Rīgikogu Igaunijas prezidenta ievēlēšanu nodod elektoru kolēģijai • IR.lv

Rīgikogu Igaunijas prezidenta ievēlēšanu nodod elektoru kolēģijai

21
Prezidenta vēlēšanas Igaunijas parlamentā. Foto: lsm.lv

Neviens no diviem kandidātiem 3.kārtā nesaņem vajadzīgo parlamenta deputātu balsu skaiti

Igaunijas parlamentam jeb Rīgikogu trijos balsojumos neizdevās ievēlēt Igaunijas prezidentu, tāpēc mēneša laikā tiks sasaukta īpaša elektoru kolēģija no parlamenta deputātiem un pašvaldību pārstāvjiem, lai izvēlētos jaunu valsts galvu, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 29.augustā, prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā piedalījās parlamenta spīkers Eiki Nestors, bijusī izglītības ministre Mailisa Repsa un bijušais tieslietu kanclers Allars Jekss. Taču nevienam no viņiem neizdevās savākt nepieciešamo 68 deputātu atbalstu.

Otrdien, 30.augustā, dalībai vēlēšanu otrajā kārtā tika pieteikta Repsa un Jekss, kuriem pievienojās Reformu partijas goda priekšsēdētājs, Igaunijas politikas smagsvars Sīms Kallass. Tā neviens no pretendentiem nesavāca pietiekamu balsu skaitu, diviem visvairāk atbalstītajiem kandidātiem – Repsai un Kallasam – bija iespēja turpināt cīņu par augsto amatu vēlēšanu trešajā kārtā.

Taču arī šī kārta izrādījās neveiksmīga: par Kallasu nobalsoja 42 deputāti, par Repsu – 26. Savukārt 30 parlamentārieši savus balsošanas biļetenus atstāja tukšus. Līdz ar to cīņa par prezidenta amatu pēc mēneša turpināsies īpaši sasauktajā elektoru kolēģijā.

Jaunais Igaunijas valsts galva šajā amatā nomainīs Tomasu Hendriku Ilvesu, kurš prezidenta amatā pavadījis desmit gadus.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu