Pētījums: valsts pārvaldē 90% darbinieku ir zemākas algas nekā privātajā sektorā • IR.lv

Pētījums: valsts pārvaldē 90% darbinieku ir zemākas algas nekā privātajā sektorā

24
Foto: pixabay.com

Krieviņš plāno algas valsts iestādēs celt uz iekšējās efektivitātes rēķina

Valsts pārvaldē 90% nodarbināto saņem ievērojami zemāku atalgojumu nekā atbilstīga līmeņa speciālisti privātajā sektorā, noskaidrots Valsts kancelejas kompānijai “Fontes vadības konsultācijas” pasūtinātajā pētījumā, vēsta aģentūra LETA. Turklāt daudzi valsts pārvaldē zemāk atalgotie amati ir pieprasītākie un augstāk atalgotie darba tirgū – tie ir informācijas tehnoloģiju speciālisti, inženieri, pieredzējuši vadītāji, kā arī nozarei specifiski amati.

Pētījumā secināts, ka īpaši liela atšķirība ir augstākā līmeņa vadītājiem, un liela atšķirība ir vidējā līmeņa vadītājiem. Privātajā sektorā vidējā līmeņa vadītāji saņem 3298 un 4142 eiro, valsts pārvaldē atalgojuma apmērs šai grupai ir 1616 un 1952 eiro. Augstākā līmeņa vadītāji privātajā sektorā saņem 6127 un 6310 eiro, kamēr valsts pārvaldē – 2229 un 2431 eiro.

Pētījuma grupas vadītāja Anta Praņēviča secina, ka pētījumā ir saskatāma skaidra tendence – jo augstāka amata pozīcija, jo lielāka atalgojuma starpība privātajā un valsts sektorā. Savukārt zemais atalgojums rada risku labāko darbinieku aizplūšanai no valsts pārvaldes, un var rasties grūtības atrast darbiniekus, lai aizpildītu vakances.

Lai gan alga nav vienīgais darbiniekus motivējošais faktors, ievērojamā atšķirība ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc valsts pārvaldi pamet profesionāli cilvēki, atzīst Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš. Līdz ar to iestāžu vadītāju amatiem valsts pārvaldē konkurences nav.

Pētījuma datus paredzēts analizēt un izmantot, lai piedāvātu kompleksu risinājumu par valsts pārvaldes atalgojuma konkurētspējas celšanu tuvāko trīs gadu laikā. “Šobrīd algas visā valsts pārvaldē celt nav iespējams. To var darīt pakāpeniski un tikai uz iekšējās efektivitātes rēķina, bez papildu naudas no valsts budžeta,” pauž Krieviņš. Viņš prognozē – kļūstot produktīvākiem, nākotnē varētu virzīties uz to, lai valsts pārvaldē strādājošie saņemtu 80% no vidējā atalgojuma privātajā sektorā.

Komentāri (24)

traductrice 30.08.2016. 10.01

šāda satura pētījumi un secinājumi parādās ar apbrīnojamu regularitāti. Un, pamatojoties uz šiem secinājumiem, tikpat regulāri tiek paaugstinātas arī valsts sektorā strādājošo algas. Taču nekas nemainās… ne ierēdņa attieksmē pret savu darbu, ne valsts pārvaldē kopumā. No kā es, piemēram, izdaru secinājumu, ka būtiski jāreformē pati valsts pārvaldes struktūra, nevis atalgojuma sistēma.

+4
0
Atbildēt

1

    jurisml_inbox_lv > traductrice 30.08.2016. 11.24

    samazinaat par 30% valsts paaarvaldi un tad var domaat par pielikumu , iespeejas ļoti lielas , visus radu un deraugu kantorus , taapat izbijušo politiķu barotavas uz valsts reeķina izretinaat.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

jabis 30.08.2016. 14.07

pārsteidzošā Latvija, tās pētītāji un analītiķi – vai varat pateikt, kā ar knapo premjeres aldziņu var dabūt 5000e pensiju?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu