arī uzskaitīja šos jautājumus – ietekme uz nākamā gada budžetu, darbinieku sociālais nodrošinājums u.c. Piemēram, Kučinskis esot teicis, ka ietekmes uz budžetu nebūšot, tomēr uzņēmējiem šādas izmaiņas būšot izdevīgākas, klāstīja Smiltēns, piebilstot, ka tas “nelīmējas kopā”.

Komentāri (39)

klusais 08.12.2016. 15.07

Tas tik runā … kā tur beidzas tas stāsts ar ministru darāmo darbu listi ? Kāds ir painteresejies un pakontrolējis ? Jeb atkal skaļa pabļaustīšanās un beigās nekā .

+11
0
Atbildēt

2

    klusais > klusais 09.12.2016. 18.55

    DRO sākumā izskatījās cerīgāka … bet nu sāk vilkt uz Nasing Spešal :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ozols > klusais 09.12.2016. 12.50

    Diezgan nožēlojama šorīt LTV Rīta panorāmā izskatījās DRO taisnošanās, cik viss šis bardaks noveļams uz Vienotību. It kā pati vai ZZS nebūtu bijusi pie lemšanas iepriekšējā valdībā, it kā LM nebūtu bijis Augulis, it kā 17.g.budžetu gatavošanu nebūtu vadījusi pati DRO gada garumā – ļoti mīkstmiesīgi un neprofesionāli. Nemaz nerunājot, ka to pamana un attopas tikai pēc budžeta pieņemšanas. Grūti būt populistiem un visiem izpatikt.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Absints 08.12.2016. 15.42

Vējš uzpūta no otras puses…puņķis uz drāts atkal noraustijās.

A par atbildību. Dikti jau skaisti tas tagad skan, bet visu laiku gaidu kad kāds uzņemsies atbildību par “pozitīvismu”- taukmūļu reklāmas kampaņu, par kuru KNABs piesprieda taukmūļiem maksāt miljonu latu. Kučinksis toreiz bija iekārtojies par TP frakcijas priekšsēdētājs Saeimā. (Tikai pēc tam, partijai formāli pārstājot eksistēt, Kučinskis pārgāja uz zemniekiem) No šī precedenta var izdarīt secinājumu- Latvijas valstī KNAB uzliktos sodus partijas mierīgi var nemaksāt, tas arī nekādi neatsaucas uz tālāko to funkcionāru karjeru…

Un atkal mums ir skaists un pareizs likums, par tēriņu griestiem, par partiju finansēm, sponsorēšanu, reklāmām, kas… nedarbojas.

Šo ir ņēmusi vērā Vienotība, kas arī netaisās maksāt…

+9
-6
Atbildēt

15

    Miervaldis > 08.12.2016. 23.38

    Uzņēmējs ir cilvēks, kurš prot izdarīt tā, lai citi strādātu, bet viņš vadītu. Kas to neprot, kam strādājošais ir ienaidnieks un nodokļi – piespiedu klausība, tas nav uzņēmējs, bet kapeikxxxējs un arestanta kandidāts. Normālās valstīs pēc tādiem sūta policiju.

    Valsts nav mafija un valstij nav paredzēts tāds risinājums – iekasēt atpirkšanās naudu no krāpnieka. Krāpnieks ir noziedznieks un viņam no valsts pienākas tikai cietumsods, var būt ar mantas konfiskāciju.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 09.12.2016. 11.36

    kad Ķirsi ievēlēs par Rīgas mēru,viņš sapelnīs daudz naudiņas un visu atdos.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE > 09.12.2016. 15.10

    …Ķīps…Tev KNAB sniegs konkrētu atbildi – raksti droši!…

    P.S. …hmmm…kaut kā dīvaini Tev sanācis – tici faktiem un skaitļiem, bet savā komentārā esi apgalvojis, ka Vienotība netaisās maksāt…nu, tad – kā ir?…Tavs teiktais jāuztver kā fakts?…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > 09.12.2016. 12.33

    zanE…vērsusies pie astoņiem partijas biedriem, kuriem bija individuālas, ar partiju nesaskaņotas reklāmas kampaņas, lūdzot atdot naudu.”

    ____________________________

    Vai tie nav tie daudzsološie, kuri aizpildija aizieto vecbiedru vietas?:)

    Vienu no viņiem V pat izvirījusi par Rīgas mēru – panākumi garantēti:):):)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > 08.12.2016. 19.07

    protams ka nemaksaas jo atņemts ja valst finanseejums .

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 09.12.2016. 07.29

    Forši tam miervaldulim sanāk,uzņēmējs rūpējas,lai strādnieki strādātu,strādnieki strādā,bet valsts pienākums – savākt nodokļus un likt cietumā nodokļu nemaksātājus.Viss.Zelta orda.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Absints > 09.12.2016. 15.43

    Nav, Zane nav.. Apgalvojuma, ka nemaskās nav. Tāpēc jau jautāju pēc datumiem um summām. Zinu tik, ka konkrētie deputāti netaisījās maksāt, neesmu dzirdējis te neko jaunu…

    Zinu, ka Vienotības kase tukša. Zinu, ka noņemts valsts finansējums. Zinu, cik “godīgi” Vienotības deputāti rīkojas… Tie ir tie fakti, uz ko balstos.

    Tālāk secinājumi no šiem faktiem – izskatās, ka Vienotība velk laiku, cerot uz brīnumu..

    Un kā bieži esmu teicis- priecāšos, ja man nav taisnība.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Absints > 09.12.2016. 11.51

    Jā,jā TP jau ar neteica, ka neatdos…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > 13.12.2016. 18.19

    Kāpēc zelta orda, ērikuli? Jebkura normāla valsts un normāla ekonomika darbojas tieši tā. Nekur nav redzēts, ka strādnieki vadītu uzņēmumus, kamēr viņu darba devēji ķer bandīšus, bet likumdevēji strādnieku vietā strādā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > 09.12.2016. 10.29

    Zane, vai tad taisās? Nu neticu, vai tad tiešām? Kārtis galdā!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > 09.12.2016. 11.12

    – “Saskaņā ar KNAB lēmumu «Vienotībai» valsts budžetā dažu nedēļu laikā ir jāiemaksā gandrīz 42 000 eiro. Partijai tas sagādās grūtības, jo kase ir gandrīz tukša, tādēļ «Vienotība» lūgusi atļauju naudu atmaksāt pa daļām un vērsusies pie astoņiem partijas biedriem, kuriem bija individuālas, ar partiju nesaskaņotas reklāmas kampaņas, lūdzot atdot naudu.”

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/636355-vienotiba_astoniem_politikiem_ludz_atmaksat_1000_lidz_18_000_tacu_lielaka_dala_to_darit_negrasas

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Absints > 09.12.2016. 12.39

    Tā to atceros. Būs jāsasprindzina atmiņa, lai konkretizētu…

    Zane, Jums ir datumi, grafiks? Droši vien esat pamanījusi, ka ticu faktiem un skaitļiem, ne solījumiem un pārspriedumiem..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > 09.12.2016. 12.30

    …Ķīps…varbūt neesmu pietiekami sekojusi TP darbībai, bet…netiku pamanījusi, ka TP kaut brīdi būtu kaut vai tikai solījusi – atdot…bet, ja Tu saki, ka tā bija – esi labāk informēts…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > 08.12.2016. 19.42

    …piedod, Ķīps, kur ir ziņas pirmavots, ka Vienotība netaisās maksāt?…

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > 08.12.2016. 21.22

    šī atbilde domaata Miervaldim zemāk

    uzņeemeejs pa 40 gadiem sev sariuupees iztiku , ja jau uz to gaajis , priekškam jaamaksaa valstij ,lai beigaas tev santiimus meksaa penziju, manupraat no mazaa uzņeemeeja nav jaaņem nekas , nav valstij ko maksaat iereedņiem? ja nemaak iekaseet no mellaas ekonomikas , nu tad lai pakustina pakaļas iereedniiši un sameklee to naudiņu , ja nee , nu pardon , kaa var valsii simtiem tuukstoši iztikt ar 300 un mazaak eiro meenesi , tad te ir milziiga rezerve , buus jaaaimirst tuukstošu algas.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

Miervaldis 08.12.2016. 16.52

Kurš uzņemsies atbildību, kad šodien bez nodokļiem strādājošie ”uzņēmāji” sasniegs pensijas vecumu un atklās, ka viņiem jāiet ubagot vai zagt?

+2
-1
Atbildēt

4

    edge_indran > Miervaldis 08.12.2016. 18.09

    ——————

    “Visu mūsu dzīvi tagad noteic veikals.” J.Rainis, 1925.

    ========================================================================================

    No atbildības 4.maija repubļikas varneši pilnībā atbrīvojās 1991.g.21.augustā, kad varēja brīvi sākt prihvatizēt un denacionalizēt, bet sabiedrības vairākumam nebija pamata prasīt atbildību no valsts pārvaldes orgāniem:

    “Latvijas PSR pilsoņiem ir tiesības uz darbu -proti, tiesības dabūt garantētu darbu ar samaksu, kas atbilst darba daudzumam un labumam un nav mazāka par valsts noteikto minimumu, – ….” ( 38.pants.)

    http://padomjugramata.ucoz.com/_bd/1/57789466.jpg

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Miervaldis 08.12.2016. 19.46

    —————–

    “Starp vilkiem dzīvojot, jāgaudo kā vilkam.” Kampēju tautas sakāmvārds.

    Politologs par budžeta paketi: Viss ir salaists dēlī

    http://uk.itvnet.lv/article/zinas/511605_506x285.jpg

    “Atgriešanās pie nodokļu jautājumiem saistībā ar nākamā gada valsts budžetu parāda, ka 2017.gada budžeta pakete ir nekvalitatīvi sagatavota, aģentūrai LETA sacīja politologs Jānis Ikstens.”

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Miervaldis 08.12.2016. 18.30

    Pats negribat uzņemties atbildību, bet esat gatavs visu mūžu sēdēt gaudodams, ka, lūk, ļaunā saeima, valdība…? Gaudojiet vien tālāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > Miervaldis 08.12.2016. 17.39

    Saeima jau reiz pensijas samazināja. Kas uzņemsies atbildību, ka tas nenotiks atkal?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu