Jaunākajā PB "Doing Business" reitingā Latvija pakāpusies līdz 14.vietai • IR.lv

Jaunākajā PB “Doing Business” reitingā Latvija pakāpusies līdz 14.vietai

29
Foto: pixabay.com

Pērn Latvija bija 22. vietā.

Jaunākajā Pasaules Bankas (PB) “Doing Business” 2017.gada reitingā Latvija ir pakāpusies līdz 14.vietai, ziņo LETA.

Pērn Latvija reitingā bija 22.vietā. Kāpumu sekmējusi uzlabota kredītinformācijas pieejamība un reformas, lai vienkāršotu nodokļu apmaksas sistēmu.

PB uzsver, ka šī gada reitings nav tieši pielīdzināms “Doing Business 2016” rezultātiem, jo tika veiktas izmaiņas metodoloģijā. Ja pašlaik izmantoto metodoloģiju attiecinātu uz “Doing Business 2016” datiem, pērn Latvija būtu ierindojusies 17.vietā. Līdz ar to gada laikā Latvijas rezultāti uzlabojušies par trīs pozīcijām.

“Jaunākais pārskats vēsta, ka, izmantojot salīdzināmu metodoloģiju, Latvijas rādītājs no 79,14 punktiem “Doing Bussiness 2016” reitingā pieaudzis līdz 80,61 punktiem “Doing Business 2017” reitingā. Tas nozīmē, ka, atbilstoši “Doing Business” indikatoriem, Latvija uzlabojusi uzņēmējdarbības regulējumu, lēnām tuvinoties pasaules labākās prakses piemēriem,” vērtējis PB ekonomists Maciejs Drozds.

“Doing Business 2017” pētījums liecina, ka Latvija ir veikusi būtiskus uzlabojumus vietējā likumdošanā vairākos virzienos: ir izveidots Kredītinformācijas birojs, kas nodrošina labāku kredītinformācijas pieejamību, ir atvieglots nodokļu nomaksas process, uzlabojot tiešsaistes sistēmas uzņēmumu ienākumu nodokļu deklarācijas aizpildīšanai un darbaspēka nodokļu nomaksai.

Ikgadējais Pasaules Bankas grupas veidotais pārskats “Doing Business” analizē uzņēmējdarbības vidi ietekmējošo regulējumu, kas attiecas uz uzņēmumiem dažādos to dzīves ciklos – sākot no “start-up” fāzes līdz tādiem ikdienas darbības aspektiem kā pārrobežu tirdzniecība, nodokļu nomaksa, maksātnespējas pieteikšana. Reitinga rezultāti tiek mērīti attālumā no vadošajiem rādītājiem desmit jomās un aptver 190 pasaules valstu ekonomikas. Šī gada pārskats ir četrpadsmitais “Doing Business” reitinga sērijā.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu