Ministrs rosina: mazāk mājasdarbu un vēl viena brīvlaika nedēļa • IR.lv

Ministrs rosina: mazāk mājasdarbu un vēl viena brīvlaika nedēļa

30
Foto: Ieva Lūka, LETA

Lielākās reformas izglītībā vēl priekšā; slodze skolās esot par lielu

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (”Vienotība”), informējot par gaidāmā mācību gada jaunumiem, rosināja samazināt mājasdarbu apjomu skolēniem, kā arī pavasara semestrī skolēniem noteikt vēl vienu brīvlaika nedēļu, atzīstot, ka mācību slodze skolās ir ļoti liela, citē aģentūra LETA.

Tomēr, kā teica Šadurskis, lielākās izglītības jomas reformas ir mums priekšā. «Mums ir pārāk liela mācību slodze nedēļā visās klašu grupās. Ja mēs saprotam, ka pieaugušajam pēc darba jāatpūšas, tad skolēnam pēc skolas vēl ir interešu izglītība un tad vēl mājasdarbi,» skaidroja Šadurskis.

Līdz ar to ministra ieskatā lielai daļai mājasdarbu slodzes būtu jābūt pārnestai uz skolu. Šadurskis arī norādīja, ka sestdienās un svētdienās mājasdarbiem nebūtu jābūt. «Sestdienās un svētdienās – nē. Tas ir laiks ar ģimeni, atpūtai. Nabaga bērnam nav jāraksta esejas vai jārisina uzdevumi sestdienā, tam ir citas nedēļas dienas,» sacīja ministrs.

Savukārt, runājot par pašreizējo mājasdarbu slodzi, ministrs sacīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai nav nekādas ietekmes uz to, cik daudz vecāki palīdz bērniem pildīt mājasdarbus. «Mīļie vecāki, palīdziet, bet dariet to pedagoģiski. Nepildiet mājasdarbus savu bērnu vietā,» aicināja ministrs.

Ministrs norādīja, ka ir jādomā, kā skolēnu vidū novērst «pavasara nogurumu», vienlaikus lemjot par to, kā racionālāk saplānot brīvdienu grafiku. Politiķis gan nenosauca, kad papildu brīvlaiku varētu noteikt. «Ļoti iespējams, ka pavasarī ir vajadzīga papildu nedēļa,» atzina ministrs, norādot, ka varbūt šī nedēļa būtu jāpaņem no vasaras brīvlaika. Šadurskis solīja meklēt optimālos risinājumus šai problēmai.

Galvenā reformas, pēc ministra teiktā, ir Izglītības un zinātnes ministrijas gatavotais kompetencēs balstītais mācību saturs, kas būtu jāievieš 2018./2019.mācību gadā. Līdz ar to arī papildu brīvlaiks varētu būt pievienots mācību gada kalendāram pēc diviem gadiem. «Mēs esam vienu reformu posmu veikuši vai sākuši, un tas ir modelis, bet būtiskākās reformas ir mums priekšā, jo, nenoliedzami, izglītībā svarīgākais ir izglītības saturs,» sacīja ministrs.

Šadurskis sacīja, ka šī mācību gada laikā Izglītības un zinātnes ministrijai un Valsts izglītības satura centram jānoslēdz darbs pie jaunā, kompetencēs balstītā mācību satura. «Mums ir ļoti īsā laikā, saspringti un radoši strādājot, viena mācību gada laikā jāizstrādā jauns satura koncepts, jo 2017./2018.mācību gadā jāsāk tā aprobācija, bet vēl pēc gada tas jāievieš,» pauda Šadurskis.

Viņš atzina, ka tas «ir ārkārtīgi liels izaicinājums mums, pēc tam – skolu vadībai un pedagogiem», jo saturs ir ne tikai jāizstrādā, bet arī jāsagatavo pedagogi darbam ar jauno saturu. Vienlaikus ministrs norādīja, ka, neskatoties uz to, ka Ministru kabinetā jau apstiprināta pedagogu darba samaksas reforma, jaunais mācību gads būs saspringts, jo tā laikā tiks izvērtēts, kā tas darbojas un vai nepieciešamas korekcijas.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu