LNSO uzstāsies ar Vasiliju Sinaiski pie diriģenta pults • IR.lv

LNSO uzstāsies ar Vasiliju Sinaiski pie diriģenta pults

30

Orķestra 90.jubilejas trešais lielkoncerts skanēs Lielajā Ģildē un Cēsīs

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 90.jubilejas trešais lielkoncerts, kas 28.oktobra vakarā izskanēs Lielajā Ģildē un 29.oktobrī koncertzālē “Cēsis” ar Hektora Berlioza dramatisko leģendu “Fausta pazudināšana”, ritēs diriģenta Vasilija Sinaiska vadībā. Fausta lomā – čehu tenors Pāvels Černohs, Margeritu atveidos Oļesja Petrova no Sanktpēterburgas.

Vasilijs Sinaiskis ir Eiropas mērogā ievērojams operu un simfonisko koncertu diriģents ar plašu pieredzi. LNSO mūžā – viens no izcilākajiem galvenajiem diriģentiem, slavējams latviešu komponistu darbu iestudētājs. Vasilijs Sinaiskis bija LNSO mākslinieciskais vadītājs no 1975. līdz 1987.gadam, un viņa atgriešanos Rīgā orķestris gaida ar lielu prieku un nepacietību.

Berlioza “Fausta pazudināšana” ir aizraujošs romantisma mūzikas paraugs, būtībā opera, kurā pazīstamais stāsts par Fausta dvēseli un Mefistofeļa kārdinājumu izklāstīts ar francisku vērienu un eleganci. Gan saturā, gan idejā grandiozs darbs, kas nespēs nevienu atstāt vienaldzīgu, jo īpaši Vasilija Sinaiska degsmīgā temperamenta dēļ.

Visapjomīgākais dziedājums ir Faustam,un to izpildīs Eiropas opernamos pieprasītais čehu tenors Pāvels Černohs. Savukārt Margerita būs sulīgās, ļoti skaistās balss īpašniece Oļesja Petrova, kas Latvijas Nacionālajā operā (LNO) dziedājusi Amnerisu un Azučenu, un kopā ar LNSO Andra Pogas vadībā uzstājusies Mālera Trešās simfonijas atskaņojumā Cēsīs un Verdi “Rekviēma” atskaņojumā Parīzes Elizejas lauku teātrī.

Mefistofeļa lomā – LNO solists Armands Siliņšu, studentu Branderu dziedās LNO solists Rihards Mačanovskis. Atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris “Latvija” un Rīgas Doma zēnu koris. Pirms Berlioza opusa skanēs Pētera Vaska darbs stīginstrumentiem “Cantabile”.

Vasilijs Sinaiskis mācījies mūziku Ļeņingradā, 1973.gadā uzvarējis Herberta fon Karajana fonda konkursā Berlīnē. Vadījis Maskavas filharmonijas SO, Krievijas Valsts SO, Malmes SO, bijis Maskavas Lielā teātra galvenais diriģents, BBC FO un Nīderlandes FO galvenais viesdiriģents. Savas labākās operizrādes diriģējis Berlīnes Komiskajā operā, Vīnes Theater an der Wien, Ungārijas Valsts operā, Anglijas Nacionālajā operā.

Vasilija Sinaiska pirmais koncerts LNSO galvenā diriģenta postenī notiek 1975.gada 18.septembrī. Programmā: Kalsona “Poēma-fantāzija” (jaundarbs), Rahmaņinova “Rapsodija par Paganīni tēmu” (soliste – Ilze Graubiņa) un Stravinska “Svētpavasaris”. Sinaiska nopelni mūsu valsts mūzikas laukā novērtēti ar Lielo mūzikas balvu 1999.gadā par latviešu mūzikas popularizēšanu 70.-80. gados.

Vairāk informācijas orķestra mājas lapā.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu