Jaunietei Baibai saziedo nepieciešamo summu aknu transplantācijai • IR.lv

Jaunietei Baibai saziedo nepieciešamo summu aknu transplantācijai

38
Foto no LTV ziņu raidījuma "Panorāma".

Draugi un radinieki varēja savākt 12 000 eiro, bet atlikušos 38 000 eiro “ziedot.lv” mājaslapā saziedoja Latvijas sabiedrība.

Jaunietei Baibai Baronei, kura cieš no smagas aknu slimības, viņas dzimšanas dienā, 31.augustā, ir saziedota visa nepieciešama summa – 50 000 eiro, lai Igaunijas ārsti varētu viņai veikt aknu transplantāciju. Arī Latvijas ārsti būtu gatavi to izdarīt, taču mūsu valstī tam nav budžeta naudas, ziņo portāls LSM.

Jaunā sieviete cieš no retas aknu slimības, un viņai palīdzēt var tikai aknu transplantācija. Operācija maksā 50 000 eiro, un Igaunijā uzreiz pēc naudas pārskaitīšanas viņu sola uzņemt donoru gaidīšanas rindā, kurā esot vien 2 – 3 cilvēki.

Draugi un radinieki varēja savākt 12 000 eiro, bet atlikušos 38 000 eiro “ziedot.lv” mājaslapā saziedoja Latvijas sabiedrība.

“Ziedot.lv” direktore Rūta Dimanta portālam stāstījusi, ka Baibas situācija ir diezgan smaga un katra diena ir no svara.

Latvijā Baibai nevarēja veikt aknu transplantāciju, jo, lai gan ārsti tam būtu gatavi, tam nebija budžeta līdzekļu, un nebija uzsākta aknu transplantēšanas programma.

Savukārt Tartu mediķiem jau ir lielāka pieredze ar šādām operācijām un Baiba jau sākusi konsultācijas ar igauņu mediķiem, viņu jau izmeklējuši un Igaunijā zina viņa situāciju, kas ir īpaši sarežģīta, jo viņai jau ir veiktas operācijas.

Otrā tuvākā vieta, kura var veikt aknu transplantāciju, ir Baltkrievija, bet tur tas būtu divreiz dārgāk – 100 000 eiro.

Līdz šim bija plānots, ka aknu transplantācijas no budžeta līdzekļiem Latvijā veiks ar šī gada 1. jūliju. Diemžēl tas ir atcelts, un arī ar nākamā gada janvāri šādas iespējas Latvijā vēl nebūs budžeta dēļ. “Tieši tāpēc mums bija jāvāc nauda, [lai nosūtītu Baibu uz operāciju] uz Igauniju,” skaidrojusi Dimanta.

Jau ziņots, ka Baiba Barone, par kuras veselību cīnās Stradiņa slimnīcas ārsti, kļuvusi par kārtējo veselības aprūpes sistēmas ķīlnieci. Viņai steidzami nepieciešama aknu transplantācija. Stradiņa slimnīcas ārsti ir gatavi to izdarīt, taču valsts nespēj par šo operāciju samaksāt un neiekļauj apmaksājamo pakalpojumu grozā.

 

Komentāri (38)

Karra 31.08.2016. 17.32

Būšu laikam palaidis garām. LV ārsti jau gatavi veikt aknu transplantācijas. Es tikai LV neredzu nevienu, kas spētu to kvalitatīvi veikt. Ipaši jau Budd–Chiari sindroma gadijumā kur vēl kaut kāds stents iepriekš iebāzts.

Atgādināšu kā veidojās nieŗu transplantācijas vēsture LV. 70to gadu sākumā vietējie speciālisti pamācoties Maskavas un citos PSRS vadošos tranplantācijas centros kā lietas darāmas, paši mēģināja to veikt uz vietas. Un neveiksmīgi, cilvēki mira. Tad tika pieaicināts profesors Josifs Jarmoļinskis no Maskavas, kas vairākus gadus pieskatija šos vietējos “speciālistus”. Pieskatīšana izpaudās kārtīgā apmācībā, trenniņā un stingrā disiplīnas izveidošanā. Tad viss gāja normāli. 1976. gadā Jarmoļinskis atgriezās Maskavā.

Pašlaik LV ir tikai pāris vietējo “speciālsitu” aknu tranplantācijā, kas pašrocīgi ir veikuši tikai vienu transplantāciju. Jāsāk ar jauno speciālistu ieflitrēšanu Rietumu klīnikās uz gadiem, lai mācās, un tad karogu rokā, lai darbojas LV. Cits variants piesaistīt pieredzējusus ārvalstu (ne Lietuvas vai Igaunijas, jo viņu pieredze ir samērā niecīga) speciālistus uz pāris gadiem, lai ievieš kārtību, apmāca kadrus, ieceļ tos kas kas parņems vadošos amatus. Abi varianti ir dārgi, bet tas ka LV nav aknu transplantācijas servisa ir gaužām aplami.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu