Valdība pagarina e-veselības sistēmas brīvprātīgas lietošanas termiņu • IR.lv

Valdība pagarina e-veselības sistēmas brīvprātīgas lietošanas termiņu

27
Foto: pixabay.com

Obligāta darbnespēja un recepšu reģistrācija elektroniski būs no nākamā gada 1.septembra

Valdība šodien nolēma līdz nākamā gada 1.septembrim pagarināt e-veselības sistēmas brīvprātīgās lietošanas termiņu, vēsta aģentūra LETA. Termiņš, no kura darbnespējas lapas un receptes ir obligāti jāizraksta e-veselības sistēmā, pagarināts par deviņiem mēnešiem, jo iepriekš tas bija noteikts ar 2017.gada 1.janvāri.

Kā norāda Veselības ministrija (VM), tā kā līdz 1.decembrim visas ārstniecības iestādes un aptiekas nebūs noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par veselības informācijas sistēmas izmantošanu, pacientiem varētu būt ierobežota iespēja saņemt darbnespējas lapu.

E-recepšu izrakstīšanas pienākums no 2017.gada 1.septembra attieksies tikai uz gadījumiem, kad tiks izrakstītas zāles, kuru iegādes izdevumus pacientam daļēji vai pilnībā kompensē no valsts budžeta līdzekļiem.

No 2017.gada 1.septembra ārstniecības iestādēm būs pienākums e-veselības sistēmā izsniegt arī citus medicīniskus dokumentus, piemēram, nosūtījumu ambulatora vai stacionāra pakalpojuma saņemšanai, pārskatu par ambulatorā pacienta izmeklēšanu vai ārstēšanu, izrakstu-epikrīzi, radioloģiskā izmeklējuma aprakstu un citus.

Noteikumos paredzēts, ka veselības sistēma tiks papildināta ar jauniem medicīniskiem dokumentiem, piemēram, traumu ievainojumu un saindēšanās gadījumu karti, narkoloģiskā pacienta karti, cukura diabēta pacienta karti, tuberkulozes pacienta karti, onkoloģiskā pacienta reģistrācijas un ārstēšanās kartēm, paredzot kārtību, kādā ārstniecības iestādei minētie dati ir jāievada veselības informācijas sistēmā.

Medicīniskos datus ārstniecības iestādēm būs pienākums e-veselības sistēmā ievadīt no 2017.gada 1.septembra, bet līdz tam tos varēs ievadīt tāpat kā iepriekš Slimību profilakses un kontroles centra reģistra vienotās informācijas sistēmā (PREDA). Papildus noteikts, ka ārstniecības iestāde varēs nenorādīt elektroniskajā darbnespējas lapā diagnozi, ja pacients to pieprasa. Tādā gadījumā ārstam vai ārsta palīgam diagnozes vietā būs jānorāda speciāls kods.

Kā atgādina VM, pašlaik noteikts, ka e-veselības sistēmas lietotāji – ārstniecības personas, farmaceiti, pacienti – līdz 31.decembrim sistēmai var piekļūt, autentificējoties caur Latvijas valsts portālu “latvija.lv”, savukārt no 2017.gada 1.janvāra – tikai izmantojot informācijas sistēmas autentifikācijas līdzekli – personas apliecību jeb eID.

Tā kā saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem eID izsniegta vien nelielai daļai Latvijas iedzīvotāju, ar grozījumiem noteikts, ka e-veselības sistēmas lietotāji arī pēc 2017.gada 1.janvāra veselības informācijai sistēmas datiem varēs piekļūt, izmantojot portāla “latvija.lv” autentifikācijas veidus. Savukārt no 2019.gada 1.janvāra e-veselības sistēmai varēs pieslēgties, tikai izmantojot eID.

Lai nodrošinātu uzskaiti par nelaimes gadījumiem darbavietā un arodslimību izmeklēšanu, noteikumi papildināti ar punktu, kas nosaka, ka Valsts darba inspekcijai būs tiesības veselības informācijas sistēmā apstrādāt informāciju par noslēgtajām un anulētajām darbnespējas lapām, kurās kā darbnespējas cēlonis norādīts “nelaimes gadījums darbā”. Papildus noteikts, kādos gadījumos veselības informācijas sistēmā reģistrētā medicīniskā dokumentācija jāizsniedz pacientam papīra formā.

Komentāri (27)

Ozols 29.11.2016. 16.16

bet šoreiz pagarina tiešām pašu pēdējo reizi:) :)

ps. termiņu pēc pašvaldību vēlēšanām pieskaņoja? lai uz 1.jūliju nesanāk par daudz cepiena

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu