Stoltenbergs pēc sarunas ar Trampu aicina Eiropu palielināt izdevumus aizsardzībai • IR.lv

Stoltenbergs pēc sarunas ar Trampu aicina Eiropu palielināt izdevumus aizsardzībai

27
Jenss Stoltenbergs. Foto: Ieva Čīka, LETA

NATO ģenerālsekretārs pārliecināts par ASV uzticību aliansei

Pēc nesenās telefonsarunas ar jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien aicinājis alianses Eiropas valstis palielināt finansējumu aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, vēsta aģentūras LETA-DPA.

Tramps priekšvēlēšanu kampaņas laikā uzstāja, ka visām NATO dalībvalstīm ir jāsasniedz 2% atzīme, un brīdināja, ka Vašingtona varētu samazināt savu lomu, ja sabiedrotie Eiropā nepalielinās pašu ieguldījumu aizsardzībā.

“Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka pat ar jaunu administrāciju mums būs administrācija, kas ir pilnībā uzticīga NATO aliansei,” paziņoja Stoltenbergs, kurš piektdien runāja ar Trampu pa telefonu. “Viņš pauda ļoti spēcīgu atbalstu NATO aliansei,” piebilda ģenerālsekretārs.

Vienlaikus Stoltenbergs atzina, ka saprot Trampa prasību pēc taisnīgas sloga sadales. “Ja mēs gribam, lai amerikāņi pilda savu solījumu mūs aizsargāt, mums jāpārliecinās, ka mēs pildām mūsu solījumu,” sacīja Stoltenbergs. Viņš norādīja, ka alianses valstis ir pārtraukušas samazināt aizsardzības budžetus, taču atslābt nedrīkst, jo vēl ejams tāls ceļš.

Komentāri (27)

nomale 21.11.2016. 17.12

Šis kaut arī strups, bet ir ilgtermiņā ļoti pozitīvs signāls Eiropai. Kremlis nespēs turēt līdz pat ja ieguldīs 100% sava budžeta aizsardzībā.

Arī Latvijai aizsardzības budžets būtu jāpalielina vismaz līdz 2% jau nākamgad. Tieši nākamais gads arī varētu būt viskritiskākais. Un pirmkārt jau jānodrošina zemessardze ar moderniem ieročiem un ekipējumu.

+10
0
Atbildēt

3

    Miervaldis > 21.11.2016. 20.09

    Pirmkārt jānodrošina armija. Zemessardze ir armijas papildinājums, ne vairāk. Karus joprojām uzvar regulārās armijas kājnieks, tas, kuram norauj kājas ar mīnām, kuru šķērē gabalos ar ložmetējiem un sarausta ar artilēriju. Visi pārējie darbojas kājnieka interesēs.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    bender45 > 22.11.2016. 09.13

    Hi,hi.””mežabrāļi un partizāni””…kāda tršdaļa uzreiz pievienotos krieviem,trešdaļa salektu mašīnās un pēc dažām stundām būtu tālu prom un atlikušie varbūt kādu laiciņu paslapstītos,kamēr viņus izķertu-daži helikopteri ar termovizoriem,vads specnaza-un lieta darīta…un varbūt pat arī neķertu-ja šie sēdētu mierīgi…..ar tiem valdības likumiem “”par pretošanos”” mierīgi varētu iet uz zināmu vietu….

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    nomale > 21.11.2016. 20.37

    Runa ir par elementārām lietām – nevar zemessargs bez bruņuvestes, bez normālas aptieciņas, ar plastmasas sapiera lāpstiņu, bruņojies tikai ar vecu automātu, kurai viena aptvere gaidīt kamēr regulāro armiju apgādās ar tankiem.

    Tas pirmkārt. Otrkārt, vēlākais dienu pēc iebrukuma gan zemessargi, gan regulārie būs kļuvuši par mežabrāļiem un partizāniem. Visi militārie objekti tiks iznīcināti pirmajās stundās. Mums nav ar ko tos aizsargāt.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

traductrice 21.11.2016. 17.13

faktiski no raksta izriet, ka Stoltenbergs aicina nevis palielināt izdevumus aizsardzībai, bet vienkārši “pildīt līgumsaistības”.

+11
-1
Atbildēt

0

dzeris49 21.11.2016. 21.17

Tramps malacis, kāpēc gan ASV būtu jāfinansē Eiropa, kurai ir nauda “bēgļu” un dažādu “haļavas” tīkotāju barošanai un izmitināšanai, bet, nav nauda pašu aizsardzībai.

Eiropa ar to savu socialliberālo politiku ( nākat pie mums visi, kas tikai grib, mēs jūs barosim un dzīvosim pēc jūsu likumiem, jo mums ir tāda ideoloģija – politkorektums), kurai ar īsto liberalismu nav nekas kopējs, ir nojūgusies, tā šķiet, jo ideoloģija ir galvenā, realitātei nav nozīme.

+5
-1
Atbildēt

5

    atrium > dzeris49 22.11.2016. 00.09

    TanteSidra

    Kultūras ministrija jāklapē ciet, vai tās vadība jāatdod Vienotībai apmaiņā pret IeM? Vai neesi pamanījusi, ka visi megaotkati no Vienotības saimņiekiem, “skonto būve” un Re&Re?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 21.11.2016. 22.08

    Protams, ka tas ir jādara, kā to izdarīja Igaunija, kura ir viena no trijām ES valstīm, kura pilda to prasību.

    No izglītības diezin vai noņems, jo pie varas ir populisti, kuri dod naudu tiem, kas visskaļāk bļauj, un tie ir skolotāji, kaut, darba slodze tioem dauz mazāka, kā citur ES, un naudu IS piešķir propporcionāli vairāk, tas pats attioecas uz birokrātiju.

    Ja kādam noņems – medicīnai vai socialai aizsardzibai.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 21.11.2016. 21.55

    Džeri. Vienotība un NA varētu vēl steidzami rosināt iestrādāt nākošā gada budžetā 2% aizsardzībai. Vienkārši izglītības 0.5 % jāpārdala armijai.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 21.11.2016. 22.25

    Vai tad mediķi un penzionāri mazāk protestēs, bet izglītības 7% ir stipri virs ES vidējā, tai pašā laikā līmenis kaut kur lejasgalā. Birokrātus protams arī piegriest sen vajadzēja.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > dzeris49 21.11.2016. 23.52

    Nauda 2% aizsardzībai vajadzīga jau nākamā gadā, mums nav attaisnojuma to kavēt.

    Medicīnu un Sociālo aizsardzību nevajadzētu aiztikt, ja valsts ierobežotu pašu ēdelīgāko un līdz šim neaizskaramāko govi – Kultūras Ministriju ar tās megaprojektiem, kas to bīdītājiem var nest megaotkatus. Interesanti ka patreizējā ministre liekas daudzkārt resursēdelīgāka par iepriekšējo ministri. Melbārde var sacensties, bet varbūt vērienā pat pārspēj 3 Brāļu Demakovu.

    24 miljoni solu remontam, 80 miljoni Mežaparka estrādei, vēl un vēl. Citiem visiem naudas var pietrūkt un tie var dīkt līdz apnikumam, bet lai cik grūti, miljoni no kopējās kases nekad neaptrūks Kultūrai un būs koncertzāle zem ūdens vai aiz Skanstes ielas.

    Grūti pateikt vai ar šo atvērtību tautai vajadzētu lepoties, varbūt tieši otrādi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu