Izpostītie sapņi • IR.lv

Izpostītie sapņi

5
Rezidenču centra saimnieki Ieva un Kaspars Gobas uguns izpostītajā Ruckā.
Ieva Puķe

Pirms nepilna mēneša ugunsnelaimē smagi cieta Rucka – popularitāti ieguvušais mākslas rezidenču centrs. Pagājušonedēļ ugunsgrēks izcēlās arī objektā, ko vasarās īrē Cēsu Mākslas festivāls. Kurš un kāpēc dedzina skaistajā Vidzemes pilsētā?

Ruckas muižā arī nesezonā valda rosība. Saimniecības pārzinis Ģirts Eglītis piesnigušajā ainavā pacēlājā stiprina pie ēkas sienām sensorgaismas. Projektu vadītājas Ieva Dreibante un Līna Bērziņa, kā arī Mārtiņš Kreilis, kas atbildīgs par tehniskajiem risinājumiem, iekšā sēž pie datoriem. Omulīgi silda podiņu krāsns. «Nevar pateikt, ka tas ir pagaidu birojs, vai ne? Te ir bijusī ēdamzāle. Paveicās, ka ugunsgrēka naktī varējām iznest ārā mantas: foto, video, biroja tehniku,» mierīgi runā mākslas rezidenču centra saimniece Ieva Goba. 

Birojs ir drošības saliņa postažā. No mansarda jumta atlēcis apkvēpis skārds un nodeguļi, fasādes logi aiznagloti, plāksnītes ar iestādes nosaukumu aizklātas. «Kad mūs otrreiz ielaida iekšā, pārvilkām darbgaldus pāri koridoram uz sauso pusi. Pirmdienas rītā iekārtojām biroju. Vairāki cilvēki teica, ka esam sākuši strādāt ar apbrīnojamu entuziasmu, it kā šoka vai sēru fāze neeksistētu. Nedēļas laikā tikām atpakaļ pie elektrības, apsardzes, pagaidu apkures.»

Kopš Ieva un Kaspars Gobas 2013. gada vasarā no Rīgas pārcēlās uz lauku mājām pie Cēsīm un netālu sāka veidot šo centru (juridiski – savas dokumentālo filmu studijas, nodibinājuma Elm Media struktūrvienību), viņi bija bez pārtraukuma strādājuši. Remontējot Cēsu pašvaldībai piederošo bijušo Ruckas muižas Kungu māju, valsts nozīmes arhitektūras pieminekli, ieguldīti vairāk nekā 100 000 eiro. Nekas neliecināja, ka līdz 2005. gadam te bija tuberkulozes slimnīca, pamestā ēka atkal bija izmantojama. Tikai 20. novembra vakarā no turienes aizbrauca fotogrāfi un mākslinieki, kas piedalījās trīs dienu darbnīcā Fotogrāfija un kolāža. Ziemas mēnešus Gobas bija paredzējuši veltīt saviem filmu projektiem, taču jau gatavojās nākamajai Ruckas sezonai. No februāra līdz oktobra beigām bija pilns rezidējošo mākslinieku grafiks, jau no aprīļa vidus pieteikušās vasaras skolas. Plānus sagrāva ugunsgrēks naktī uz 21. novembri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu