Vienojas par būvniecības normatīvā regulējuma pilnveidošanu • IR.lv

Vienojas par būvniecības normatīvā regulējuma pilnveidošanu

31
Foto: Edijs Pālens, LETA

Galvenās risināmās problēmas nemainīgas – neefektīvs projektu saskaņošanas process, ēnu ekonomika

Sākot darba tikšanos ciklu ar būvvaldēm, Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) vienojies ar Latvijas lielo pilsētu un Rīgas plānošanas reģiona būvvalžu pārstāvjiem par sadarbību, lai sagatavotu pilnveidojumus būvniecības normatīvajā regulējumā, vēsta aģentūra LETA.

Tikšanās laikā ministrs norādīja uz galvenajām problēmām būvniecībā – neefektīvu būvprojektu izstrādes un saskaņošanas procesu būvvaldēs un augstu ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarē. Pārrunāti jautājumi par būvniecībā iesaistīto atbildību un apdrošināšanu.

“EM mērķis ir izveidot tādu būvniecības jomas regulējumu, kas ir nozares attīstību un kvalitatīvu darbību veicinošs, nevis kavējošs. Savukārt Būvniecības informācijas sistēma (BIS) kā digitāls instruments jāpilnveido par efektīvu un atbalstošu IT sistēmu visiem būvniecības procesa dalībniekiem, samazinot administratīvo slogu un izmaksas BIS klientiem. Plānojam veidot konsultatīvo padomi, kuras galvenais uzdevums būs pilnveidot BIS darbību, padarot to par klientiem draudzīgu un viegli lietojamu,” uzsver Ašeradens.

“Lielo pilsētu asociācija atzinīgi novērtē un atbalsta ministra iecerētos pasākumus būvniecības jomas tiesiskā regulējuma sakārtošanai, un esam priecīgi, ka šajā procesā ministrs ir sācis aktīvas konsultācijas ar lielo pilsētu būvvaldēm. Sakārtotāka un pārskatāmāka sistēma un noteikumi palīdzēs būvvalžu ikdienas darbā, kā arī vienkāršos daudzus procesus iedzīvotāju komunikācijā ar būvvaldēm,” norāda Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis.

Ašeradens un EM speciālisti sāk intensīvu konsultāciju ciklu ar būvvaldēm, lai pārrunātu pilnveidojumus Būvniecības likumā, Ministru kabineta noteikumos un standartos, kā arī BIS. Ceturtdien, 25.augustā, ministrs tikās ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, piektdien – ar Rīgas plānošanas reģiona būvvalžu pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka jaunais Būvniecības likums, kas stājās spēkā pirms diviem gadiem, tika sagatavots un pieņemts ilgstošā pārrunu procesā ar Saeimas deputātu, EM un vairākuma nozares nevalstisko organizāciju līdzdalību. Tam atbilstīgie valdības noteikumi tika gatavoti lielā steigā EM, vien formāli saskaņojot ar nozares dalībniekiem.

Savukārt lielu daļu standartu Latvijā noteic Eiropas normatīvi. BIS veidošanā vairāku gadu gaitā ieguldīti miljoni eiro, taču sistēma nestrādā efektīvi, lai arī līdzīgas datubāzes sekmīgi tiek izmantotas Igaunijā un Lietuvā. Par ēnu ekonomikas mazināšanu iepriekš noslēgts memorands starp EM un nozares lielākajiem uzņēmumiem.

Komentāri (31)

Ints Pīrāgs 27.08.2016. 12.56

Tak liekat mierā to BIS – nevar radīt efektīvu informācijas sistēmu pie absolūti neefektīva normatīvā regulējuma, kas pa lielam ir steigā pārapstiprināts vecais arhaiskais process. Ja EM būtu gribējuši, bija visas iespējas to regulējumu uzreiz izstrādāt daudz pārdomātāku, uz nākotni un BIS vērstu. Priekšlikumi bija, tik tie tika ignorēti.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu