Aicinās pārskatīt bēgļu iekļaušanas plānu • IR.lv

Aicinās pārskatīt bēgļu iekļaušanas plānu

22
Foto: time.com

Saeimas deputāti kritizē iestāžu koordinācijas trūkumu un mentoru nepietiekamo atbalstu

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija nolēmusi aicināt premjerministru Māri Kučinski (ZZS) atjaunot darba grupu par patvēruma meklētāju uzņemšanu. Deputātu ieskatā jāpārskata plāns šo cilvēku iekļaušanai sabiedrībā, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Darba grupai vajadzētu darboties un nonākt pie lēmumiem līdz budžeta pieņemšanai. Komisijas deputāti uzskata, ka līdzšinējais iekļaušanas plāns jāpārskata, jo tas plāns labi darbojas uz papīra, bet ne realitātē. Jāvērtē pārbīdes piešķirtajā finansējumā, lai tas nestu labākus rezultātus. Deputāti norādīja, ka jāuzlabo koordinācija starp iesaistītajām institūcijām un ministrijām, jo šobrīd notiekot atbildības “futbolēšana”. Lēmumu pieņemšanai vajadzētu būt vienotākai.

Komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (NA) uzsvēra, ka būtisks posms bēgļu integrēšanā ir mentori un pašreizējā situācija parāda, ka viņi ar savu darbu nav tikuši galā, jo atbraukušie nav atraduši darbu vai dzīvesvietu. Viņaprāt, vairāk līdzekļu jāiegulda “Mucenieku” darbiniekos, jo šie cilvēki ļoti cieši jau no sākuma strādā ar patvēruma meklētājiem un būtu efektīvāks palīgs nekā mentori.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane norādīja, ka būtisks jautājums ir – ja pat mentori strādā izcili, vai uzņemtie cilvēki varētu šeit iedzīvoties. Līdzšinējā pieredze rādot, ka lielā mērā viss atduras pret finansēm, proti ar piešķirtajiem pabalstiem nav iespējams gan noīrēt dzīvesvietu, gan sagādāt uzturu un samaksāt par transportu.

Deputāts Sergejs Mirskis (“Saskaņa”) norādīja uz jaunu konkursu mentoru atrašanai, ko plāno Labklājības ministrija un kam būtu atvēlēti 700 tūkstoši eiro. Viņš rosināja – ja reiz mentori nav izrādījušies tik efektīvi kā cerēts, varbūt daļu līdzekļu jānovirza vienreizējam pabalstam, piemēram, tūkstotis eiro katram bēglim, ko viņš saņemtu mājvietas finansēšanai.

Iepriekš LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” atklāja, ka no 23 bēgļiem, kurus Latvija uzņēmusi ES pārvietošanas programmā un kuri ieguvuši alternatīvo statusu, 21 cilvēks jau ir Vācijā. Lai gan politiķi pirms tam solīja, ka darīs visu iespējamo, lai bēgļus integrētu Latvijā, taču mentoriem atvēlētā nauda nedod rezultātus, bet valdības lēmums samazināt pabalstus gandrīz iznīcina iespējas tikt pie sava mājokļa.

Iekšlietu ministrijā atzīst, ka Latvijā ir problēmas ar patvēruma meklētāju iekļaušanu, turklāt lēmums par pabalsta samazināšanu bija kļūdains. Jau ziņots, ka Latvija piekrita brīvprātīgi uzņemt 250 bēgļus un vēl 531 personu uzņems ES pārvietošanas programmā. Eksperti vērtē, ka efektīvākai patvēruma meklētāju integrēšanai jāuzlabo valsts imigrācijas politika.

Komentāri (22)

mūsu alus 07.09.2016. 21.41

Ja ar mentoru palīdzību darba tirgum neatbilstošu personu ir iespējams iekārtot darbā, tad ir atklāta jauna formula, kā likvidēt bezdarbu Latvijā. Nu ko valdība! Uz priekšu! :)

+8
-4
Atbildēt

0

andrejs 08.09.2016. 16.33

kas tie tādi?

———————————————-

vajadzētu pietikt.. un ietaupīto naudiņu varēs NA štatu apkalpotājiem prēmijās izmaksāt

0
0
Atbildēt

0

zanE 08.09.2016. 09.50

…šorīt Kultūras ministre intervijā apgalvoja, ka ar 20(!) latviešu valodas apmācības stundām pietiek, lai sagatavotu bēgļus darba tirgum…droši vien, NA izstrādājuši un atklājuši kādu brīnummetodi valodas apguvei…tā varētu būt Latvijas NOKIA ar kuru pārsteigt visu pasauli…nez, kāpēc – viņi tik kautrīgi klusē…

+1
-3
Atbildēt

2

    zanE > zanE 08.09.2016. 16.09

    ….Tev taisnība….domāju, ka ar 10 stundām vajadzētu pietikt…un ietaupīto naudiņu varēs NA štatu apkalpotājiem prēmijās izmaksāt…par nenovērtējamām idejām….

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > zanE 08.09.2016. 15.36

    īsāki kursi noteikti būs lētāki. Vakar te daži vaimanāja, ka NA vēlas tērēt “integrācijai” paredzētos līdzekļus. Izskatās, ka nemaz tik traki nav

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu