Saskaras ar neieinteresētību, mēģinot pieņemt darbā patvēruma meklētājus • IR.lv

Saskaras ar neieinteresētību, mēģinot pieņemt darbā patvēruma meklētājus

21
Mārtiņš Kossovičs. Attēls: youtube.com

Uzņēmējs norāda uz Sarkanā Krusta darbinieku vienaldzību

Lai arī Latvijas Sarkanais Krusts (LSK) ir algots atbalsta sniegšanai bēgļiem darba meklējumos, uzņēmējs, “OpticGuru” līdzīpašnieks Mārtiņš Kossovičs saskāries ar organizācijas izteiktu neieinteresētību, kad pats mēģinājis pieņemt darbā kādu no patvēruma meklētājiem, “Latvijas Avīzes” vēstīto citē aģentūra LETA.

Kossoviča vadītajam uzņēmumam pieder virkne optikas veikalu un internēta veikals Latvijā. Vēloties palīdzēt iebraucējiem, uzņēmējs augusta sākumā uzdevis LSK jautājumu, kādas formalitātes jānokārto, lai viņš varētu pieņemt darbā kādu no patvēruma meklētājiem.

Īsā atbildē LSK pārstāvji norādījuši, ka nevar neko piedāvāt, jo “neviens patvēruma meklētājs ar statusu nav nokārtojis valsts valodas eksāmenu”. Uzņēmējs vēl vairākas reizes lūdzis LSK iepazīstināt ar patvēruma meklētājiem, kas vēlētos strādāt, jo viņš gatavs palīdzēt apgūt valodu un amata prasmes, lai varētu nokārtot formalitātes un pieņemt oficiālā darba. Piedāvājumus LSK vienkārši ignorējis un pat nav atbildējis.

“Es negribu nomelnot organizāciju ar cēlu misiju, bet konkrētie darbinieki saziņā radīja iespaidu, ka drīzāk meklē iemeslu neko nedarīt, nevis no sirds cenšas palīdzēt,” stāstījis uzņēmējs. Galu galā viņam izdevies sazināties ar patvēruma meklētāju caur citu biedrību, un pašlaik viens jaunietis no Eritrejas uzņēmumā iepazīstas ar darba specifiku un topošajiem kolēģiem, lai pēc papīru nokārtošanas varētu sākt strādāt.

“Es vēlētos, lai mans piemērs iedrošina arī citus uzņēmējus, bet uzreiz saku – būs grūti, jo neatbalstīs ne Sarkanais Krusts, kurš it kā ir atbildīgs par to, lai šiem cilvēkiem palīdzētu, ne arī mūsu valsts. Šobrīd jau esam saņēmuši pirmos signālus, ka mūsu birokrāti var pacensties, lai mūsu nodoms nebūtu tik viegli īstenojams,” stāstījis uzņēmējs.

LSK par mentora pakalpojumiem bēgļiem ir saņēmis ap 40 000 eiro. Sociālo darbinieku un mentoru pakalpojumus saņēmuši 210 cilvēki, bēgļa vai alternatīvo statusu ieguvuši 45 cilvēki, un vismaz 33 no viņiem Latviju jau pametuši.

Pats LSK uzskata, ka sekmīgi tiek galā ar tam uzticētajiem pienākumiem, piemēram, divas afgāņu sievietes ar bērniem saņēmušas oficiālu statusu un sākušās īrēt dzīvokļus. Viena no viņām sākusi darbu tirdzniecībā. Kā labs piemērs tiek minēts eritrejietis Robels, kurš Muceniekos strādā par tulku un ar sievu īrē vienistabas dzīvoklīti Juglas papīrfabrikas ciematā.

Komentāri (21)

traductrice 03.10.2016. 08.48

Sociālo darbinieku un mentoru pakalpojumus saņēmuši 210 cilvēki…

Pats LSK uzskata, ka sekmīgi tiek galā ar tam uzticētajiem pienākumiem, piemēram, divas afgāņu sievietes […] + eritrejietis Robels…

Sausais atlikums – no 210 cilvēkiem, kas SAŅĒMUŠI mentoru pakalpojumus, iekārtojušies ir 3. Neko piebilst, LSK sevi vērtē ļoti augstu.

+9
-1
Atbildēt

9

    aivarsk > traductrice 03.10.2016. 09.46

    Tu tiešām domā, ka kāds no viņiem atbraucis strādāt? Tu vari izstiepties un sarauties, neviens no viņiem nestrādās! Paskaties Vācijas datus, cik strādā no miljona?!

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 03.10.2016. 10.53

    Vai nav savādi, ka darba devējs (it kā latvietis Mārtiņš) nevēlas palīdzēt latviešiem, bet ir gatavs pieņemt darbā latviski nerunājošus iebraucējus? Tas ir kaut kas nenormāls

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 03.10.2016. 11.12

    Latvijā ir 8,6 % bezdarbnieku (Rīgā 5%). Interesanti būtu zināt kāds darbs tiek piedāvāts un cik viņš taisās maksāt?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > traductrice 03.10.2016. 13.41

    Grūti iedomāties,ka optikas veikalā varētu būt kāds smags,nogurdinošs darbs,kurā neviens no pašu cilvēkiem negribētu strādāt.Staipīt smagas kastes ar mikroskopiem?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 03.10.2016. 10.20

    Paskaties Vācijas datus, cik strādā no miljona?!

    ———————–

    Vai ir runa tieši par bēgļiem, vai visiem migrantiem jau kopš 60. gadiem?

    Kur lai paskatās?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 03.10.2016. 09.14

    vēl sevi nedaudz palabojot – iekārtojušies 3, taču strādā tikai 2 – VIENA afgāņu sieviete tirdzniecībā un Robels, kas “pa lielam” pilda mentora funkciju tajos pašos Muceniekos.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 03.10.2016. 11.06

    atvainojos, ko nozīmē palīdzēt? Tiešām domā, ka uzņēmējs ir gatavs pieciest valodas un prasmju neesamību un kultūras atšķirības, lai PALĪDZĒTU? varbūt tas ir izmisums, kas saucas “nav, kas strādā”?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 03.10.2016. 11.26

    andrej, Tu no mēness nokritis, vai? Tiešām domā, ka tie 8% bezdarbnieku ir tāpēc, ka nav darba? Cits jautājums, ka “maz maksā”. Tomēr tā jau ir cita tēma.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 03.10.2016. 10.34

    Aivarsk, nevajag visus mest pār vienu kārti. Raksts bija pilnīgi par ko citu. Ir uzņēmējs, kas VĒLAS nodarbināt. Pieņemu, ka ir arī potenciālais darba ņēmējs, kas vēlas STRĀDĀT. Taču, ja jau uzņēmējs ir saskāries ar problēmu, ko apraksta, tad pie vainas nav strādāt negribēšana, bet gan LSK, kas ar prieku “apgūst” naudu un ir bezgala apmierināts ar sasniegto rezultātu. Atrunāšanās ar valsts valodas eksāmenu ir vispār nonsenss! Mums ir 30% populācijas, kas lieliski iztiek bez valsts valodas, mums daži iemanās pat deputātos tikt, bet te – valsts valodas eksāmena neesamība kļūst par nepārvaramu vai nozīmīgu šķērsli, lai dabūtu (droši vien ne īpaši augstas kvalifikācijas) darbu.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Mantrausis 03.10.2016. 09.07

Domāju, ka visu sīko kontrolētāju vietā, gan ietaupot naudu, gan uzņēmēju laiku, mums derētu viens šķīrējs, kas šādās situācijās minūšu vai 2-3 stundu laikā pateiktu: Vari vai nevari rīkoties šādi! Un tad visi, kas vēlas vai nevēlas tiesāties, ņemtos ar šo “šķirēju”. Citādi visi labie nodomi izplēn ne jau birokrātijas, bet muļķības un neprofesionalitātes džungļos. Sabiedrībai vajag dažus likumus, kas ir labi saprotami un NAV interpretējami x versijās. Pārējo lai dara sistēma pati – pati sacer, pati pilda. :)

+5
-1
Atbildēt

0

andrejs 03.10.2016. 10.29

“neviens patvēruma meklētājs ar statusu nav nokārtojis valsts valodas eksāmenu”

——————-

Jau sapratuši, ka Latvijā latviešu valoda nav nepieciešama. Muļķi viņi nav… :)))))

+2
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu