Alvis Hermanis atvainojas "Ir" par kļūdainiem izteikumiem LTV intervijā • IR.lv

Alvis Hermanis atvainojas “Ir” par kļūdainiem izteikumiem LTV intervijā

50
Ekrānšāviņš no Alvja Hermaņa intervijas LTV raidījumā "1 pret 1" 27.septembrī.

Fakti liecina, ka režisors nepamatoti pārmetis “Spiegel” rakstu cenzēšanu žurnālā “Ir”

Plašu rezonansi guvušajā intervijā “1 pret 1” režisors Alvis Hermanis cita starpā kritizēja “Ir”, kam pārmeta vācu žurnāla “Spiegel” rakstu tendenciozu pārveidošanu. Taču režisora teiktais neatbilst patiesībai. Hermanis savu kļūdu atzinis un atvainojies.

LTV intervijā 27. septembrī Alvis Hermanis izteica atbalstu «modernā konservatīvisma» ideoloģijai un asi kritizēja žurnālistus un politiķus, kas runā par labējā populisma draudiem. Režisors uzskata, ka nav pareizi pašreizējos labējos, arī radikāļus, pielīdzināt nacistiem, jo viņu motivācija un konteksts esot pilnīgi cits. Kā piemēru Hermanis piesauca kādu “Spiegel” publikāciju, kurā it kā aprakstīta kadreizējā nacistu pretiniece, kas šobrīd atbalsta labējo partiju “Alternatīva Vācijai” (AfD). Turklāt režisors norādīja, ka žurnāls “Ir” latviskajā tulkojumā tīšām šādu faktu no raksta izrediģējis.

“Mums ir tāds žurnāls “Ir”, kas dažreiz mīl pārpublicēt rakstus no “Spiegel”, viņus revidējot, izrediģējot un pārtaisot kā viņiem tendenciozi labāk patīk. Vienreiz viņi vienu rakstu no “Spiegel” paņēma, kur bija tāds fakts izkritis ārā, ka tā pati kundze, kas Hitlera laikā dabūja sēdēt koncentrācijas nometnē par lapiņu izmētāšanu, izrādās, ka šobrīd viņa atbalsta AfD,” intervijā LTV teica Alvis Hermanis.

Tomēr Hermaņa paustais neatbilst patiesībai. “Ir” rakstā nav cenzēts šāds fakts, jo pieminētajā “Spiegel” publikācijā šāda fakta vispār nav – situācija ir pilnīgi atšķirīga no režisora teiktā.

“Spiegel” raksts tapis šā gada martā, pētot AfD panākumus reģionālajās vēlēšanās. Izvērstās analīzes nobeigumā žurnāls īsi piemin arī kādu AfD kampaņu. Tajā partijas aktīvisti sociālajos tīklos publicē bijušo pretošanās kustības dalībnieku bildes ar parakstu “Šodien viņi būtu kopā ar AfD”. “Spiegel” žurnālisti nosauc šo AfD kampaņu par “absurdu un nekaunīgu”, jo tajā tiek izmantoti sen miruši cilvēki – pretošanās kustības konkrēto līderi nacistu režīms nogalināja jau 1943. gadā, tātad viņa nekādi nevar paust savu viedokli par vai pret AfD.

Vēloties noskaidrot šo pārpratumu, “Ir” sazinājās ar režisoru Hermani, kurš rakstiskā atbildē atzina savu kļūdu. “Konkrētā piesauktā epizode ar vācu kundzi un AfD ir mana kļūda. Gadījums bija pagājušoziem un mana atmiņa būs izspēlējusi ļaunu joku. Atvainojos par šo.”

Vienlaikus Hermanis paliek pie uzskata, ka “Ir” pārpublicējumi no “Spiegel” stipri atšķiras no oriģināliem un “veids, kā jūsu žurnāls atspoguļo ārpolitiskos notikumus, tomēr ir tendenciozs un propagandisks. Es vēlreiz atvainojos, bet tāds nu man ir iespaids. Tas mani arī izprovocēja.” Konkrētus faktus sava viedokļa pamatošanai režisors gan nepiemin. 

“Pārmetumi par rakstu tendenciozu sagrozīšanu ir netaisnīgi un pilnīgi nepamatoti, kā nupat pārliecinājāmies gadījumā ar vācu kundzi, kas neeksistē realitātē, bet tikai režisora prātā. Šis gadījums ir bēdīgs piemērs ļoti bīstamai tendencei, ko Rietumu mediji jau nodēvējuši par “post-faktuālo” sabiedrību, kad viedokļu veidošanā fakti tiek ignorēti un patiesība vairs nav būtiska,” situāciju komentē “Ir” galvenā redaktore Nellija Ločmele.

“Protams, pārpublicējot lielo pasaules mediju rakstus, tos nereti nākas īsināt – ja “Spiegel” lielai tēmai var atvēlēt sešus un vairāk atvērumus savā trīsreiz biezākajā žurnālā, mums jāatspoguļo tēma divos vai trīs atvērumos. Ar cenzūru tam nav nekāda sakara, tas ir profesionāls rediģēšanas darbs, ko “Ir” veic godprātīgi un rūpīgi, ” skaidro redaktore. Jāpiebilst, ka “Spiegel” rakstus saskaņā ar noslēgto vienošanos “Ir” pārpublicē no žurnāla starptautiskās vietnes, kur pati izdevniecība tos jau iztulkojusi angļu valodā, nepieciešamības gadījumā īsinot vai pielāgojot ārzemju auditorijai.

Alvja Hermaņa rakstiskā atbilde atgādina, ka režisors ne pirmo reizi kritizē “Ir”. Hermanis pauž: “Nebūtu slikti, ja žurnāls arī man būtu atvainojies par tām reizēm šo gadu laikā, kad izplatījis nepatiesas ziņas un interpretācijas par manu personu un darbu.” Sarakste liecina, ka Hermanis ir kritiski noskaņots pret “Ir” teātra recenzenti Zani Radzobi, tāpat rūgtums palicis par 2011. gadā publicētiem “Ir” rakstiem – Igaunijas neatkarības gadadienai veltītā numurā iekļauto interviju ar Hermaņa bijušo sievu igaunieti, kas dzēlīgi komentēja latviešu vīriešus, kā arī Oļgerta Krodera interviju, kurā paustas bažas par Jaunā Rīgas teātra nākotni saistībā ar Hermaņa prombūtni starptautiskajos projektos.

“Ir labo kļūdas un atvainojas par tām. Taču mēs necenzējam citu cilvēku viedokļus un nevaram atvainoties par tiem tikai tāpēc, ka kādam tie nepatīk,” komentē “Ir” redaktore.

Komentāri (50)

Siguldietis 04.10.2016. 09.00

IR lasu no Cita Diena laikiem, citus latviski rakstošos vienkārši nespēju palasīt…

Un nav jau tā, ka tiek pārpublicēts tikai Spiegel,kaut man, vāciski nelasošam, tas pat liekas interesanti.

Bet par to “čata” publiku gan nevaru piekrist….

+18
-4
Atbildēt

0

dzeris49 04.10.2016. 06.48

Salīdzinot ar pārējiem, Ir tiešām ir izcils, šeit vēl ir sastopama pētnieciskā žurnalistika augstā līmenī, ne jau par velti vairākkārt sūdzēts tiesā, no dažādiem blēžiem, parasti saistītiem vai nu ar nacionālākstu, vai Lemberga zemnieku partiju, un, beigu beigās, visas prāvās uzvarējis, tātad – rakstījis patiesību

+19
-7
Atbildēt

8

    atrium > dzeris49 04.10.2016. 07.27

    dzeris49

    Salīdzinot ar pārējiem, Ir tiešām ir izcils…..

    Akls, kurls un stulbs, jeb drīzāk melīgs, tendenciozs un vienu, prokremlisku zagļu un sodomītu varzu, apkalpojošs. “Pētnieciskiem” žurnaļjugām (lasi: čekas paskvilantiem), kaut kā nav ienācis prāta papētīt bezprecedenta valsts nozagšanas megaafēras: TECII, PV, Gudrona dīķi, LM, Citadele, Air Baltic, Stradiņa slimnīca un desmitiem citu.

    Redzot, cik atlicis komentāru rakstītāju, redzams tie ir 4-5% sabiedrības padibeņu, kas vēl atbalsta Vienotību un “asbesta” jeb “teflona” cilvēki, kurī vēl iztur kimsk, centrum, heinriha un hvz, kā vēl, mestos fekāliju maisiņus.

    +3
    -18
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 04.10.2016. 13.11

    Uzskati,ka tava retorika nav apvainojoša,dzeri?Pats tu esi kosmopolītāksts.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 05.10.2016. 08.25

    Ēriks

    Pats tu esi kosmopolītāksts.

    Neputro jēdzienus! Kosmopolīts ir cilvēks, kurš viegli integrējas jebkurā sabiedrībā, kuram nav aizvainojoši iemācīties un lietot citas valodas. Kosmopolīts nekad līdzīgi dzērim un citiem krieviem, latviešu tautas un valsts nīdējiem, nemēģinās latvieti pārtaisīt pēc sava atbaidošā ģīmja un līdzības. Bieži vien Latvijā ilgāku laiku dzīvojošu kosmopolītu neatšķirsi no īsta latvieša, bet pārceļoties uz Poliju, pēc laika viņš jau būs, kā polis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 05.10.2016. 14.44

    Ēriks

    Par arābiem nē, bet par savējo viņu vidū, gan.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 05.10.2016. 13.01

    Nez,vai šīm spējām nav kādas robežas,vai nu visi kosmopolīti,pārceļoties uz,teiksim,Apvienotajiem arābu emirātiem, varētu kļūt par arābiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 04.10.2016. 18.46

    Tad tu gribi sev privilēģijas vienīgajam kļūt par advokātu un vienīgajam tiesības apsaukāties kā fūrmanim?Jeb tiesības tikai kopā ar skaisli lamāt naciķus,bet pārējiem būs tiesības izteikties tikai galēji korekti?Kurš uzskata kosmopolītismu par noziegumu?Vienkārši es uzskatu,ka tas ir ceļš uz degradāciju,tāpat kā homoseksuālisma propagandēšana,un jebkuram ir tiesības šos kosmopolītisma un homoseksuālisma sludinātājus nosaukt īstajos vārdos,kā jau viņi ir pelnījuši.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.10.2016. 14.11

    Ērik, es sen neņemu nopietni cilvēkus ar ombros – atrium domāšanas līmeni un cilvēkus,kas kosmopolītismu uzskata par noziegumu, kā to darīja Staļins ar Hitleru, tā ka nepūlies uzmesties pare atrium advokātu, jūs abi, princuipā, ne ar ko neatšķiraties.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.10.2016. 12.27

    Atkal lamājies, manuprāt, tev jāgriežas pēc kārtējās prolangētā haloperidola injekcijas, aizej uz dispanseri.

    Savādāk atkal nokļūsi stacionārā, un pēc tam atkal dabūsi mainīt niku.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

ierados 03.10.2016. 22.38

Nekas un neviens nav un nevar būt atbilstošs kāda izauklētajam ideālam. Priekšlikums pārgudrajiem kritiķiem: nepatīk kā IR izlasa rozīnes un krauj savu musturi, atrodi citu musturu salicēju un priecājies par to. Un vispār, kurš piespiež pārtikt no viena vienīga IR? Valodas protam, internets rokā, uz priekšu! Par Latviju varētu vairāk pastāstīt pašmāju žurnālisti, diemžēl viņi par slavenību kleitām, netīrām dejām u.c. pupu mizām tālāk netiek. Līdz šķebumam dzelteni vairums latviski rakstošie un rādošie mediji. Uz to fona IR vēl var nosaukt par izcilu. Latviešu valodā maz kas atrodams citā krāsā, pati valoda jau sapļurkāta līdz mielēm.

+14
-4
Atbildēt

1

    Anonīms > ierados 04.10.2016. 10.06

    ierados – mēs visi tā arī daram -lasam svešvalodās un nepametam IR , jo cita prese – mediji ir daudzkārt tendenciozāki kā IR.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu