FIB publisko ar Bilu Klintonu saistītas lietas dokumentus • IR.lv

FIB publisko ar Bilu Klintonu saistītas lietas dokumentus

41
Bils Klintons piedalās Hilarijas Klintones priekšvēlēšanu kampaņā. Foto: AP-LETA

Tramps jaunākajā aptaujā apsteidz Hilariju Klintoni

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ir negaidīti publiskojis dokumentus par bijušā ASV prezidenta Bila Klintona noteiktu apžēlošanu turīgas Demokrātu partijas ziedotājas vīram, kas bija apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Dokumenti publiskoti nedēļu pirms ASV prezidenta vēlēšanām, kurās no Demokrātu partijas kandidē Klintona sieva Hilarija Klintone. Ievērojami rediģētais 129 lappušu ziņojums attiecas uz FIB izmeklēšanu par naftas tirgotāja Marka Riča apžēlošanu, ko Klintons apstiprināja savas prezidentūras pēdējā dienā 2001.gada 20.janvārī. FIB 2001.gadā sāka izmeklēt šo apžēlošanu, bet 2005.gadā izmeklēšanu izbeidza, neizvirzot apsūdzības.

Šī ziņojuma publiskošana ir izraisījusi neapmierinātību demokrātos, kuri jau ir sašutuši par to, ka FIB atsācis izmeklēšanu par Klintones e-pasta vēstulēm, kas nosūtītas laikā, kad viņa ieņēma valsts sekretāra amatu.

Dokumenti par Riča apžēlošanas izmeklēšanu pirmdien publiskoti internetā, bet piesaistīja uzmanību tikai otrdien, kad tie tika ievietoti FIB nodaļas, kas pārrauga pieprasījumus par Informācijas brīvības likumu (FOIA) “Twitter” kontā.

FIB paziņoja, ka dokumenti ievietoti “Twitter” kontā neilgi pēc to apstrādes kā materiāli, kas saskaņā ar FOIA pieprasīti vismaz trīs reizes. FIB norādīja, ka šī ir tikai “provizoriska” publiskošana, pēc kuras varētu tikt publiskoti arī citi dokumenti.

Ričam bija izvirzītas federālas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas ASV. Viņš bēguļoja no ASV Tieslietu ministrijas un apsūdzību izvirzīšanas laikā dzīvoja Šveicē, kur nomira 2013.gadā. Kādu laiku viņš bija viens no FIB visvairāk meklētajiem cilvēkiem.

Riča bijusī sieva Denīze Eizenberga-Riča, kuras vārds FIB publiskotajos dokumentos bija izrediģēts, “ir bijusi liela politiska ziedotāja Demokrātu partijai, un šie ziedojumi var būt bijuši ar nolūku ietekmēt bēguļotāja [Riča] apžēlošanu”, teikts FIB zīmītē, kurā bija pieprasīts sākt provizorisku izmeklēšanu. Dažus ziedojumus saņēma Prezidenta Viljama Dž. Klintona fonds, tagadējā Klintonu fonda priekštecis.

Republikāņu kandidāts ASV prezidenta amatam Donalds Tramps pirmo reizi kopš maija aptaujā apsteidzis demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni, liecina laikraksta “The Washington Post” un televīzijas kanāla ABC aptaujas dati. Tajā atbalsts Trampam ir 46%, Klintonei – 45%.

Aptauja parādīja, ka Klintoni atbalstošo vēlētāju skaits sarucis par 7 procentpunktiem, kas, visticamāk, ir saistīts ar jauno izmeklēšanu Klintones e-pastu lietā. Aptauja notika 27.-30.oktobrī. Lai arī šī ir pirmā reize kopš maija, kad Tramps apsteidz Klintoni, atšķirība starp viņiem ir kļūdas robežās.

Lietpratēji gan norāda, ka nacionālā aptauja nav droša prognoze vēlēšanu iznākumam, jo no svara ir kandidātu popularitāte lielajos štatos, kur Klintone pašlaik esot populārāka par Trampu. ASV prezidenta vēlēšanas notiks 8.novembrī.

Komentāri (41)

nomale 02.11.2016. 09.45

Gaidīju jau protams, ka Kremlis priekš Trampa atradīs kādu smago kompromātu pret Klintoni pašā vēlēšanu priekšvakarā, bet domāju ka tas notiks caur mēdijiem. Tas ka 15 gadus vecu darījumu izdevies uzcelt caur FIB nedēļu pirms vēlēšanām ir spēcīgs gājiens no Putina puses. Jautājums tikai, kad rietumi beidzot atjēgsies, ka Krievija pret viņiem jau ilgus gadus karo uz pilnu katušku?

+9
-3
Atbildēt

8

    atrium > 02.11.2016. 10.01

    nomale

    Jautājums tikai, kad rietumi beidzot atjēgsies, ka Krievija pret viņiem jau ilgus gadus karo uz pilnu katušku?

    Fiziskais un morālais kroplis, Rūzvelts, izdustrializējot fašistu Krieviju un līdz zobiem apbruņojot pasaules drausmīgāko briesmoni, Staļinu, laikam jau nesaprata, ka izracis kapu civilizācijai, tai skaitā arī ASV cionistiem. Tikai Hitlera ģēnijs pareizināts ar vācu tautas pašaizliedzību, saliedētību un neiedomājamu veiksmi, cilvēci no tā paglāba. Daudz netrūka, ka Kenedija iniciētā Karību krīze būtu novedusi līdz kodolkaram. Klintona administrācija, nodrošinot nēģeriem, kuri jau trešā paaudzē ne dienas nav strādājuši, hipotekāros kredītus, izraisīja vienu no vislielākām banku krīzēm pasaulē, Puķina makaka, melnādainis Obama, ir tiešs autors IGIL, asinsizliešanai Sīrijā un bēgļu straumēm.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 02.11.2016. 15.39

    ———–fretka:”…Starp citu, Vācijā resets turpinās: “nezināmi spēki” par visu vari mēģina izjaukt poļu režisora……”

    =======================================================================================

    Poļu režisora Wojciech Smarzowski filmu Volīnija ar lielu sajūsmu Ukrainā u.c. jau arī neuzņems….

    New film on Wołyń massacres unites Poles in praise – but reconciliation with Ukraine will be harder

    http://www.sandecja.org/media/Image/wolyn.jpg

    https://notesfrompoland.com/2016/09/24/new-film-on-volyn-massacres-unites-poles-in-praise-but-reconciliation-with-ukraine-will-be-harder/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > 02.11.2016. 17.28

    nomale Gaidīju jau protams, ka Kremlis priekš Trampa atradīs..

    ============

    Ak, tu nozombētais radījum!

    Tad jau jāsaka, ka kremlis ir izvirzījis Klintoni prezidenta amatam, jo tik sliktu kandidātu nevirzītu neviena partija pie skaidra prāta. Bet establišments ir atrāvies no realitātes, domāja, ka viegli pārvarēs grūtības. Pieļauju, ka Demokrātu esteblišments arī pielika roku citu republikāņu kandidātu norakšanā. Jo Klintonei nebūtu nekādu izredžu pret citiem republikāņiem, bet pret Trampu ir.

    Nu, laikam, būs pārrēķinājušies. Bail iedomāties, atceroties Bengazi diplomātu slaktiņu, ko Klintone varētu sadarīt, esot prezidenta amatā.

    Pie pirmā skandāla FBI direktors visus sūdus paņēma uz sevi un piesedza Klintoni. Tagad, viņš vairs to nevēlas darīt. Viņa darbinieki, zinot, ka viņš Klintoni piesedza, marinēja jauno informāciju par epastiem. Un tikai tad, kad vairs nevarēja ieslēgt atpakaļgaitu, direktors par tiem uzzināja un viņam nekas cits neatlika, ka uzsākt izmeklēšanu un distancēties no Klintones.

    Atgādināšu, ka ASV skaitās noziegums, ja valsts amatpersona bez protokolēšanas un mandāta sazinās ar citu valstu pilsoņiem. Tā kā Klintone epastus izdzēsa, netika atrasti pierādījumi, ka viņa būtu nelikumīgi komunicējusi ar ārvalstu pilsoņiem. Bet varbūt tagad šie pierādījumi ir iegūti? Un tad viņa būs vainīga arī pierādījumu iznīcināšanā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Normunds > 02.11.2016. 17.30

    Kāpēc ir bļaušana, iespējams, par kremli, bet nav bļaušana par Klintoni. Ja viņa nebūtu pārkāpusi likumu, kremlim nebūtu iespēju kompromatu nozagt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ivars > 02.11.2016. 10.33

    Salīdzinot ar ASV Valsts sekretāres e-pasta sarakstes un, iespējams, valsts noslēpumu saturošu dokumentu atrašanu privātā datorā, veicot izmeklēšanu lietā par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgu personu, šis nu gan nav nekāds “smagais kompromāts”. Var protams cept sazvērestības teorijas par Kremļa roku FIBā, bet ticamāk šīs informācijas pieprasītāji ierēķināja, lai vēlākais informācijas atklātības likumā pieprasītais publiskošanas beigu termiņš iekristu vēlēšanu finiša taisnē.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > 02.11.2016. 10.46

    Neviens jau nesaka ka kompromāts (kompromitējoši materiāli) ir meli. Un visi tie apvainojumi ir “smagi”. Pilnīgi pietiekami lai nogremdētu Klintoni.

    Un neviens jau nesaka, ka FIBā jābūt kādam Kremļa aģentam. Pilnībā pietiek, ka tiek vajadzīgajā brīdī izmantota informācija, kuru Kremlis ir nozadzis tieši šādiem mērķiem!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > 02.11.2016. 14.26

    > Aldis

    Nākamais iespējamais pagrieziena punkts bija Polijas prezidenta Leha Kačiņska noslepkavošana Krievijā. Arī to Obama & Co. veiksmīgi palaida garām.

    Starp citu, Vācijā resets turpinās: “nezināmi spēki” par visu vari mēģina izjaukt poļu režisora Antonija Krauzes filmas “Smoļenska” izrādīšanu Berlīnē. Filmā ir spilgti parādīta “žurnālistu” loma sabiedriskās domas stūrēšanā “pareizā virzienā”.

    Polijas vēstniecība bija sarunājusi slēgtu seansu (ar ielūgumiem) vienā kinoteātrī, bet tad “nezināmi spēki” likuši saprast kinoteātra īpašniekiem, ka filma varot “radīt briesmas” viņu biznesam, un seanss atcelts.

    Tagad vēstniecība atradusi citu kinoteātri, bet neizpaudīs tā nosaukumu līdz pēdējam brīdim.

    Vakar filmu “Smoļenska” izrādīja Vīnē, un tur kinoteātris nesabruka :)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 02.11.2016. 13.48

    nomale raksta: “Jautājums tikai, kad rietumi beidzot atjēgsies, ka Krievija pret viņiem jau ilgus gadus kaŗo uz pilnu katušku?”

    Pēc Krievijas iebrukuma Gruzijā Obama un Klintones politiskais pāris bija pēkšņi uzsācis “restarta politiku” ar Putinu. [Biju domājis, ka vainīgs šajā stulbībā ir tikai Obams, bet franču TV raidījumā tika uzsvērta tieši Klintones kâ valsts sekretāres loma.]

    Ja Krievija tiktu izolēta jau pēc iebrukuma Gruzijā, tad tā vairs nebūtu spējīga iebrukt ne Ukrainā, ne Sīrijā. Un varbūt pat Krievija tagad jau būtu sadalījusies vairākās mazākās valstīs. Un rastos nevis “Islāma valsts” starp Sīriju un Irāku, bet gan kāda “Ortodoksijas valsts” starp Maskavu un Voronežu.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

traductrice 02.11.2016. 09.49

Neapskaužu amerikāņus, kam tagad jāizdara izvēle starp 2 sliktiem kandidātiem. Dubļu lavīnas gāž abi, cik jaudas. Tāpēc droši vien prātīgāk būtu izvērtēt nevis to, pa kādiem dubļiem abi raujas uz varas virsotni, bet gan uz to, KĀ katrs īstenos savu varu. Šajā ziņā Klintone tomēr, šķiet, ir prognozējamāka.

+6
-4
Atbildēt

2

    Normunds > traductrice 02.11.2016. 17.32

    Kāpēc starp diviem? Ir četri kandidāti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > traductrice 02.11.2016. 10.03

    traductrice

    Šajā ziņā Klintone tomēr, šķiet, ir prognozējamāka.

    Tiešām, Demokrātu partija, kā ilggadējais kremļa pakalpiņš, ir ļoti paredzama.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 02.11.2016. 11.42

Jā , šis gabals izsaka patiesiibaa visu kas šodien notiek un uz ko tas velk

http://www.irlv.lv/2010/12/8/wikileaks-no-krievijas

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu