Reorganizācija - legāla, bet nepieņemama izrēķināšanās • IR.lv

Reorganizācija – legāla, bet nepieņemama izrēķināšanās

26
Foto: pixabay.com
Jānis Veide

Steidzami jāpieņem Trauksmes cēlēju likumprojekts

Reorganizācijai valsts pārvaldes un citās institūcijās būtu jābūt mērķētām uz procesu efektivitātes un pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu. Diemžēl praksē reorganizācija tiek izmantotas arī kā iespēja legāli izrēķināties ar trauksmes cēlējiem, kuri ziņojuši par pārkāpumiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā 2016.gada reorganizācijas rezultātā no amata tika atbrīvots biroja Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs. Atlaišana notika uzreiz pēc Juraša publiska paziņojuma, ka viņam piedāvāts viena miljona eiro kukulis un iestādes vadītājs uz to nekādi nav reaģējis. Līdzīgs gadījums noticis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, kur persona, lai novērstu nepamatotu līdzekļu izsaimniekošanu, par pārkāpumu ziņoja vadībai. Pēc ziņojuma nodošanas dienestā tika sākta reorganizācija, kuras rezultātā ziņotājs no amata tika atbrīvots.

Vairākumā gadījumu iestādes vadītājs reorganizācijas rezultātā likvidē attiecīgo departamentu vai nodaļu un likvidētās struktūrvienības uzdevumus nodod citiem departamentiem, papildus mainot prasības jaunajiem kandidātiem tā, lai iepriekšējais darbinieks tām neatbilstu.

Rezultātā likumīgā veidā notiek atbrīvošanās no iestādes vadītājam nevēlamām personām.

Šādi gadījumi ir pretrunā pastāvošajai starptautiskajai trauksmes cēlēju aizsardzības praksei. ”Sabiedrība par atklātību – Delna” kopā ar Valsts kanceleju un citām iesaistītajām pusēm no valsts un nevalstiskā sektora ir izstrādājusi Trauksmes cēlēju aizsardzības likumprojektu, kas pašlaik tiek izskatīts Ministru kabinetā. Likumprojektā ietverts mehānisms, kas aizsargās trauksmes cēlējus iepriekš aprakstītajos un citos gadījumos, kuros darba devējs varētu vērsties pret trauksmes cēlēju pēc ziņojuma.

Likumprojekts aizliegs jebkuru vēršanos pret trauksmes cēlēju un noteiks sankcijas gadījumos, ja tomēr būs iestājušās nelabvēlīgas sekas. Darba devējam būs pienākums pierādīt un pamatot, ka nelabvēlīgu seku gadījumā pēc trauksmes celšanas tās nav iestājušās tādēļ, ka persona cēlusi trauksmi.

Tā trauksmes cēlējs būs pasargāts pret netaisnīgu izrēķināšanos no darba devēja puses.

Vairākumā Eiropas valstu, īpaši Ziemeļvalstīs, trauksmes cēlēji bieži tiek uzskatīti par varoņiem, kas novērsuši sabiedrības līdzekļu nepamatotu izšķērdēšanu vai zādzības un citus likumpārkāpumus. Salīdzinājumam ar KNAB īstenoto personālpolitiku, Somijas Tieslietu ministrijas skatījumā izmeklētāju ietekmēšana ir īpaši bīstama taisnīgai lietu izmeklēšanai, un nedz sabiedrība, nedz mediji šādu rīcību nepieļautu, slēpjot to mākslīgā reorganizācijā. Trauksmes cēlējus Somijā sargā gan likums, gan sabiedrība, kas pieprasa informācijas atklātību un neatkarīgu izmeklēšanas procesu.

Lai atbalstītu trauksmes celšanu un novērstu bažas par negatīvajām sekām un izrēķināšanos, ”Delna” aicina izstrādāto Trauksmes cēlēju aizsardzības likumprojektu pēc iespējas ātrāk izskatīt Ministru kabinetā un nosūtīt pieņemšanai Saeimā.

Publikāciju sagatavoja Jānis Veide, biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” jurists. Raksts ir tapis ar Ziemeļu Ministru padomes atbalstu. Par publikācijas saturu atbild projekta vadītāji, un tas ne vienmēr atspoguļo Ziemeļu Ministru padomes oficiālo viedokli vai politiskās nostādnes.

Komentāri (26)

dzeris49 31.10.2016. 06.35

Lai Latvijā kļūtu par “trauksmes cēlāju” jābūt vai nu neglābjam idealistam, vai nu idiotam, kas, būtībā, viens un tas pats.

Valstī nav absolūti nekādas politiskas gribas cīnīties ar korupciju, taisni otrādi, visā VP ir izveidota sistēma, kas veicina negodprātīgu līdzekļu tērēšanu un izsaimniekošanu un iedzīvošanos uz tā rēķina.

Jurašs ir tikai viens piemērs, bet, galīgi ne vienīgais, cik tādi cilvēki, kas vēlējās būt godīgi, vai informēt par nelikumībām, jau nav bez darba, un Latvijā valsts un pašvaldību struktūrās tiem darbu praktiski atrast neiespējami.

Un likumus var pieņemt, kādus tikai grib, godīgi cilvēki šeit nevienam nav vajadzīgi, vajadzīgi “sistēmas” cilvēki, kas nemaisās, kur nevajag, šinī valstī viss ir otrādi un, brīžam, atgādina Orvelu.

+11
-2
Atbildēt

10

    andrejs > dzeris49 31.10.2016. 13.10

    Vēl Sprūdžs visiem palicis labā atmiņa ar to, ka pameta savu sievu pāris mēnešus pēc bērniņa piedzimšanas un uzsāka dienesta romānu ar savu padoto. Tiesiskums un taisnība rullē.

    Un vēl viņš neredzēja, ka Ušaks ir pasējis 10 mio Krājbankā. Tas priekš Puķina partijas faniem no ZRP bija sīkums

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 31.10.2016. 14.53

    dzeris49

    Mēs apspriežam to, ka tas morālais kroplis, maukas bērns, reketēja valsti, lai “skonto būve” saņemtu papildus 16,5 miljonus pa savu saistību nepildīšanu un nepakustināja ne mazo pirkstiņu, kad Ušmariks sava paģeļņika, Antonova, bankā apzināti izputināja desmit miljonus rīdzinieku naudas.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 31.10.2016. 10.11

    Nu pareizi, tos ES fondus arī “apgūst”, rīkojot miljonu vērtu ierēdņu apmācību eksotiskās valstīs, un līdzīgi.

    Un kur tagad ir Sprūds, kas to apturēja, visi ierēdņi, kas to sarīkoja ir savās vietās, cik saprotu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 31.10.2016. 11.27

    klusais

    Viņš domāju mazo nekaunīgo, alkatīgo, mazizglītoto pamuļķi, Puķina smegmas feinšmekera, Zatļera, tuvāko līdzskrējēju, Sprūdžu, kurš tā vietā, lai uzraudzītu Ušmeriku, imitēja tiesībsargājošo orgānu darbu dublēšanu pret Lembergu, tā vairojot smagos noziegumos apsūdzētā popularitāti. Miņistru preziģenta kanģidatu.

    Kad tas kroplītis jau bija paziņojis par atkāpšanos no VARAM miņistra amata, tomēr vēl uzkavējās, lai no valsts kases izreketētu saimņiekiem “skonto būve” kā prēmiju papildus 16,5 miljonus par viņu uzņemto saistību nepildīšanu.

    Jādomā, pašlaik viņš saņem no Rāvja stipendiju, vai nespējnieka pabalstu, sauc kā gribi.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 31.10.2016. 14.39

    ———–

    Bordānu pieminiet!

    Latvijā valda naudasmaisi, reformas nelīdzēs, mums jāmaina sistēma!

    https://www.youtube.com/watch?v=OxYSkHiBKk0

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 31.10.2016. 10.54

    Jā, sajaucu uzvārdus, runāju par Sprūdžu, bijušo ministru, nevis par Sprūdu, korumpēto MNA administratoru.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 31.10.2016. 10.27

    Par kuru Sprūdu ir runa ?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 31.10.2016. 10.08

    “sistēma, kas veicina negodprātīgu līdzekļu tērēšanu un izsaimniekošanu”

    ===

    “Fondi” takš “jāapgūst”…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 31.10.2016. 14.29

    Un ko mēs te apspriežam – Sprūdža personību un ģimenes dzīvi vai gadījumu, kad viņš apturēja tā kārtējā miljona izniekošanu ierēdņu atpūtai eksotiskās valstīs par valsts naudu?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 31.10.2016. 11.36

    atrium – jā Sprūdžs tur šaudījās ar tukšajām patronām – troksnis liels , bet rezultāta nekāda :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Skumjais Bruņinieks 31.10.2016. 15.51

Gribētos jau domāt, ka “Trauksmes cēlāju likums” ir kaut kāds aizkavējies aprīļa joks. Nevaru noticēt, ka tas ir nopietni.

Ja tas ir nopietni, tad liecina tikai par vienu – esam totāli sapuvušā valstī, pilnīgā bezcerībā, kur vairs pilsoņi nespēj nodrošināt un izveidot valsts institūcijas, kas viņus aizsargātu…, pilnīga neticība tieslietām un taisnības uzvarai.

Brienam ar vien dziļāk smagos noziegumos apsūdzētā sistēmas purvā un savā bezspēcībā lūdzamies pēc absurdiem likumiem.

Un atkal – aitas un auni negrib pat domāt par pašas Sistēmas maiņu, tik vien vēlās, kā mazu nodrošinājumu pret represijām.

Nožēlojama, uz ceļiem nospiesta kalpu tautiņa, kas samierinājusies ar Lemberga sistēmas neuzvaramību un prasa vien aizsardzību no cirpēju puses gadījumā, ja kāds no cērpjamā bara izteiks trauksmi.

No sistēmas puses būtu muļķīgi šādas garantijas nedot – ar likumu ir jādod tiesības Lemberga aplokā aitām un auniem trauksmaini blēt.

Galu galā, politiķi arī ir nodrošinājušies, lai izbēgtu no atbildības par valsts nozagšanu, naudas izsaimniekošanu un valsts īpašumu pārdošanu par sviestmaizēm.

Viņi nesodīti var zagt, mēs nesodīti varam trauksmi celt un paritāte ir nodrošināta. Tā būtu godīgi.

+7
-1
Atbildēt

1

igulens_gmx_de 31.10.2016. 09.03

Nu beidz vienreiz kvernēt un visu noliekt kas palīdzētu mainīt to sistēmu ko pats te apraksti.

Tavu nostāju un pārliecību neatbalstu un nepiekrītu apgalvojumiem. Latvijā ir daudz godīgi cilvēki kurus šāds likums aizsargās un iedrošinās nākt klajā ar saviem novērojumiem bez bailēm, ka tad zaudēs darbu vai citādi tiks apstrādāts par trauksmes celšanu.

Paldies Jānim Veidam par skaidro un labo rakstu.

+4
-3
Atbildēt

4

    kristaps_freimanis > 31.10.2016. 10.11

    ” šis te likums tiešām spēs aizsargāt visus tos cilvēkus”

    ===

    Runa jau nav par “visiem”, cita lieta, ka arī šādu likumu pieredzējuši birokrāti var izmantot arī pavisam citiem mērķiem, piem., laikus uzzinot par savas darbavietas apdraudējumu reorganizācijas vai kā cita dēļ, sākt “celt trauksmi”…

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 31.10.2016. 10.04

    Ka Latvijā ir daudz godīgi cilvēki, par to vispār neviens nestrīdas.

    Tikai, šie godīgie spiesti pielāgoties sistēmai, ko izveidojuši “negodīgie”, ja grib saglabāt darbu, un reizēm arī dzīvību ( cik tur Lemberga lietā “pēkšņi” mirušu liecinieku, vismaz, vairāk par pieciem noteikti, cik atceros).

    Tu vai nu nedzīvo Latvijā, vai arī esi bezgalīgi naivs un nesaproti, kādā valstī vispār dzīvo, ja domā, ka šis te likums tiešām spēs aizsargāt visus tos cilvēkus, un tādu ir daudz, kam noriebusies visa tā korupcija, sākot no Saeimas, beidzot ar tiesām, nerunājot par to, kas notiek pašvaldībās, un kas gribētu šeit ko mainīt.

    Kamēr šai valstī nemainīsies politiķu attieksme pret korupciju, un tie būs vai nu “sponsoru” prostitūtes, vai nu klusējošais vairākums, kas vispār baidās ko pateikt, un ir tikai podziņu spiedēji, nekas šai valstī nemainīsies.

    ES galīgi neesmu pret to likumu, atsevišķos gadījumos tas likums kādam, iespējams, arī palīdzētu, varbūt, kādu iedrošinātu arī ko publiski paziņot par kādām nelikumībām, bet, sistēmu tas neizmainīs.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 31.10.2016. 14.18

    ———–

    “…Politiskā elite ir izkurtējusi, un, manuprāt [M.Zālīte], tai ir jāsabrūk. Galīgi, totāli. Šis mehānisms darbojas pats par sevi un pats pret sevi. Kā mašīnai nomucis ritenis, rullē tik uz priekšu.” Māra Zālīte: Cinismā un vienaldzībā nekas labs nevar rasties, nekas (Kdiena, 31.12.2015.)

    =======================================================================================

    Neizdosies nomainīt lielā ātrumā braucošai mašīnai riteni – respektīvi, kamēr ASV kaut nedaudz nenoštopēs globalizācijas tempus, tikmēr jālūdz Dievs, lai “veiksmes stāsts” Latvijai nebeidzas kā Zolitūdes Maximā.

    http://www.aa1car.com/library/flat_tire_1a.jpg

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 31.10.2016. 10.14

    Gan jau mūsu birokrātiskā VP sistēma zinās, kā šo likumu izmantot savā labā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu