ES naudas apguvi veselības jomā kavējot Pasaules Banka • IR.lv

ES naudas apguvi veselības jomā kavējot Pasaules Banka

22
Foto: Edijs Pālens, LETA

Briseles prasīto nopietno analīzi sola gatavu nākamgad aprīlī

Veselības ministrija (VM), kurai katastrofāli trūkst naudas, kūtri izmanto Eiropas finansējumu – šajā budžeta plānošanas periodā, kas ilgst no 2014. līdz 2020.gadam, ministrija sagatavojusies tikai par 22%, liecina Finanšu ministrijas (FM) dati. Latvijas amatpersonas par kavēšanos vaino Pasaules Banku, vēsta Latvijas Televīzijas ziņu dienests.

Līdz šī gada vidum vēl nebija sagatavoti Ministru kabineta noteikumi, kas ļautu piekļūt gandrīz 28 miljoniem eiro. 2014.-2020.gadā ar Eiropas fondu palīdzību veselības aprūpē plānots attīstīt infrastruktūru, palielināt mediķu skaitu reģionos, rīko pasākumus sabiedrības veselības uzlabošanai.

Lai Latvija naudu varētu saņemt, Brisele prasīja nopietnu analīz, kas pasūtināta Pasaules Bankai. Tomēr pētījums aizvien nav pilnībā pabeigts, un Latvijas puse saka, ka tieši tādēļ Eiropas naudas apguve kavējas. FM ziņojumā norādīts, ka viens no galvenajiem kavējuma iemesliem ir neveiksmīgā sadarbība ar Pasaules Bankas nolīgto apakšuzņēmēju, kas atbildīgs par atsevišķām pētījuma daļām.

Sarakstē ar LTV “Panorāmu” Pasaules Banka detaļas neatklāj, vien norāda, ka šāda mēroga pētījumi prasa lielus ieguldījumus, bet darbs virzās uz priekšu. Veselības ministrijā norāda, ka atsevišķas sadaļas tiešām apstiprinātas, taču saskaņā ar jauno vienošanos pilnībā pētījums tiks pabeigts tikai nākamā gada aprīlī. Iepriekš bija lēsts, ka to pabeigs 2015.gada beigās.

“Skaidrs, ka Veselības ministrija cenšas mudināt un veicināt šo nodevumu saņemšanu, tai skaitā arī no mūsu puses kādas darbības ir veicamas, lai darbs ritētu vairāk, strādājam kopīgi ar Finanšu ministriju, arī Saeimas komisijā šis jautājums ir ticis skatīts,” stāstīja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Saeimas Pieprasījumu komisija kopā ar Sociālo un darba lietu komisiju Pasaules Bankai prasīja skaidrojumu par radušos situāciju pēc tam, kad atklājās, ka pētījuma kavēšanās ietekmē arī Stradiņa slimnīcas 2.kārtas būvniecības problēmu risinājumus. Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Andris Bērziņš (ZZS) stāstīja, ka rudens sesijā aicinās Pasaules Bankas pārstāvjus uz Saeimu klātienē skaidrot situāciju.

“Spēlētājiem ir jābūt vienādiem noteikumiem, mums ir regulas jāpilda, ja to nedara, ir sankcijas. Nu, ja ir [kavēšanās] Pasaules Bankā, tad mēs gribam zināt, kādi ir tie iemesli, kāpēc viss kavējās. Kavējās tāpēc, ka informāciju nevar saņemt? Kavējās tāpēc, ka speciālisti, kas pētījuši, nav labi un nevar uzrakstīt?” vaicā deputāts.

Veselības ministrijā uzsver – galvenais ir kvalitāte, kuras dēļ var pagaidīt. Par riskiem nepaspēt apgūt naudu līdz termiņa beigām esot pāragri spriest, jo projektus var izpildīt līdz pat trīs gadiem pēc plānošanas perioda beigām, tāpēc laiks vēl esot.

Komentāri (22)

Neticis 30.08.2016. 19.28

Patiesībā ir tā, ka, ja Eiropas naudu nevar novirzīt “pareizajās sliedēs”, tad nav ar viņu birokrātiju ko krāmēties.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu