Pārbauda ziņas par Krievijas mēģinājumiem ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas • IR.lv

Pārbauda ziņas par Krievijas mēģinājumiem ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas

37
ASV prezidenta kandidāti mākslinieka skatījumā. Foto: LETA-EPA

Čehijas pretizlūkošanas dienests ziņojumā brīdina par Krievijas izlūkdienestu draudiem

Amerikas Savienoto Valstu izlūkošanas un tiesībsargājošās iestādes izmeklē ziņas par plašu slepenu Krievijas operāciju, kuras mērķis varetu būt mēģinājums iejaukties gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, atsaucoties uz izdevumu ”The Washington Post”, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Par plašu, iespējams, Krievijas rīkotu slepenu operāciju ar mērķi iejaukties ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā, vēstījuši avoti izlūkdienestos un ASV Kongresā. Izdevuma rakstā apgalvots, ka Krievijas puse vēloties izsaukt sabiedrības neapmierinātību ar gaidāmo balsojumu, kā arī vairot neuzticību amerikāņu politiskajām institūcijām.

Tiek apgalvots, ka šī operācija iekļaujot dažādus kiberinstrumentus politiskajos procesos izmantojamo datorsistēmu uzlaušanai, kas vairojot iespēju Krievijas pusei izplatīt dezinformāciju. Kāds ASV kongresa pārstāvis izdevumam atzinis, ka Krievijas darbības, slepenā ietekme un manipulācijas gan Austrumeiropā, gan ASV liekot domāt, ka šī ir globāla kampaņa, kurai jāpievērš pastiprināta uzmanība.

Laikraksts uzsver, ka ASV specdienesti pašlaik cenšas noskaidrot kampaņas apmērus un patiesos mērķus. Federālais izmeklēšanas birojs informējis federālos un vietējos ierēdņus par kiberuzbrukumu iespējamību. Augstu stāvoša ASV izlūkdienesta amatpersona ”The Washington Post” norādījusi, ka pagaidām neesot skaidru pierādījumu par vēlmi viltot balsošanas datus, tomēr ir mājieni par vēlmi apdraudēt Savienoto valstu vēlēšanu sistēmu.

Eksperti uzskata, ka rezultāta ietekmēšana par labu vienam vai otram kandidātam var nebūt patiesais operācijas rīkotāju mērķus. Iespējams, Krievijas puse vēlas radīt haosu un nodrošināt jaunus resursus propagandas karam pret amerikāņu politiku un demokrātiju visā pasaulē, īpaši bijušajās Padomju Savienības valstīs.

Informāciju komentējusi ASV prezidenta amata kandidāte no Demokrātu partijas Hilarija Klintone, kura pati nonākusi tā dēvētā e-pastu skandāla centrā. Interneta vietne “Wikileaks” publiskoja Demokrātu partijas vadības saraksti, kurā partijas vadība apņēmās paust pastiprinātu atbalstu Hilarijai Klintonei, palīdzot viņai uzvarēt otru kandidātu Bērniju Sandersu. Lai arī izmeklēšana joprojām turpinās, virkne politiķu jau pauduši, ka šis kiberuzbrukums nāk par labu Krievijai un tās vēlmei panākt Donalda Trampa ievēlēšanu prezidenta amatā.

Čehijas izlūkdienests BIS ikgadējā ziņojumā par 2015.gadu brīdina par Krievijas draudiem, atklājot vairāk informācijas nekā iepriekš, vēsta LETA-EUObserver. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, pērn “Čehijā visaktīvākie bija Ķīnas un Krievijas izlūkdienesti”, paziņoja dienests.

“Ķīnas diplomātiskās, izlūkošanas un ekonomiskās iestādes (..) aktīvi strādāja, paplašinot un saglabājot ietekmi Čehijas politikā un ekonomikā,” atklāts BIS ziņojumā. “Krievijas izlūkdienesti bija visaktīvākie ārvalstu izlūkdienesti Čehijā” 2015.gadā, atzīts ziņojumā. Ziņojumā uzsvērts, ka “BIS neidentificēja nekādas nozīmīgas citu bijušās Padomju Savienības valstu izlūkdienestu vai partneru izlūkdienestu aktivitātes”.

“Izlūkdienestu darbinieki diplomātiskā aizsegā darbojas arī citu valstu vēstniecībās, tomēr Krievijas izlūkdienestu darbinieku skaits ir daudz lielāks. Pretēji partnervalstu izlūkdienestu darbiniekiem, Krievijas (un dažu citu) izlūkdienestu darbinieki BIS neziņo par savu statusu,” piebilsts ziņojumā. “Šāda slepena darbība, slēpjot piederību izlūkdienestam, nepārprotami signalizē par aktivitātēm, kas apdraud Čehijas drošību un citas intereses,” uzsvērts ziņojumā.

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu