Vai veselības budžetu dala pēc partijas piederības? • IR.lv

Vai veselības budžetu dala pēc partijas piederības?

8
Foto: Edijs Pālens, LETA
Valdis Skulte

Pārdomas pēc tikšanās ar veselības ministri Andu Čakšu

Radās iespēja 12.oktobrī Saeimas Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas sēdē klātienē aci pret aci tikties ar veselības ministri Andu Čakšu (ZZS) un uzdot konkrētus jautājumus. Sēdes videoierakstu katrs interesents var noskatīties internetā LRA mājas lapā, ko silti iesaku, lai izprastu ministres attieksmi pret Latvijas iedzīvotāju veselību un dzīvību.

Nepatiesi dati
Jau pēc pirmajiem uzdotajiem jautājumiem par situāciju ar medicīnisko palīdzību mūsu novados pēc paredzamās reformas kļuva skaidrs, ka ministre pārvilkusi treknu zaļu krustu Alūksnes slimnīcai. Neērtos jautājumus par attālumiem un laika limitu Čakša izlikās nedzirdam, savus secinājumus balstīja uz patiesībai neatbilstošiem datiem, publiski izplatot melīgu informāciju par Alūksnes slimnīcas darbību un kļūdoties ”tikai” par 1200 ārstētiem pacientiem.

Toties slavēja kaimiņos esošo savas padomnieces Alīdas Vānes privātīpašumu – Balvu-Gulbenes slimnīcu apvienību, kur tad turpmāk tikšot sniegta neatliekamā un citāda medicīniskā palīdzība arī Alūksnes un Apes novada iedzīvotājiem. Ka ministres padomniece Alīda Vāne, Balvu-Gulbenes privātslimnīcas īpašniece ir tiešā labuma guvēja no darbības ministrijā, Čakša kategoriski noliedza, jo Vāne nepiedaloties nekādu lēmumu pieņemšanā. Kurš padomnieks tad piegādājis ministrei patiesībai neatbilstīgus datus par slimnīcu darbību?

Latvijas Radio 1 raidījumā ”Īstenības izteiksme” 13.10.2016. plkst.12:30 izskanējušais sižets skaidri norāda, ka Balvu-Gulbenes privātslimnīcā Eiropas un valsts finansējums medicīnai paredzēts pirmkārt un galvenokārt īpašnieku Marģera Zeitmaņa un Alīdas Vānes personisko vairāku miljonu parādu segšanai un par atlikušo ”naudiņu” nekāda pacientu ārstēšana nenotiks.

Neadekvāti lēmumi
Mediju telpā atkārtoti paužot nepatiesus faktus par Alūksnes slimnīcas darbību, ministre Čakša, faktiski atspoguļojot valdības attieksmi pret savu tautu, ir publiski apmelojusi 136 Alūksnes slimnīcas darbiniekus, noniecinot viņu godīgo un nesavtīgo darbu iedzīvotāju labā. Kad ministre Čakša publiski, tāpat kā apvainoja, atvainosies Alūksnes slimnīcas darbiniekiem?

Ja veselības ministre neizprot, kas norisinās divās nelielās lokālajās slimnīcās un pieņem neadekvātus lēmumus, viņai nedrīkst uzticēt lemt par 1,9 miljonu Latvijas iedzīvotāju dzīvībām. Ir pienācis pēdējais laiks Čakšas kā veselības ministres demisijai.

Citāds mērķis
Nevar panākt uzlabojumus nozarē, klausot tikai politisko pasūtītāju norādījumiem, pilnībā ignorējot praktizējošo mediķu viedokli un loģiskos secinājumus, pie tam balstoties uz patiesībai neatbilstošiem datiem.

Viena lieta, kas ministrei gan spoži izdodas, ir valdošā politiskā spēka autoritātes un tuvojošos vēlēšanu reitinga graušana. Politisko līķu dominējošā krāsa pašlaik acīmredzot ir zaļa, zaļa, zaļa…

Svaigākais ministres Čaksas paziņojums vēstī:
– vecus un slimus cilvēkus nedrīkst ārstēt,
– lokālās neatliekamās slimnīcas jāslēdz,
– ģimenes ārsti ir nekompetenti un neko neprot.

Tas tikai apstiprina, ka ministre savos apgalvojumos par reformām Latvijā kļūst haostiska un ir sākusi nervozēt, vai spēs izpildīt politisko uzstādījumu par medicīnas finansējuma sadali pēc partijas piederības, nevis ņemot vērā iedzīvotāju intereses.

Valdis Skulte ir ķirurgs, Alūksnes slimnīcas valdes pārstāvis.

Komentāri (8)

Julija 19.10.2016. 21.45

Alūksnes slimnīca veic daudz funkciju – gan sociālā dienesta (atvestos pacientus nomazgæ, noskuj lai redzëtu, ko ārstēt), hospisu funkciju – jeb paliatīvo aprūpi (kas ir loti svarīga laukos) un jā, arī ārstē. No Alūksnes līdz Gulbenei ir 47 km, tikpat līdz Balviem. NO Veclaicenes līdz Alūksnei – ap 30 km, līdz Gulbenei jau teju 90 km. Ja slēgs Alūksnes slimnīcu, daudzi pagasti būs drošai dzīvei nepiemēroti….jo 90 km ir daudz, lai neatliekamā gadījumā idzīvotu…

+2
0
Atbildēt

0

dzeris49 19.10.2016. 13.32

Un ko ķīrugs gaidīja?

Ka Latvijā kaut kas notiek savādāk?

Īpaši, ja ministrs ir no zaļzemnieku bandas.

Un tas taču nevienu, pa īstam neintersē, visiem pie vienas vietas, jo tā “tauta” jau uzskata, ka tas ir norma, ja tu esi pie varas – galvenais, parūpēties par sevi un pietuvinātajiem.

Arī padomju laikos – leiši un igauņi par savu tautu rūpējās, tur vienmēr varēja nopirkt visus produktus, latviešu “vadoņi” rūpējās par savu karjeru, Latvijā nebija nekā, bet, visu atdeva ļeningradai un Maskavai, Igaunijā izdeva grāmatas, ko Latvijā baidījās, leiši besz lietuviešu valodas nevienu kaut cik normālā darbā neņēma, un kas bija Latvijā?

Nu tāda mums verdziski – blēdīga mentalitāte, tikt pie varas, un tad čakarēt savus tautiešus un rūpēties tikai par sevi, ko tur var darīt.

+2
0
Atbildēt

0

no tuvienes 19.10.2016. 19.27

kamēr veselības aprūpē netiks veiktas reformas pēc būtības visās jomās un tās pakļautības iestādēs, pilnīgi bezjēdzīgi valstij ieguldīt šajā “pasākumā” papildus naudu. “Melnā caurumā” pazūd viss…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu