Valsts pieteiksies no "Latvijas gāzes" nodalītā uzņēmuma akcijām • IR.lv

Valsts pieteiksies no “Latvijas gāzes” nodalītā uzņēmuma akcijām

38
Foto: Agnese Gulbe, LETA

“Conexus Baltic Grid” iekļaus dabasgāzes un glabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesības

Valsts iegūs līdzdalību no AS “Latvijas Gāze” (LG) nodalītajā gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmumā AS “Conexus Baltic Grid”, šodien lēma valdība, vēsta aģentūra LETA. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000, un Latvijas valstij gāzes koncernā pieder 117 akcijas.

Šī gada 2.septembrī notiks LG ārkārtas akcionāru sapulce, kurā tiks lemts par gāzes koncerna reorganizāciju atbilstīgi Enerģētikas likuma prasībām. Jānodrošina dabasgāzes apgādes komersantā LG ietilpstošā dabasgāzes pārvades sistēmas operatora un glabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana, tādēļ ir īstenojama LG reorganizācija.

LG patlaban nodrošina gan dabasgāzes pārvades, sadales un glabāšanas, gan dabasgāzes tirdzniecības pakalpojumus. Reorganizācijas rezultātā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas darbības virzieni tiks nodalīti jaundibināmā uzņēmumā AS “Conexus Baltic Grid”.

Saskaņā ar Komerclikumu jaundibināmā uzņēmuma akcijas iegūs tie LG akcionāri, kuri šī gada 2.septembra akcionāru sēdē nobalsos par reorganizācijas lēmumu, kā arī tie LG akcionāri, kuri līdz reorganizācijas lēmuma pieņemšanai apliecinās vēlmi kļūt par jaundibināmā uzņēmuma akcionāriem, iesniedzot rakstisku pieteikumu LG.

Akcionāri, kuri nepieteiksies akcijām vai nebalsos sapulcē par reorganizācijas lēmumu, zaudēs tiesības uz jaundibināmā uzņēmuma akcijām. Reorganizācijas rezultātā akcionāri var iegūt tādu pašu jaundibināmā uzņēmuma akciju skaitu, cik viņiem pieder LG.

Saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu, lēmumu par valsts līdzdalību kapitālsabiedrībā pieņem Ministru kabinets, līdz ar to Ekonomikas ministrija lūdza Ministru kabinetu izlemt, vai Latvijas valstij ir jāiegūst līdzdalība kapitālsabiedrībā, kas izveidosies LG reorganizācijas rezultātā.

Ekonomikas ministrija lūdza Ministru kabinetam atļaut valstij iegūt līdzdalību kapitālsabiedrībā, kas tiks izveidota LG reorganizācijas rezultātā – “Conexus Baltic Grid” – un atļaut pieteikties 117 akcijām.

LG akcionāru skaits ir aptuveni 6600, no tiem liela daļa savas akcijas ieguvuši vēl privatizācijas gaitā 90. gadu beigās un 2000. gadu sākumā. LG peļņa pērn bijusi 33,3 miljoni eiro, kas ir nedaudz vairāk nekā gadu iepriekš, liecina kompānijas revidētais 2015.gada finanšu pārskats. 2014.gadā LG nopelnīja 30,07 miljonus eiro. Kopumā LG 2015.gadā patērētājiem pārdeva 1,32 miljardus kubikmetrus dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2014.gadu pārdotās dabasgāzes apjoms pieauga par 2%.

Lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija “Gazprom”, “Marguerite Fund” pieder 28,97% akciju, “Uniper Ruhrgas International GmbH” – 18,26%, SIA “Itera Latvija” – 16%, 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem.

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu