EBU: sabiedriskajiem medijiem vajag vairāk naudas un jaunu pārraugu • IR.lv

EBU: sabiedriskajiem medijiem vajag vairāk naudas un jaunu pārraugu

20
Foto: Ieva Lūka, LETA

Norāda uz nepietiekami definētu sabiedrisko pasūtījumu un tā finansēšanas kārtību

Eiropas raidorganizāciju apvienība (EBU) sniegusi atzinumu par KM sabiedrības apspriešanai nodoto priekšlikumu sabiedrisko raidorganizāciju pārvaldības uzlabošanai, paužot atbalstu jaunas sabiedrisko mediju padomes izveidei, aicinot ievērojami palielināt finansējumu sabiedriskajiem medijiem, kā arī vienkāršot piedāvāto pārvaldes mehānismu, vēsta KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

EBU norāda, ka spēkā esošais sabiedrisko mediju regulējums Latvijā ir vērtējams kā “ārkārtīgi rudimentārs un nepietiekams” un neveido “tādu tiesisko ietvaru, kas nodrošinātu sabiedrisko mediju redakcionālo neatkarību un institucionālo autonomiju ar pietiekamu to atbildīgumu, caurskatāmību un efektīvu menedžmentu”. EBU norādījusi, ka Latvijā šobrīd nepietiekamā mērā ir definēts sabiedriskais pasūtījums un tā finansēšanas kārtība.

EBU atbalsta jaunas sabiedrisko mediju padomes izveidi un iesaka tai noteikt visaptverošu atbildību par sabiedriskā medija darbības uzraudzību, iesaka koncentrēt pārvaldību sabiedrisko mediju padomēs un valdēs, precīzi norobežojot to no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) atbildības.

EBU KM priekšlikumā piedāvāto jauno institūciju vērtē kā tādu, kas “nostiprinātu sabiedrisko mediju neatkarību, viedokļu daudzveidību, caurskatāmību un novērstu interešu konfliktus”. EBU atzīst, ka sabiedrisko mediju ombuda izveide ir “inovatīvs un daudzsološs koncepts”, un iesaka noteikt tam pamatā konsultatīvas un skaidrojošas funkcijas.

EBU ir 1950.gadā dibināta nevalstiskā organizācija, kura pārstāv Eiropas, Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstu sabiedrisko raidorganizāciju intereses. Latvijas Televīzija un Latvijas Radio ir tās dalīborganizācijas. KM lūdza EBU sniegt atzinumu par sabiedrības apspriešanā esošo sabiedrisko mediju pārvaldības uzlabošanas priekšlikumu.

Atsaucoties Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas aicinājumam, KM komisijas 2016.gada 14.jūnija sēdē nodeva tirgus dalībnieku, ekspertu, nozares pārstāvju un plašākas sabiedrības apspriešanai konceptuālus priekšlikumus sabiedrisko raidorganizāciju pārvaldības uzlabošanai. KM apkopo un analizē saņemtos priekšlikumus un gatavojas iepazīstināt ar tiem kādā no Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas rudens sesijas sēdēm.

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu