Ģenerāļi negrib karu • IR.lv

Ģenerāļi negrib karu

2
Ričards Širefs.
Aivars Ozoliņš

Bijušais NATO spēku Eiropā komandiera vietnieks Ričards Širefs brīdina: karš par Baltiju ir iespējams, ja NATO nedarīs vairāk Krievijas atturēšanai

Ģenerāļa Ričarda Širefa (Richard Shirreff) grāmatā 2017: Karš ar Krieviju izspēlēts scenārijs, kurā Kremlis izmanto provokācijas Ukrainā, lai veiktu strauju militāru operāciju «koridora» izveidošanai uz anektēto Krimu. Tikmēr Rīgā snaiperis nošauj vairākus promaskaviskas demonstrācijas dalībniekus, un prezidents Putins sūta karaspēku «aizstāvēt krievvalodīgos»…

Kritiķi pavasarī iznākušās grāmatas žanru raksturo kā spiegu romāna, domnīcas pētījuma un memuāru sajaukumu. Autors to dēvē par «faktos balstītu paredzējumu». Grāmatas priekšvārdā bijušais NATO spēku komandieris Eiropā admirālis Džeimss Stavridiss atzīst, ka aprakstītais scenārijs ir «ļoti iespējams».

Jau pēc grāmatas iznākšanas NATO valstu vadītāji jūlijā sanāksmē Varšavā nolēma izvietot Baltijas valstīs un Polijā četras bataljona kaujas grupas. Intervijā, kura notika 28. oktobrī Rīgas konferences laikā, Širefs uzsvēra, ka tas ir ļoti labs, taču tikai sākums Krievijas atturēšanai no kārdinājuma izmēģināt veiksmi. Arī konferencē dominēja viedoklis, ka vislabāk Krievija saprot spēka valodu un kara nebūs, ja NATO būs politiski vienota un gatava karot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu