Koalīcijā panāk kompromisu par pabalstiem bēgļiem un trūcīgajiem • IR.lv

Koalīcijā panāk kompromisu par pabalstiem bēgļiem un trūcīgajiem

39
Foto: pixabay.com

Patvēruma meklētājiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem pabalstus maksās 3 mēnešus pēc sākšanas strādāt

Gan patvēruma meklētājiem, gan pastāvīgajiem iedzīvotājiem atsevišķus pabalstus maksās vēl trīs mēnešus pēc sākšanas strādāt. Kā vēsta aģentūra LETA, to paredz šodien koalīcijā panāktais kompromiss par pabalstu saņemšanas nosacījumiem personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu.

Atbalsts netiks paredzēts visiem strādāt sākušajiem, bet to plānots ieviest ar mērķi palīdzēt trūcīgām personām, aģentūrai LETA norādīja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars. Tāpēc pirms šāda pabalsta piešķiršanas plānots vispirms novērtēt katras personas materiālo stāvokli.

Par panākto kompromisu žurnālistus informēja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V). Kučinskis pauda, ka tagad novērstas nepilnības, kas, iespējams, kavēja bēgļus izvēlēties Latviju par patvēruma valsti. Savukārt Kučinskis neprognozē, ka jaunā kārtība strauji palielinās patvēruma meklētāju plūsmu Latvijā.

Atbilstīgi tiks mainīti Saeimā jau iepriekš iesniegtie grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kā arī Patvēruma likums. Kā ziņots, Iekšlietu ministrija rosināja grozīt pabalstu izmaksas kārtību bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss, proti, izmaksāt pabalstu arī tad, ja bēglis un persona ar alternatīvo statusu strādā, tātad saņem regulārus ienākumus.

Pašlaikspēkā esošā Patvēruma likuma norma paredz, ka bēglim un personai ar alternatīvo statusu maksā pabalstu, kas sedz uzturēšanās izmaksas, ja personai nav cita iztikas avota. Tāds pats ierobežojums vairāku pabalstu saņemšanaiu ir spēkā arī Latvijas iedzīvotājiem.

Tieslietu ministrija iebilda pret ieceri maksāt pabalstu strādājošiem bēgļiem. Tāpēc koalīcija 17.oktobrī pēc Nacionālās apvienības lūguma vienojās uz nedēļu atlikt likuma grozījumu izskatīšanu valdībā. VL-TB/LNNK politiķis Jānis Dombrava pirms nedēļas norādīja, ka toreizējais piedāvājums esot pretrunā ar valstī esošo sistēmu, ka strādājošie nevar saņemt bezdarbnieku pabalstu.

Komentāri (39)

Skaisle 24.10.2016. 19.59

drausmīgi – vienkārši drausmīgi …. tikko lasu, ka Latvijā latvieši izmirst vai spiesti no valsts aizbraukt, bet deputāti lems kā veicināt musulmaņu invāziju Latvijā

Nodevēji ! Ne par vienu partiju, kura būs par jebkādām privilēģijām musulmaņiem – nebalsošu. Tikko mani bērni beigs studijas un atradīs jaunu dzīvi – braukšu prom no šīs čekistu un viņu pakalpiņu izvarotās valsts

Lasu – Kalvītis omulīgi smaida – gāzei celšoties cenas … nu ja un kas to atkal maksās ? Deputātiem algas pielika – lai kāds nesadomājas kaut ko pēkšņi iebilst ….

Pizdec ir maigākais , kā es spēju raksturot savas emocijas par šito kārtējo nelietību

+2
-3
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu