Igaunijas Valsts prokuratūra apliecina apsūdzību izvirzīšanu Savisāram • IR.lv

Igaunijas Valsts prokuratūra apliecina apsūdzību izvirzīšanu Savisāram

19
Bijušais Tallinas mērs Edgars Savisārs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Savisārs apsūdzēts galvaspilsētas budžeta līdzekļu izmantošanā savās un Centra partijas interesēs, naudas atmazgāšanā, kukuļņemšanā un neatļautu ziedojumu pieņemšanā.

Igaunijas Valsts prokuratūra otrdien apliecināja, ka izvirzījusi apsūdzības no amata atstādinātajam Tallinas mēram, Igaunijas Centra partijas bijušajam priekšsēdētājam Edgaram Savisāram, Centra partijai kā juridiskajai personai, Tallinas domes priekšsēdētājam Kalevam Kallo, kā arī bijušajam pilsētas vadības padomniekam un pieciem uzņēmējiem, ziņo LETA. 

Balstoties uz izmeklēšanā iegūtajiem pierādījumiem, Savisārs apsūdzēts galvaspilsētas budžeta līdzekļu izmantošanā savās un Centra partijas interesēs, naudas atmazgāšanā, četrās kukuļņemšanas epizodēs un neatļauta liela apmēra ziedojuma pieņemšanā Centra partijas labā. 

Saskaņā ar apsūdzības rakstu Savisārs 2014. un 2015.gadā vairākkārt saņēmis kukuļus mantiskā un atvieglojumu veidā gan savās, gan trešo personu interesēs kopsummā par vairākiem simtiem tūkstošu eiro. Turklāt, kā uzskata Ģenerālprokuratūra, Savisārs vienā no Šveices bankām slēpis aptuveni 192 000 eiro, no kuriem apmēram 174 000 eiro noguldījis kontā ar nodomu slēpt šīs naudas nelikumīgo izcelsmi un patieso īpašnieku. 

Šai lietā izmeklēšana tika sākta jau 2011.gadā, pēc tam tā tika apvienota ar kukuļņemšanas lietu. Valsts prokuratūra iepriekš paziņoja, ka krimināllietā savāktie pierādījumi ļauj izvirzīt Savisāram apsūdzības saistībā ar Centra partijas priekšvēlēšanu reklāmu 2013.gada pašvaldību vēlēšanās. 

Kā tikmēr paziņojis Savisāra advokāts Olivers Nēss, atstādinātais Tallinas mērs viņam apliecinājis, ka nav piesavinājies pilsētas īpašumu. 

Centa partijai kā juridiskajai personai izvirzīta apsūdzība neatļauta liela apmēra ziedojuma pieņemšanā. Uzņēmēji Aivars Tūlbergs, Aleksandrs Kofkins, Hillars Teders un Vello Kunmans apsūdzēti kukuļa došanā Savisāram, bet uzņēmējs Pāvo Petaji – dokumentu viltošanā un palīdzībā aizliegta ziedojuma nodošanā.

Tallinas domes priekšsēdētājam Kalevam Kallo izvirzītas apsūdzības par palīdzību kukuļa nodošanā un saņemšanā. Bijušajam politiķim Villu Reiljanam izvirzītas apsūdzības par starpniecību kukuļa nodošanā Savisāram.

Komentāri (19)

atrium 30.11.2016. 11.38

Igaunija var un Lietuva arī var. Mūsējie prokremliskie kropļi: savisāri un paksi, jūtas pavisam droši. Izskatās, ka arī Polija var un poļševikiem, Komorovskim un Tūskam, drīz zeme degs zem kājām.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu