No uzņēmēja par ''skroderi'' • IR.lv

No uzņēmēja par ”skroderi”

38
Foto: pixabay.com
Haralds Ludbāržs

Valsts budžeta caurumu lāpīšana uz uzņēmumu pleciem

Sākot savu personīgo biznesu un izveidojot veiksmīgu uzņēmumu, nekad nebiju domājis, ka būs jāmaina profesija un jākļūst par “skroderi”. Spiestā kārtā jālāpa valsts budžets, kļūstot par valsts kreditoru – lai Valsts ieņēmumu dienests (VID), uzsitot sev pa plecu, kārtējo reizi varētu ziņot par budžeta nodokļu ieņēmumu izpildi. Ja vien šai medaļai, ko VID braši sprauž sev pie krūtīm, nebūtu divas puses.

Kopš šī gada sākuma VID, balstoties uz likumu un izmantojot spēka pozīcijas, ir aizturējis uzņēmuma BERICOM pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu, sākotnēji pieprasot papildu dokumentus, tematisko pārbaudi turpinot ar nodokļu auditu, kas nemitīgi tiek pagarināts, maksimāli novilcinot pārmaksātā PVN atmaksas termiņu, atkārtoti pieprasot vienu un to pašu informāciju, nemaz neiedziļinoties uzņēmuma sniegtajās ziņās.

Balstoties uz nepilnībām likumos, kas VID sniedz plašas pilnvaras un rīcības brīvību (atšķirībā no uzņēmuma, kas faktiski ir bezspēcīgs pret VID “vējdzirnavām”, kas samaļ uzņēmumus), VID jau pusgadu vilcina pārmaksātā PVN atmaksu, aizturot uzņēmuma naudu, kas faktiski veido visus uzņēmuma apgrozāmos līdzekļus, un paralizējot uzņēmuma BERICOM darbību.

Simtprocentīgs pašu kapitāla vietējais uzņēmums BERICOM nodarbojas ar datortehnikas un elektronisko preču tirdzniecību, tā apgrozījums gadā ir mērojams vairākos miljonos. Ik gadu uzņēmums godprātīgi, ievērojot termiņus, nomaksājis visus nodokļus vairāk par simt tūkstošiem eiro, būtiski papildinot valsts budžetu. Turklāt šādus nodokļu maksājumus faktiski spēj nodrošināt viena fiziska persona, kas veic saimniecisko darbību un maksā nodokļus Latvijā, attīstot 100% eksportu uz Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Līdz šim BERICOM nav atdots pārmaksātais PVN vairāk nekā 210 000 eiro par šī gada sešiem mēnešiem, kas ir būtiska daļa uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu. Uzņēmuma darbība šobrīd faktiski ir paralizēta, jau šī gada jūlijā uzņēmums vairs nav spējis nodrošināt nevienu preču piegādi līdzekļu trūkuma dēļ un, jo ilgāk VID vilcināsies ar lēmuma pieņemšanu par nodokļu audita rezultātiem un aizturēs pārmaksātā PVN atmaksu, iespējams, BERICOM darbību vairs nebūs iespējams atjaunot, jo uzņēmuma līdzšinējie sadarbības partneri būs jau atraduši jaunus piegādātājus.

BERICOM šobrīd ir spiests atzīt, ka VID mērķtiecīgi grauj jebkādu iespēju turpināt uzņēmuma saimniecisko darbību un maksāt nodokļus valsts budžetā līdzšinējā apmērā.

Bezspēcībā pret VID birokrātiju un tuvu izmisumam, mēs esam vērsušies arī pie augstākajām valsts institūcijām – Ministru prezidenta, Ekonomikas, Finanšu ministrijas, taču bez rezultāta, jo arī viņi “noliec galvas” pašu izstrādātā likuma priekšā, kas VID sniedz pilnīgu rīcības patvaļu, “spēlējoties” ar Latvijas valsts uzņēmumu likteņiem.

Līdz ar to man rodas jautājums, kādēļ publiskajā telpā nemitīgi tiek apgalvots, ka valsts dara visu iespējamo, lai veicinātu ekonomikas attīstību un uzņēmēju atbalstu, ja faktiski valsts iestādes rīkojas tieši pretēji – ilglaicīgi piesavinās uzņēmēju līdzekļus, grauj uzņēmumu iespēju ar saimniecisko darbību dot ekonomisko pienesumu valstij?

Nodokļu audita novilcināšana gala rezultātā nes milzīgus zaudējumus ne vien uzņēmējiem, bet arī valstij, līdz ar to rodas jautājums – kam tas ir izdevīgi?

Cerība atjaunot darbību samazinās ar katru dienu – BERICOM piegādātāji meklē jaunus pircējus, BERICOM klienti – jaunus piegādātājus. Taču arī tad, ja darbību izdotos atjaunot, saglabājoties tagadējiem spēles noteikumiem, es saskatu draudus uzņēmuma tālākai darbībai Latvijā, jo šāda “agresija” no valsts iestāžu puses var atkārtoties.

Kamēr nebūs mainīti likumi, strikti nosakot PVN pārmaksas vērtēšanas termiņu un paredzot atmaksas kavējuma soda procentus – līdzīgi kā tas ir Igaunijā, kur nodokļu administrācijai ir pienākums strikti ievērot pārmaksātā PVN atmaksas termiņus un termiņa nepamatota pagarinājuma gadījumā nodokļu maksātājam ir tiesības saņemt atlīdzinājumu par līdzekļu aizturēšanu – Latvijas uzņēmumi nevarēs justies droši savā valstī pat tad, ja ir godīgi nodokļu maksātāji.

Haralds Ludbāržs ir SIA ”Bericom” valdes loceklis.

Komentāri (38)

Aiva 06.09.2016. 20.47

Godātais Rolands65,

Lursoft publiski pieejamie dati šķiet nepilnīgi. Es redzu, ka uzņēmējs ir samakšajis 2014. un 2015.gadā IIN attiecīgi 21’000 un 46’000, kas izskatās pēc 10% maksājuma no saņemtajām dividendēm. Diemžēl šeit nav redzams UIN 15% maksājums no uzņēmuma ikgadējās peļņas. Papētiet dziļāk.

+2
0
Atbildēt

0

Mans draugs 07.09.2016. 10.30

Aizej uz beztabu vai defacto, tad lieta iekustināsies ātri.

0
0
Atbildēt

1

Anonīms 06.09.2016. 20.01

Nosaukums “BERICOM” SIA

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu