Alvis Hermanis neparedz ilgu eksistenci Eiropas sabiedrības dzīvesveidam • IR.lv

Alvis Hermanis neparedz ilgu eksistenci Eiropas sabiedrības dzīvesveidam

83
Alvis Hermanis. Foto: Ieva Lūka, LETA

Režisors: Konservatīvisms ir avangardā, liberālisms iziet no modes

Patlaban Eiropā ir divu lielu – tradicionālo un liberālisma – ideju sadursme, kuru pakāpeniski nomainīs ”modernais konservatīvisms”, jo liberālisms iziet no modes, kamēr konservatīvisms ir avangardā, vakar intervijā LTV raidījumam ”1:1″ sacīja teātra režisors Alvis Hermanis. Viņš neparedz ilgu eksistenci Eiropas sabiedrības dzīvesveidam, jo tas ”ražo vientuļus cilvēkus”, režisoru citē lsm.lv.

Hermanis raksturoja Eiropas sabiedrību, uzsverot, ka pat matemātisks aprēķins demogrāfijā liecina – ”pasākums ilgi vairs nebūs”. Viņa izrāde ”Pakļaušanās” tomēr esot stāsts par eiropiešiem, nevis musulmaņiem. ”Mēs esam vientuļu cilvēku sabiedrība. Tas ir tā izveidojies, ka katrs ir par sevi. Mums nekad nav bijis tik daudz cilvēku, kas dzīvo vieni (..) Šī sabiedrība ražo vientuļus cilvēkus,” viņš norādīja uz ģimenes vērtību trūkumu Eiropas sabiedrībā.

Izrāde ”Pakļaušanās”, kas uzņemta pēc Mišela Velbeka romāna ar tādu pašu nosaukumu, izraisīja asas diskusijas gan par pašu izrādi, gan par Eiropas sabiedrību. Hermanis atzina, ka viņam pašam pēc šīs izrādes iestudēšanas draugu ir mazāk.

Viņš norādīja, ka arvien vairāk Eiropā, tostarp Latvijā, tiek apšaubītas liberālisma idejas, ko apliecina par ”labējiem populistiem” saukto politiķu augošā popularitāte. Režisors norādīja – aiz visiem šiem cilvēkiem ir liela daļa sabiedrības, kas nav apmierināti ar notiekošo, un būtu nepareizi saukt pusi ASV iedzīvotājus par rasistiem, ja viņi atbalsta republikāņu kandidātu ASV prezidenta vēlēšanās Donaldu Trampu, citē lsm.lv.

Tradīciju šos politiķus saukt par ”labējiem populistiem” viņš nosauca par ”prastu, brutālu propagandu”, kurā ir koncentrēšanās uz politiķa personību, nevis cilvēku neapmierinātību. ”Nav gudri koncentrēties uz personībām, jo tarakānus vienmēr atradīs, bet aiz viņiem stāv liela, liela sabiedrības daļa,” viņš pauda.

Hermanis par ”moderno konservatīvismu” sauc sistēmu jeb dzīvesveidu, kurā modernās tehnoloģijas būs savienotas ar tradicionālajām vērtībām un komūnas mentalitāti. Viņš kā piemēru minēja arhitekti Zaigu Gaili, kura savā darbā modernā veidā atjauno tradicionālās arhitektūras vērtības.

Komentāri (83)

rinķī apkārt 28.09.2016. 12.03

Noklausījos Vienotības Domes sēdi jūtūbī. Man prāt Latvijas mēroga notikums, kurš nepelnīti palika tā arī nepamanīts. Dažas būtiskas lietas tur izskanēja, un viena no tām – Ašerādena runā, kur viņš pasvītroja vajadzību formulēt – kas tas ir moderna, eiropeiska Latvija. Prieks par šādu uzstādījumu, jo ik reizes, kad es šeit esmu jautājis, kas tas ir “eiropeiska vērtība”, atbildes vietā saņemu mīnusus.:)

Tas viss par ko es šeit rakstu ir Hermaņa aizskartās tēmas kontekstā. Proti, ir jāsaprot viens -šobrīd Eiropa ir vienota telpa, kuru nepārvalda kaut kādas unificētas eiropeskās garīgās kultūras paradigmas. Katrai Eiropas tautai ir sava vēsturiskā pieredze, katra Eiropas tauta dzīvi un tās vērtības redz nedaudz citādā gaismā. Cenšanās šo skatu uz pasauli novienādot noved pie rezultāta, kad pati vienotās Eiropas ideja sāk irt pa vīlēm un sabiedrība to jūt, un pa pieskari aizies tā politiskā partija, kas nespēs skaidri formulēt mērķi, kurā Latvijas ļauži saskatītu savai mentalitātei un vērtību skalai atbilstošu dzīves telpu.

Un šādi procesi un uzstādījums nav nekas jauns Eiropā. Svaigākā ziņa – angļu referendums, pirms tam bija referendums Skotijā, notikumi Katalonijā uc

Ja valsts vadītāji, politiķi neapzināsies to, ka ir liela bezatbildība vest tautu pretī kaut kādai nedefinētai vērtību sistēmai, kura tiek balstīta tikai uz izplūdušiem saukļiem par “eiropeiskām vērtībām”, baidos, ka pārliecība Latvijas ļaudīm par nepieciešamību Latvijai saglabāt savu vietu kopējā Eiropas telpā var mazināties, un tās būs lielas ziepes.

+13
-3
Atbildēt

8

andrejs_gr 28.09.2016. 09.04

Šī nu ir tēma, kurai nav ne gala ne malas, un kur nav un nevar būt viena pareizā viedokļa. Tāpēc tikai par vienu aspektu – par cilvēku neapmierinātību. Šis nav kritērijs demokrātiskā iekārtā. Praktiski neatrast cilvēku, kurš būtu ar visu apmierināts un tas ir tikai un vienīgi normāli! Pat visbagātākajās valstīs cilvēki sūdzas tieši par to pašu, ko trūcīgākajās. Jā, ir pieaugusi neapmierinātība kopumā ar drošības situāciju Eiropā sakarā ar terora aktiem. Jā, labējie bauda popularitātes pieaugumu. Bet situācija nav un nebūs tik dramatiska, lai viņi gūtu vairākumu. Centriskie, mērenie, pragmatiskie spēki sabiedrībā vienmēr dominēs. Demokrātiskā sabiedrībā. Un, ja par vērtībām – tad, ja paskatāmies vēsturē, tad tās ir nepārtraukti mainījušās. Būtībā nav tādu “tradicionālo vērtību”.

+22
-13
Atbildēt

12

    valdemir > andrejs_gr 28.09.2016. 09.40

    Sugas izplatīšanās pašregulācijas mehānismi rūpējas, lai centriskie, mērenie un pragmatiskie spēki vienmēr nedominētu.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Ēriks > andrejs_gr 28.09.2016. 09.58

    Nē,viss pareizi,lai visas tradicionālās rūpes par saviem pēcnācējiem,par cilts,bara izdzīvošanu un labklājību paliek visādiem mērkaķiem un surikatiem,mēs – radības kroņi tam stāvam pāri,uz mums bioloģijas likumsakarības neattiecas.

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    lno > andrejs_gr 28.09.2016. 11.19

    andrejs… tiesības balsot sievietēm taču panāca radikāļi, vai ne? Ne jau centriskie, uz tradīcijām orientētie… :)

    _____________________

    Visu cieņu:)

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    lno > andrejs_gr 28.09.2016. 10.38

    andrejs_gr. Vai tikai pēc “vēlēšanu tiesības visiem”, t.sk. noziedzniekiem nesākās rietumu modeļa problēmas?:)

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs_gr 28.09.2016. 14.25

    A_gr: “tradicionālo vērtību” piekritēji bija kategoriski pret vēlēšanu tiesību piešķiršanu sievietēm

    ————

    Es jau tieši par to pašu – centristi bija pret, bet tā laika radikāļi panāca, ka tagad sievietes var vēlēt.

    Vienlaikus jāatzīmē, ka demokrātijas citadelē Šveicē vēlēšanu tiesības sievietēm tika dotas vien 1961. gadā. Vai tāpēc šveicieši sliktāk dzīvoja?

    p.s. kā varbūt esi dzirdējis vēlēšanu tiesības sievietēm latvieši piešķīra jau 1905. gada revolūcijas laikā, kad padomju vēlēšanās jautājumu par to vai sievietes drīkst vēlēt vispār neesot bijis. Tas tikai pierāda cik latvieši ir gudra un tālredzīga tauta.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs_gr 28.09.2016. 10.31

    Andrej, karināt oponentam birkas ir tipiska radikāļa pazīme.

    —————

    par kuru birku ir runa?

    /////

    Andrejs_gr: Tikai vien piemērs – vēlēšanu tiesības sievietēm. Vēl 19.g. tādu tiesību sievietēm nebija nevienā no Eiropas valstīm

    ————–

    tiesības balsot sievietēm taču panāca radikāļi, vai ne? Ne jau centriskie, uz tradīcijām orientētie… :)

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

    Andrejs > andrejs_gr 28.09.2016. 09.37

    andrejs_gr

    Tipisks postmodernista, kultūrmarksista teksts: sak’, viss uz pasaules relatīvs – morāle un ētika, vērtības, izpratne par labo un ļauno…tā teikt, lai dzīvo multikulturālisms un politkorektums!!! ;))

    Vai Jūs arī piederat pie Hermaņa pieminētajiem hipsteriem?

    +13
    -16
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs_gr 28.09.2016. 16.27

    es neriskētu apgalvot, ka viena tauta ir gudrāka par citu.

    ——————

    gribi apvainot žīdus?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > andrejs_gr 28.09.2016. 10.19

    Tradicionāla vērtība ir rūpēšanās par saviem tuvākajiem,par tautu, valsti.Paņēmieni,kā to izdarīt,protams,var mainīties līdz ar jauniem apstākļiem, atziņām un iespējām,bet pamats,mērķis paliek nemainīgs.

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs_gr > andrejs_gr 28.09.2016. 15.34

    Tas tikai pierāda cik latvieši ir gudra un tālredzīga tauta.

    —-

    Vai ar to Tu mēģini pateikt, ka citas tautas ir mazāk gudras un tālredzīgas? Latviešu tauta ir unikāla savā patībā! Tieši tādā pašā mērā, kā citas tautas. Protams, ir caurmērā izglītotākas un mazāk izglitotas tautas. Bet gudrība laikam tomēr ir kaut kas nedaudz cits, un es neriskētu apgalvot, ka viena tauta ir gudrāka par citu.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs_gr > andrejs_gr 28.09.2016. 10.08

    Andrej, karināt oponentam birkas ir tipiska radikāļa pazīme. To veiksmīgi darīja tādi personāži kā Staļins, Hitlers, Mao un daudzi citi asiņaini tirāni. Tas ir viens. Otrs – nevajag bāzt visu vienā maisā. Nav runa par morāli ētiskām normām – zagšana, laupīšana, slepkavošana, izvarošana, melošana ir nosodīta visos laikos, visas tautās un visas reliģijās. Runa ir par sabiedrības un ģimenes modeļiem un priekšstatiem. Tikai vien piemērs – vēlēšanu tiesības sievietēm. Vēl 19.g. tādu tiesību sievietēm nebija nevienā no Eiropas valstīm, un toreiz tā bija absolūta un neapstrīdama “tradicionāla vērtība”. Līdzīgu piemēru varētu daudz minēt.

    +15
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs_gr > andrejs_gr 28.09.2016. 11.15

    Tieši “tradicionālo vērtību” piekritēji bija kategoriski pret vēlēšanu tiesību piešķiršanu sievietēm. Atrgriešanās pie “tradicionālām vērtībām” pašlaik ļoti aktīvi notiek Krievijā: piemēram, baznīca faktiski ir kļuvusi par valsts struktūru.

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 28.09.2016. 09.46

vispareizaakaa sabiedriiba buutu komunismaa , tikai taa ir utopija , taadas sabiedriibas nekad nebuus , ja nun peec pastardienas naaks jauns mesija , Jeezus jau bija pirmais komunizma sludinaataajs , aicinaaja ļaidis buut briiviem kaa putniem , nauda unn darbs aarpusee , protams viņš ar vienu zivi un kukuli maizes grasiijaas pabarot teju visu sabiedriibu , bet kaa izraadaas meeģinaajums radiit taadu kopiju beidzaas ar krahu.

+14
-5
Atbildēt

3

    valdemir > 28.09.2016. 12.16

    Kāda jēga kaut kādiem sūda mīnusiem. Jūsu dēļ, tāpēc, ka Jūs tā esot audzināts, Eiropas islamizācija ir neizbēgama. Pie manis visas šīs “bēgļu” armādas tiktu nokristītas pirmajā pierobežas grāvī.

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    valdemir > 28.09.2016. 09.57

    Vai tad mūsu grēku izpirkšana ir krahs?

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > 28.09.2016. 10.48

    es miiliit esmu audzinaats peec ateizma prograamas , un manii ticiibu ar varu vairs neiedziis, neesmu arii bijis komoonists ,taadeeļa arii greeku izpirkšanai neticu , protams komunisti gan tic , jo redzeeti dievnamios pirmajos beņķos seežam , viņi netika pakļauti lustraacijai un tagad mierioigi liekuļo un sola tev labaaku dziivi , nezinu varbuut debessis , bet sola arii barča to , kautgan peec viņas vaardiem , nabagu tai sen liidz kaklam un galiigi noriebušies . tagad kraameejiet miinusus, jo kaa neticiigais tos no ticiigo rokas buušu pelniijis.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu