Vienojas nesamazināt budžeta studiju vietu skaitu un bāzes izmaksas • IR.lv

Vienojas nesamazināt budžeta studiju vietu skaitu un bāzes izmaksas

23
Foto: pixabay.com

Nākamgad augstskolu akadēmiskajam personālam papildus piešķirs 5,5 miljonus eiro

Ministru kabinets šodien uzklausīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informatīvo ziņojumu par 2017.gada budžetā pedagogu darba samaksas reformas ieviešanai plānotā finansējuma sadalījumu, vienojoties nesamazināt no valsts budžeta dotēto studiju vietu skaitu, vēsta aģentūra LETA.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) valdības sēdē norādīja, ka nākamajā gadā augstskolu akadēmiskajam personālam pa visiem resoriem, kas saistīti ar finansējumu augstākajai izglītībai, papildus būs pieejami aptuveni 5,5 miljoni eiro. Viņš skaidroja, ka 2017.gadā nav riska budžeta vietu samazināšanai un nākamajam gadam “problēma ir pilnībā atrisināta”.

Jautājumu par nepieciešamo finansējumu augstskolu pedagogu algu kāpināšanai 2018. un 2019.gadā plānots skatīt budžeta bāzes izdevumu 2018.-2020.gadam sagatavošanas procesā, skaidroja Šadurskis. Aiznākamajā gadā papildus būtu nepieciešami 3,67 miljoni eiro, savukārt 2019.gadā – 7,36 miljoni eiro.

Latvijas Studentu apvienības prezidente Maira Belova Ministru kabineta sēdē lūdza valdību iekļaut solījumu nesamazināt ne tikai budžeta vietu skaitu, bet arī studiju vietas bāzes izmaksas. Šadurskis norādīja, ka šāda ideja nekad pat nav pastāvējusi, jo jau tagad studiju vietas netiek adekvāti finansētas.

Ministrs solīja – ņemot vērā papildu finansējuma iespējas, būs jāsāk apsvērt virzību uz studiju vietas bāzes izmaksu 1800 eiro apmērā. IZM informatīvajā ziņojumā norādīts, ka augstskolām un koledžām finansējums plānots 2017.gada līmenī. Papildus nepieciešamais finansējums saistībā ar akadēmiskā personāla minimālo atalgojuma likmju palielināšanos, sākot no 2017.gada 1.janvāra, ir aprēķināts, balstoties uz papildus nepieciešamo finansējumu saistībā ar studiju vietas bāzes finansējuma palielināšanos no 1333,11 eiro uz 1393,33 eiro.

Komentāri (23)

traductrice 01.11.2016. 15.24

Budžeta studijas NEDRĪKST būt beznosacījuma!

Pati vēl pavisam nesen izstudēju maģistratūru programmā, kurā praktiski visas vietas bija budžeta vietas. Nemaz nerunājot par atbirumu mācību procesā, ļoti liels atbirums bija studenti, kas cītīgi apmeklēja nodarbības, taču jau sākotnēji bija izlēmuši, ka nerakstīs diplomdarbu (resp., diploms un attiecīgi “statuss” viņiem nebija svarīgs). Vai valstij ir jāsedz izglītības izmaksas studentiem, kuru nodoms nav kļūt par diplomētiem speciālistiem un kurus iespējams nemaz nevilina darbs attiecīgajā nozarē?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu