Paredzēs iespēju atlaist valstij un Satversmei nelojālus pedagogus • IR.lv

Paredzēs iespēju atlaist valstij un Satversmei nelojālus pedagogus

45
Ilustratīvs foto: Ieva Makare, LETA

Likuma grozījumi novērsīšot riskus valsts un sabiedrības interesēm

Valdība šodien akceptēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātos grozījumus Izglītības likumā, kas paredz iespēju darba devējam nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju vai pedagogu, ja tiek konstatēts, ka persona nav lojāla Latvijai un tās Satversmei, vai arī izglītojamam mācību procesā tiek veidota nepareiza attieksme pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti, vēsta aģentūra LETA.

Likumprojekts izstrādāts, lai pēc iespējas novērstu riskus valsts un sabiedriskajām interesēm, demokrātijai, drošībai un attīstībai, kas varētu rasties izglītības iestādes vadītāja vai pedagoga prettiesiskas darbības dēļ, proti, lai novērstu to, ka izglītības iestādē strādā tās vadītājs vai pedagogs, kas ir nelojāls Latvijai un tās Satversmei, kā arī ierobežotu neracionālu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.

Patlaban Izglītības likums paredz Ministru kabinetam noteikt kārtību un kritērijus valsts un pašvaldību izglītības iestāžu, izņemot augstskolas un koledžas, vadītāju profesionālās darbības novērtēšanai, ko dara Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD). Vienlaikus normatīvais regulējums pašreiz neparedz tiesības tieši ietekmēt izglītības iestādes vadītāja vai pedagoga darbību, ja tā vērtējama kā prettiesiska un nelojāla Latvijai un tās Satversmei vai arī pedagogs nepilda Izglītības likumā noteiktos pienākumus, veidojot nepareizu izglītojamā attieksmi pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti.

IZM norāda, ka tādējādi var tikt ietekmētas valsts un sabiedriskās intereses, radītas negatīvas sekas demokrātijai, drošībai un attīstībai nākotnē, kā arī īstenots valsts izglītības standartam neatbilstošs izglītības process, ietekmēta izglītības kvalitāte, tiesiskums un valsts izglītības standartos noteiktā izpilde. Rezultātā neracionāli var tikt izlietots arī valsts budžeta finanšu līdzekļu izlietojums izglītības jomā, tostarp pedagogu darba samaksas finansēšana.

Likumprojekts paredz, ka pedagogs, ar kuru izbeigtas darba tiesiskās attiecības, ja viņš nav bijis lojāls Latvijai un tās Satversmei vai arī izglītojamam mācību procesā tiek veidota nepareiza attieksme pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti, nevarēs ieņemt pedagoga amatu piecus gadus pēc darba attiecību izbeigšanas. Ierobežojums, kā norādīts likumprojekta anotācijā, ir atbilstošs, lai pēc iespējas novērstu kaitējuma risku izglītojamo un valsts drošības interesēm.

Komentāri (45)

rinķī apkārt 04.10.2016. 20.46

Vldība šodien akceptēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātos grozījumus Izglītības likumā, kas paredz iespēju darba devējam nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju vai pedagogu, ja tiek konstatēts, ka persona nav lojāla Latvijai…+++ beidzot. Vēl tikai ir jāprecizē, ka tiesības izbeigt darba attiecības situācijā, kad pedagogs ir izrādījies valsts ienaidnieks, pieder IZM, nevis pašvaldībai.

Bet Šadurskis, jeb “čornij Karlis”, ir savā vietā. Visu cieņu :)

https://www.youtube.com/watch?v=BpS3k0HD6i8

+6
-1
Atbildēt

0

traductrice 05.10.2016. 12.04

man ir grūti iedomāties, kā var izkontrolēt un, galvenais, izmērīt lojalitāti. Daudz būtiskāk ir pakāpeniski pāriet uz apmācību valsts valodā. Vienkāršākais ceļš – pašvaldības bērnudārzi tikai latviešu valodā! un tas automātiski radīs atbirumu krievu skolām.

+1
0
Atbildēt

1

    atrium > traductrice 05.10.2016. 13.34

    traductrice

    man ir grūti iedomāties, kā var izkontrolēt un, galvenais, izmērīt lojalitāti.

    Nekad neizdosies noķert visus zagļus, tomēr tie, kuri ir iekrituši, jāsoda. Ir pietiekoši daudz gadījumu, kad skolotāji krievi vai krievmīļi ir veikuši darbības, kas ir pret mūsu Satversmi un valsti.

    Par apmācībām valsts valodā, ar to pie Vienotības, kura fanātiski cenšās pāreju atlikt uz nenoteiktu laiku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Pontons 04.10.2016. 20.29

Kur var iepazīties ar PAREIZO viedokli? Piemēram, par dabu.

0
-3
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu