Saeimai var iesniegt iniciatīvu par pensiju neaplikšanu ar ienākuma nodokli • IR.lv

Saeimai var iesniegt iniciatīvu par pensiju neaplikšanu ar ienākuma nodokli

77
Foto: pixabay.com

Portālā ”Manabalss.lv” rosinātās likumdošanas izmaiņas parakstījuši vairāk nekā 10 000 cilvēku

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” par iniciatīvu, kas paredz neaplikt valsts maksātās pirmā līmeņa pensijas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), savākti vairāk nekā 10 000 parakstu, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz informāciju mājaslapā manabalss.lv.

Tas nozīmē, ka šo iniciatīvu varēs iesniegt izskatīšanai Saeimā. Paraksti vākti gan elektroniski platformā “Manabalss.lv”, gan Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības telpās.

Iniciatīvu marta beigās portālā pieteica Arnis Vērzemnieks. Pieteikumā uzsvērts, ka patlaban visas valsts pensijas, kurās ietilpst vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma un izdienas pensijas, tiek uzskatītas par saņēmēju ienākumiem un apliktas ar IIN, kaut arī strādājošie ir maksājuši sociālās apdrošināšanas iemaksas no algas.

Vērzemnieks norādīja, ka izmaiņām būtu jābūt spēkā no 2020.gada līdz 2045.gadam. Tas nodrošinātu, ka paaudze, kas 1990.gadā izcīnīja Latvijas neatkarību un piedalījās atjaunotās valsts veidošanā, aizejot pensijā, būtiski nepazeminātu savu dzīves kvalitāti. Rezultāts būtu pensijas palielinājums visiem valsts pensiju saņēmējiem, kuriem pensija ir lielāka par neapliekamo minimumu.

Kā iepriekš pauda Finanšu ministrija, atceļot IIN pensijām, fiskālā ietekme ar mīnus zīmi būtu 85 miljoni eiro gadā, tajā skaitā valsts budžetā – mīnus 17 miljoni eiro un pašvaldību budžetā – mīnus 68 miljoni eiro.

Komentāri (77)

jurisml_inbox_lv 29.08.2016. 09.51

man dziives kavalitaati jau vairaakus gadus pazemina penzijas apreeķins ar miinusa ziimi , to var pieskaitiit pie gaudenajaam, kautgan neppaartraukts darba staažs man 45 gadi , kautkaads stulbs apreeķins par pamatu ņemot 1995. gadu un piemetot mistiskus euro par nostraadaato boļševiku laikos , šis piemetiens ar katru gadu samazinaas , liidz laikam ar pagaajušo gadu tas jau nulle , man par katru gadu piemet 1 eiro , tie ir 20 kopaa , jaalemj par ko balsot? komunisti nepaartraukti pirms veeleešanaam saak speeleet uz mazturiigo reeķina , tuuliit ņems gremot šo , penziju neaplikšanu ar ienaakuma nodokli , peec buutiibas tas jau ir apsmiekls , atvilkt otreiz no taa par kuru jau nodoklis maksaats , pareizi buutui atvilkt no taa par kuru ienaakuma nodoklis nav maksaats , piemeeram taadam kaa beerziņam , kurš izmantoja gadiijumu un iemaksaaja krietnu summu un no taa tad sareeķinaaja penziju, tas jau pelniišanas fakts , iespeejam liidz tam vispaar taadi vispaar nav maksaajuši nodokļus.

+5
0
Atbildēt

2

    Anonīms > 29.08.2016. 09.59

    jā … drausmīgi … šermuli noiet kā iedomājos, ka vēl manu paaudzi sagaida

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanE > 29.08.2016. 10.34

    ….Ebenemezers…o,jā!…jau pagājušā gadā Klusais solījās noskaidrot, kā tur īsti ir ar tiem lielajiem soc.nodokļa maksātājiem, kurus tagad aplikuši ar “bagātnieka nodokli” un par ko tik milzīgs satraukums bija Lattelecom Gulbim….esmu Gulbim vairākkārt jautājusi vai viņš godīgi samaksājis arī IIN no pārmaksātajām un atgrieztajām soc.iemaksām…ne-a, turpina klusēt kā partizānis…redz, būtība ir tajā, ka bija noteikti soc.iemaksu griesti līdz ~4000 EUR, bet pārējais, kas tika nomaksāts virs ~4000 EUR – nākamā gadā tika atgriezts atpakaļ, kā pārmaksa…un te sākas interesantākais – vispirms tiek aprēķinātas soc.iemaksas, piemēram, no 10 000 EUR un tad rēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, protams, kas samazinās atbilstoši veiktajām soc.iemaksām…BET…virs ~4000 EUR nomaksātais soc.nodoklis tiek atgriezts – vai no šīs summas tiek iekasēts arī IIN – tāds ir jautājums…pretējā gadījumā mazie algu saņēmēji maksā 23% IIN, bet “bagātie”, saņemot atgriezto pārmaksu – faktiski tikai 21,…% IIN…nezinu, vai kāds to ir pamanījis/nepamanījis, bet neviens nav centies to noskaidrot…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

zanE 29.08.2016. 10.17

….jau vairākus gadus pētot absurdo nodokļu sistēmu valstī, nākas secināt – tā ir ņirgāšanās par atsevišķām nodokļu maksātāju grupām…

…nupat runāju ar vienu no pašnodarbinātajiem pensionāriem – saimnieciskās darbības veicējiem…saimnieciskās darbības veicēji(SDV) soc.iemaksas veic no brīvi izvēlētiem ieņēmumiem, bet ne mazākiem kā valstī noteiktā minimālā alga…sarunas biedra ieņēmumi nesasniedz minimālās algas slieksni, bet…cerot uz ikmēneša pensijas pārrēķinu un līdz ar to – pensijas palielināšanos, cilvēks no savas jau saņemtās pensijas piemaksāja, lai varētu veikt soc.iemaksas no saimnieciskās darbības un…pagājušā gadā viņš VSAOI iemaksāja 1218,- EUR (mēnesī 101,56 eiro, kas ir pensionāram noteiktie 28,21%)…šogad viņa pensija pieauga par 2,70 EUR mēnesī…faktiski = samaksāja 1218,- EUR, lai viņa pensija gadā pieaugtu par 32,40 EUR!!!…

…kamēr mūsu valstī lēmējvara nesapratīs, ka nodokļiem jābūt tādiem, lai tos būtu iespēja un vēlme maksāt, un pretī būtu adekvāta atdeve, diemžēl, nekas nemainīsies….

+6
-1
Atbildēt

4

    moonlight > zanE 29.08.2016. 15.05

    Ebenemezers

    Droši vien visi atcerās, kā Puķina smegmas feinšmekers, WWII, staļinisma un GULAG apoliģēts, kolorado lentenis, Zatļers, Maskavā parakstīja līgumu, kas no Latvijas pensiju fonda paredz pensijas maksāšanu Latvijā nelegāli ievazātiem WWII noziedzniekiem un to noziegumu mantiniekiem.

    Par to ir atbildīgs ikviens kroplis, kurš bija palīdzis zem Zatļera sedziņas un dabiski, arī to pastulbais, vai latviešu tautu un valsti nīstošais eļektorats.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > zanE 29.08.2016. 14.51

    …faktiski = samaksāja 1218,- EUR, lai viņa pensija gadā pieaugtu par 32,40 EUR!!!…

    ————————

    Labās ziņas ir tādas, ka pēc valsts aprēķiniem šis pensionārs dzīvos vēl 40 gadus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE > zanE 29.08.2016. 10.39

    …precīzi nezinu, bet ir kaut kāda atšķirība priekšlaicīgās pensionēšanās vecuma pensijai un vecuma pensijai, sasniedzot atbilstošu vecuma slieksni…arī darba stāžam, soc. iemaksām utt. …to formulu ir tik bezgala daudz un katrs gadījums “īpašs”, lai vienkāršs mirstīgais tajā spētu orientēties ar grūtībām…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > zanE 29.08.2016. 10.29

    interesanti , es divus gadus nostraadaaju peec pirmslaiciigaas penzioneešanaas , paarrēķinaa sanaaca 5 eu meenesii , atvelkot nodokli sanaaca 2,50 eu meenesii , nav nevaina ,greeks buutu žeeloties , bet par komunistiem nekad neesmu balsojis un nebalsošu , starpcitu komunisti paarņeema varu ar čekas paliidziibu , dibinot tautas fronti noeeda pilsoņu savieniibu , par kuru es parakstiijos , ja vakar skatiijaaties nekaa personiigi raidiijumu tad sapratiisiet par ko es runaaju .

    +5
    0
    Atbildēt

    0

thelottovip 11.02.2022. 21.05

thelottovip

[…]very couple of websites that occur to be in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu