Aicina sabiedrību sniegt priekšlikumus valsts pārvaldes reformu ceļa kartei • IR.lv

Aicina sabiedrību sniegt priekšlikumus valsts pārvaldes reformu ceļa kartei

10
Foto: Ieva Čīka, LETA

Reformu gaitā plānots izveidot valsts pārvaldes ētikas kodeksu

Valsts kanceleja (VK) ir sagatavojusi diskusiju dokumentu par reformu virzieniem efektīvai, atbildīgai un elastīgai Latvijas valsts pārvaldei, informē VK komunikācijas departamenta konsultante Zaiga Barvida. Diskusija ir atvērta līdz 11.novembrim, komentārus var sūtīt uz e-pastu: [email protected].

Priekšlikumi diskusijām par valsts pārvaldes reformu virzieniem ir nodoti sabiedrības un valsts pārvaldes institūciju apspriešanai. Valsts kanceleja aicina ikvienu aktīvi piedalīties, līdztekus priekšlikumiem sniegt konstruktīvu kritiku. Kopumā piedāvāti pieci reformu virzieni ar 18 darbībām, kas īstenojamas tuvāko trīs gadu laikā.

Refomu ceļa karte ietver valsts pārvaldes struktūras un procesu vienkāršošanu, efektivitātes programmas ieviešanu, valsts pārvaldes konkurētspējas palielināšanu, darba sniegumā balstītu atalgojuma un novērtēšanas sistēmas ieviešanu, kā arī atbildīgu līdzdalību. Piedāvātās pārmaiņas ir vērtētas caur ekonomijas, lietderības un efektivitātes prizmu – kā tērēt mazāk, kā tērēt labāk un kā tērēt gudrāk.

“Mūsu ambīcija ir panākt, lai sabiedrības apmierinātība ar valsts sniegtajiem pakalpojumiem un darbu kopumā pieaug. Lai mēs kļūtu konkurētspējīgāki, kompaktāki un produktīvāki, nepieciešama fundamentāla domāšanas un procesu maiņa kopumā. Sabiedrība pieprasa izlēmīgu, mērķtiecīgu un atbildīgu rīcību – spēju ātri reaģēt uz ārējās un iekšējās vides izmaiņām. Un es ticu, ka tāda valsts pārvalde Latvijā ir iespējama,” uzsver Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš.

Saņemtie priekšlikumi tiks rūpīgi vērtēti, precizējot reformu ceļa karti un sagatavojot konkrētu Valsts pārvaldes reformu plānu 2017.-2019.gadam. To plānots iesniegt apstiprināšanai Ministru kabinetā līdz 2017.gada janvāra beigām.

Kā vēsta aģentūra LETA, plānots ieviest nodarbināto ētikas kodeksu, lai panāktu vienotu izpratni par valsts pārvaldes pamatvērtībām. Kodekss varētu mainīt valsts pārvaldē strādājošo izpratni par profesionalitāti, efektivitāti, atbildību, cieņu un sadarbības principu ievērošanu.

Reformu gaitā plānots ieviest pēc iespējas labvēlīgākus apstākļus nodarbinātajam darba attiecību pārtraukšanas gadījumā, mazinot ilgstošo tiesvedību skaitu. Tā dēvēto aprūpēto darba uzteikumu ieviešana nozīmētu izveidot elastīgāku un efektīvāku mehānismu darba un dienesta attiecību pārtraukšanas gadījumā.

VK skaidro, ka valsts pārvaldē būtu jānodrošina pēc iespējas labvēlīgāki apstākļi nodarbinātajam darba vai dienesta attiecību pārtraukšanas gadījumā. Tā varētu būt materiālā kompensācija, darba tirgū iekļaujošu pasākumu piedāvāšana vai citas darbības. Šāds mehānisms dotu valsts pārvaldes iestāžu vadītājiem elastīgākas iespējas rīkoties ar personāla lielumu izvirzīto mērķu un rezultātu sasniegšanai, kā arī ļautu racionālāk izmantot gan finanšu, gan cilvēkresursus, izvairoties no ilgstošas tiesvedības.

Komentāri (10)

ierados 29.10.2016. 07.46

“Ceļa karte” ir elementāra, taisna strīpa bez līkumiem. Par cik Latvijā dzīvo mazāk ļaužu nekā vienas vidējas lielpilsētas guļamrajonā un kļūst vēl mazāk, tās teritorija salīdzināma ar viena Austrālijas fermera zemes platību, vismaz desmitkārt samazināt varas siles garumu. Nekādu pašvaldību. Nekādu papīru kalnu šķūrēšanu un saskaņošanu caur bezgalīgo rakstāmgaldu labirintu tūkstošiem. Atvēlētais termiņš – desmit gadi lai tiktu vaļā no mākslīgi sagudrotajiem varas kruzuļiem un mežģīnēm. Uzblīdusī vara – tā vairs nav demokrātija. Tik un tā tajās pašvaldībās neviens neko nezin, kas viņu kaktos notiek un, ja ar zin, tad tikai plāta rokas. Vienīgais viņu saprātīgais uzdevums – sagādāt savām partijām vēlēšanās balsis.

+3
0
Atbildēt

0

Aigars Brauns 28.10.2016. 14.30

Nesaprotu, kam vajadzīgas kaut kādas diskusijas. Augustam Brigmanim, Jānim Dūklavam un Aivaram Lembergam kā bijušajiem vadošajiem LKP kadriem noteikti ir saglabājies “Kumunisma cēlāju morāles kodekss”, pamainiet dažus vārdus un uz priekšu:)

+2
0
Atbildēt

1

    atrium > Aigars Brauns 28.10.2016. 16.09

    Aigars

    Jānis Reirs, Andris Piebalgs, Māris Riekstiņš un Pēteris Vaivars. Riekstiņš un Vaivars, ja kas, vari iedomātiers, bija Vienotības virzītie premjera kandidāti, kurus, paldies Dievam, Prezidents noraidīja. Demences skārtais taukmūlis, kolorado lentenis, Straujuma, gan arī nebija nekas labāks.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 28.10.2016. 11.29

“Reformā plānots izveidot valsts pārvaldes ētikas kodeksu” – tālāko pat lasīt nav nozīmes, jo vairāk arī nekas nenotiks.

Kurš pēc kārtas būs tas “ētikas kodekss””, kāds saskaitījis?

Kārtējā tukšmuldēšana vispārīgās frāzēs.

Šī valsts nav reformējama, jo nevienam no “elites” nekādas reformas nav vajadzīgas, atkal buvē kārtējo lokomotīvi, kurai viss tvaiks aizies nevis kustībā, bet svilpē, toties “būvnieki” un “mašinisti” gan saņems labu algu.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu