Austrumeiropā bažas un cerības • IR.lv

Austrumeiropā bažas un cerības

7
Aivars Ozoliņš

Tāpat kā Latvijā, arī kaimiņvalstīs un citur Eiropas austrumos reakcijā uz Trampa ievēlēšanu dominē bažas un neziņa

Emocijas ir spēcīgas. No «pasakiet man, ka es guļu un šis ir tikai ļauns murgs», kā gribētu Antikorupcijas rīcības centra Kijevā izpilddirektore Darja Kaleņuka, līdz «dzīve turpinās, viss būs labi», kā drošina Lietuvā dzimušais bijušais Ukrainas ekonomikas ministrs Aivars Abromavičs. 

Tikpat neskaidri lielākoties ir ieteikumi, kā rīkoties, ja ASV tiešām novērstos no Eiropas, kā liek prognozēt Trampa izteikumi pirms vēlēšanām, un atstātu savus NATO partnerus aci pret aci ar agresīvo Krieviju.

Vispirms jāsagaida, kāda būs jaunā ASV administrācija, kuras priekšgalā Tramps 20. janvārī stāsies pildīt amata pienākumus, aizrāda vai visi politikas vērtētāji. Taču vairākums ir vienisprātis, ka būs daudz svarīgāk pašiem rūpēties par savu valstu drošību un ciešāk sadarboties ar partneriem Eiropā. Daudzi norāda, cik svarīgas var būt labas attiecības ar Trampa komandas cilvēkiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu