Mediķi nākamnedēļ protestēs pie Saeimas • IR.lv

Mediķi nākamnedēļ protestēs pie Saeimas

32
Foto: Edijs Pālens, LETA

Arodbiedrības akcijā ”Par tautas dzīvību” būs īpaša izrāde un parakstu vākšana

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome šodien nolēma atbalstīt protesta akcijas rīkošanu pie Saeimas nākamajā nedēļā, 29.septembrī, vēsta aģentūra LETA. Akcijas devīze būs “Par tautas dzīvību”.

Pie Saeimas paredzētajā akcijā mediķi izspēlēs izrādi, kurā darbosies “Nāve” un “Tautas dzīvība”. Pie Saeimas tiks sākta parakstu vākšana vēstulei deputātiem, kurā būs prasības palielināt finansējumu veselībai, kā arī brīdinājums politiķiem, ka, nepiešķirot medicīnai lielāku finansējumu, vēstuli parakstījušie cilvēki par viņiem vairs nebalsos. Parakstīties būs iespējams protesta akcijas laikā, kā arī pēc tam LVSADA birojā, arodbiedrības mājas lapā, iespējams, arī medicīnas iestādēs.

Padomes sēdē šodien tika prezentēts akcijas logo zaļā un dzeltenā krāsā, kas ir arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) logo krāsas. Vēlāk, iespējams, 12.oktobrī vai 13.oktobrī, kad no Finanšu ministrijas (FM) nākamā gada valsts budžeta portfelis tiks nests uz Saeimu, pie parlamenta ēkas tiks izklāts “Nāves paklājs”. Iespējams, ceļā no FM līdz Saeimai tiks izvietotas slimnieku gultas. Pēc tam Saeimai tiktu iesniegti arī savāktie iedzīvotāju un mediķu paraksti par politiķiem paredzēto vēstuli.

Jau vēstīts, ka, cerot uz pēdējā brīža pozitīvām izmaiņām, LVSADA padome 16.augustā nolēma vēlreiz aicināt valdību finansēt nozari atbilstoši labai starptautiskajai praksei un atkārtoti jautājumu par protesta akciju rīkošanu izskatīt šodien.

Kā sēdē skaidroja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris, līdz 20.septembrim arodbiedrība vēlas redzēt savu prasību izpildi, pretējā gadījumā varētu tikt rīkotas protesta akcijas. Viena no arodbiedrības prasībām ir veselības aprūpes budžeta palielināšana 2017.gadā līdz 3,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP), 2018.gadā – līdz 3,5%, 2019.gadā – līdz 3,75%, bet 2020.gadā – līdz 4% no IKP.

Tomēr valdība divas dienas vēlāk lēma, ka veselības nozarei nākamgad būs pieejami papildu aptuveni 45 miljoni eiro, nevis VM prasītie 70 miljoni. Veselības ministre Anda Čakša uzsvērusi, ka, nesaņemot nozarei nepieciešamo finansējumu – 70 miljonus eiro, arī nākamgad pacientiem būs jārēķinās ar garām rindām izmeklējumiem pie speciālistiem.

Komentāri (32)

vvilums 20.09.2016. 18.19

Pirms būtu salašņu centra (SC) aicināti ar svilpēm pa ielām vazājušies, ķertos “nātres pagalmā nopļaut”. PB slēdziens par pārspīlētu un neefektīvo medicīnas iestāžu tīklu Latvijā jau patsmit gadu kā atvilktnē krāj putekļus, bet mūsējais tik svilpē pūst.

+8
0
Atbildēt

0

fretka 20.09.2016. 16.21

Kad vajag, nauda vienmēr atrodas :)

Izdevumiem saistībā ar bēgļu uzņemšanu ņems no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem

Ziņu aģentūra LETA, Šodien, 14:08

http://nra.lv/latvija/185516-izdevumiem-saistiba-ar-beglu-uznemsanu-nems-no-lidzekliem-neparedzetiem-gadijumiem.htm

Ministru kabinets šodien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumu pašvaldību izdevumus par bēgļu uzņemšanu segt no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”. Tāpat atbalstīts, ka pašvaldībām izdevumus saistībā ar bēgļu integrāciju kompensēs ne retāk kā reizi gadā. Atbildīgā par pašvaldībām kompensējamiem faktiskajiem izdevumiem, kas radušies saistībā ar bēgļu un personu ar alternatīvo statusu uzņemšanas un sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumiem, būs VARAM.

Apzinot situāciju pašvaldībās, VARAM secinājusi, ka tām trūkst detalizētas informācijas par to iespējamo lomu bēgļu uzņemšanā. To tiešā atbildība un pienākums primāri ir rūpēties par vietējo iedzīvotāju interesēm un vajadzībām, turklāt pašvaldības ir atzinušas, ka bēgļu uzņemšanai tām nav pietiekamu finanšu resursu, lai veiksmīgi risinātu bēgļu izmitināšanas, sociālās palīdzības, izglītības un integrācijas problēmas, kā arī informētu iedzīvotājus par iespējamajām izmaiņām. Tāpat ministrijas ieskatā patvēruma meklētāju uzņemšana un integrēšana lielā mērā uzliks pašvaldībām, kuru administratīvās teritorijas patvēruma meklētāji tiks izvietoti, papildu slogu.

Ministrija aprēķinājusi, ka valsts atbalsta izmaksa šogad neradīs slogu pašvaldību budžetiem, savukārt 2017.gadā tie būs 644 093 eiro. No šīs summas 170 515 eiro būs garantētā minimālā ienākuma izmaksa, 227 435 būs nepieciešami dzīvokļu pabalstam, vēl 246 143 eiro vajadzīgi dažādiem citiem pabalstiem, piemēram, ēdināšanai skolās, mācību līdzekļu iegādei, bērna piedzimšanas pabalsta izmaksai un pacientu iemaksu daļējai kompensēšanai.

+7
-3
Atbildēt

3

    Anonīms > fretka 20.09.2016. 16.52

    to visu mēs zinam – tvnet rakstīja, ka Kučinskis esot licis noslepeno visus plāniņus par priviliģetu apstākļu radīšanu bēgļiem – jānodrošina darbs, jāmaksā paaugstinātas algas un dzīvokļi ērti un ar ērtībām –

    lasīju un nespēju noticētu , ka es dzīvoju Latvijā – kas vismaz nomināli ir neatkarīga valsts un ES dalībvalsts, sajūta tāda, ka es dzīvotu kādā jauna veida nacistu režīmā , kurā slepeni tiek gatavoti iedzimto iznīcināšanas plāni ….

    Tvnet bija par latviešu sievieti – divu mazu bērnu mammu, kurai banka ņem nost dzīvokli – es vēl padomāju – nu ja – latvietei dzīvokli atņems – musulmaniem iedos – mēs par to visu vēl maksāsim

    un nesakiet, ka bēgļi aizbēguši – puse -TA un visa Āfrika jau kājās sacelta, ka Eiropā viss na haļavu – ik vien kā jātiek līdz šejienei …

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > fretka 20.09.2016. 17.58

    nē, fretka, es domāju, ka bēgļi nāk no tādām zemēm un tādām kultūrām, kurās izbrīnu rada nevis korupcijas esamība, bet tieši otrādi – neesamība, meli , liekulība, mānīšanās, izlikšanās – mēs to nosodam, viņi ar to lepojas. Ēģiptē mani tā piešmauca – kauns atcerēties

    Pretīgi ir apzināties , kā mums – nabaiem stāsta kā jāpalīdz bēgļiem, kamēr paši nekautrēsies “uzvarīties” uz bēgļu rēķina – skaties vien, gan jau uzpeldēs jaunie bagātie

    Vienā dienā TVNET intervija ar Latviešu valodas aģentūras skolotāju, kura pilnām mutēm stāsta kā māca bēgļiem laviešu valodu, nākošā dienā tai pašā tvnet informācija, ka visi bēgli jau sen sapirkuši a/b un svin dzīvi Vācijā … tik zemiski pretīgi meli – absolūti tāpat kā padomju savienībā …

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 20.09.2016. 17.39

    Ja vēl tie “bēgļi” zinātu, cik daudzi Latvijā uz viņu rēķina tiek pie labas naudas :)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 20.09.2016. 14.30

Mediķi protestēs, aborigēni neprotestēs.

Jo veselo vairāk, kā slimo, daudzi slimie vispār fiziski nespēj protestēt, veselie domā, ka nekad slimi nepaliks, un gan jau kaut kā…

Jo veselie nespēj pat iedomāties, ar ko saskaras cilvēki, kuri nopietni saslimst, un kuriem vajadzīgi dārgi izmeklējumi un ārstēšana vai operācija, kā arī viņu tuvinieki.

Latvijā Eiropai raksturīga solidaritāte ir svešs jēdziens.

Tāpat gan, kā pie varas esošajiem tādi jēdzieni kā humānisms, atbildība, utt.

Tā ir kalpu vai vergu mentalitāte, kura šeit raksturīga vairākumam – ja nokļūstu pie varas, kāda man daļa par citiem, ja neesmu pie varas – gribu tur nokļūt, bet, rīkošos taisni tāpat.

Ne leišiem, ne igauņiem tāda mentalitāte nav, tur, vairāk vai mazāk, politiķi spiesti domāt par tautu.

Latvieši uzskata, ka visam tā arī jābūt, un neprotestēs nekad.

Jo tiem ir iestāstīts – nebūsim mēs, būs vēl sliktāk, un vispār latvieši, analoģiski krieviem, abdsolūti nekritiski izturas pret pie varass esošo mafiju, un lielākais, uz ko spējīgi, vaimanāt un tad aiziet un nomirt ( vairāki tūkstoši gadā mirst nevis tāpēc, ka tiem jāmirst, bet, tāpēc ka tie nevar saņemt med, palīdzību, jo “nav naudas”.

Kur mūsu valstī tiek tērēta nauda, to visi zina.

Vergu psiholoģija.

+3
0
Atbildēt

13

    Ēriks > dzeris49 20.09.2016. 14.47

    Es jau gandrīz sataisījos iet protestēt,bet man tagad nav laika,mātei 95 gadu jubileju jānosvin,jāierauj pa graķītim,viņai dikti olu liķieris garšo,būs jānopērk kāda pudelīte.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 20.09.2016. 15.44

    Skaisle

    Agrāk es nesapratu, ko nozīmē teiciens: “bada laikā velns pat mušas ēd”, tagad būšu izglītotāks.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 21.09.2016. 13.47

    …normālai medicīnas funkcionēšanai jābūt vismaz 5% no IKP

    ________________________

    Vai nav par daudz prasīts no portāla viedajiem prātiem?:):):)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 20.09.2016. 15.11

    nu džeri, mīļais, es jau esmu rakstījusi, ka latviešu Latvijā tikpat kā vairs nav

    Bet par mūsu lietiņu – nopirksim skrituļdēļus – slīdēsim mierīgi un cēli pa Rīgas pustukšajām ielām, aiztiksim līdz protestantiem un solidarizēsimies un tad klusiņām uz mājiņam …. starp citu , kā Tev ar krākšanu?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 20.09.2016. 22.38

    Skaisle

    tas, ka Latvijas valsti izlaupa čekisti un viņiem pietuvinātie, tas nenozīmē, ka nedrīkst vai nevajag pieprasīt finansējumu medicīnai.

    Lai tik zog, jo tie taču sociāli un ideoloģiski tuvie, bet finansējumu medicīnai var atraut no citām nozarēm. Varbūt miljardus tomēr vajadzēja paņemt no LM un Citadeles, no pasaulē dārgākiem ceļiem un ēkām un valdošai partijai pietuvotās uzpūstās ierēdņu – parazītu armijas?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 20.09.2016. 16.44

    atrium – tas, ka Latvijas valsti izlaupa čekisti un viņiem pietuvinātie, tas nenozīmē, ka nedrīkst vai nevajag pieprasīt finansējumu medicīnai.

    Ja varu ticēt ziņām medijos, tad 40% Latvijas iedzīvotāju dzīvo nabadzībā, vai kā mīl izteikties – uz nabadzības sliekšņa, kas nozīmē, ka viņi nesaņem ne izmeklējumus, ne ārstēšanu. Ka medicīnā ir bardaks – desmitiem visādu valsts aģentūru un jo trekna bezatbildība un visatļautība , ieskaitot darbiniekus pašus …. jā bet tas nenozīmē, ka jau tā izmirstošai latviešu nācijai nepienāka ārstēšana

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 20.09.2016. 23.14

    Jā,vispirms vajag atčekoties,piekrītu

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 21.09.2016. 06.39

    Naudas jebkurā gadījumā ir par maz, normālai medicīnas funkcionēšanai jābūt vismaz 5% no IKP, Latvijā ir turpat divreiz mazāk.

    Par tiem izmeklējumu, sevišķi MR un KT, tiešām liels jautājums.

    Bet, no pieliktās naudas liela daļa aiziet komunālo apmaksai, kas spēcīgi sadārdzinājušies, kaut, arī bardaka, korupcijas, nesaimnieciskuma un shēmošanas medicīnā pietiek, ja visā valstī tas ir, un ar to neviens pat nopietni necīnās,kāpēc tad lai šeit nebūtu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 21.09.2016. 11.58

    to zane

    Nāk prātā, ka 90-jos Veselības aprūpe ilgstoši bija TB pārziņā. Tolaik pacienta iemaksa bija 20 santīmi, pie dakteriem varēja tikt visai brīvi. Un tad ap 2002. gadu atceros kādu ozolinga vāvuļojumu (“programmatisku ievadrakstu”) ex-Dienā, brīdī, kad viens no TB veselības ministriem lūdza finansiālo līdzekļu palielinājumu veselības aprūpes sistēmai nākamajam gadam. Tolaik no budžeta tie bija kādi 300 miljoni. Ministrs gribēja kādus plus 30…

    Tad ozoliņš ārdījās, ka nacionāļi nemākot saimniekot, un ka ar iepriekšējo naudas summu pilnībā pietiekot un cik tas esot daudz… HA, ha, ha…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 20.09.2016. 16.09

    dzeris49

    un kuriem vajadzīgi dārgi izmeklējumi un ārstēšana vai operācija, kā arī viņu tuvinieki.

    Sekli. Cepties par finansējuma trūkumu medicīnai un ignorēt to, ka nelieši par Stradiņa slimnīcā sataisīto brāķi, papildus jau tā superīgākam kontraktam, saviem saimniekiem vēl dāvā 16 miljonus VM budžeta naudas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 21.09.2016. 05.14

    ….vvilums…mjā, Tu pieminēji laiku pirms 10 gadiem….salīdzinājumam:

    – veselības aprūpes budžets 2005.g. – 422,3365 milj. EUR…

    – veselības aprūpes budžets 2015.g. – 773,0124 milj. EUR…

    …tolaik valstī iedzīvotāju bija gandrīz par 200 tūkstošiem vairāk un katrā rajonā – pa slimnīcai…visi atceramies – cik liels bija pacienta līdzmaksājums un cik tolaik maksāja medikamenti…interesanti, kas šo sadārdzinājumu radījis, ja mediķiem joprojām algas ir smieklīgi mazas…rodas jautājums – cik pamatots ir izmeklējumu izcenojums un kā tas veidojas…diemžēl, neviens no VM uz to atbildēt nevar…vai negrib…

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 20.09.2016. 18.08

    Tai medicīnā paliels haoss. Desmit gadi atpakaļ naudas medicīnai bija mazāk, taču kaut kā tā ārstēšana likās pieejamāka. Tāds iespaids,ka saimniekošana medicīnā ar katru gadu pasliktinās. Reformas jau kuras pēc kārtas kā nekus tā nekust no vietas. E- administrēšana neskatoties uz 11 miljonu tēriņiem,ja nemaldos, buksē un utt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 20.09.2016. 15.51

    nu nez atrium – ļoti jau nu vāji tev ar to saprašanu tādā gadījumā ,bet nu jāsaka kā ir – es arī nesaprotu – kurš tev ir velns un kurš muša

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu