Savickis draud ar dabasgāzes tarifu celšanos pēc "Latvijas gāzes" sadalīšanas • IR.lv

Savickis draud ar dabasgāzes tarifu celšanos pēc “Latvijas gāzes” sadalīšanas

32
Foto: Krists Spruksts, LETA

”Gazprom” un ”Itera Latvija” varētu nepārdot LG akcijas, bet saglabāt investīcijas

Pēc Latvijas dabasgāzes apgādes kompānijas “Latvijas gāze” (LG) sadalīšanas dabasgāzes tarifi celsies neizbēgami, šorīt intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” teica LG padomes priekšsēdētāja vietnieks un 16% LG akciju īpašnieka “Itera Latvija” vadītājs Juris Savickis, citē aģetūra LETA.

Viņaprāt, patērētājiem LG sadalīšana nebūs labvēlīga. “Tarifi celsies neizbēgami, jo regulatoram tos nāksies paaugstināt,” sacīja Savickis, skaidrojot, ka LG sadalīšanā izveidotajām kompānijām būs jāstrādā ar peļņu. Jāpiebilst, ka LG gada pārskatā uzrādītā neto peļņa pērn bija 30,5 miljoni eiro.

Savickis uzskata, ka valstij būtu jāiegādājas no LG nodalītā jaunā kompānija, kurai tiks nodoti pārvades un uzglabāšanas sistēmas aktīvi. Pēc viņa teiktā, maģistrālie gāzes vadi un Inčukalna dabasgāzes krātuve ir stratēģiski svarīgi objekti, kuriem jābūt valsts īpašumā. Viņš gan norāda, ka valsts ne vienmēr ir labākais uzņēmumu apsaimniekotājs.

Savickis pieļāva, ka “Gazprom” un “Itera Latvija” nepārdos LG akcijas un turpinās būt finanšu investors.

Jau rakstīts, ka LG akcionāri ārkārtas sapulcē 2.septembrī lems par uzņēmuma reorganizāciju, izveidojot jaunu kompāniju un nododot tai pārvades un uzglabāšanas sistēmas aktīvus. Paredzēts sadalīt LG, nodibinota jaunu iegūstošo akciju sabiedrību “Conexus Baltic Grid”. Tās pamatkapitāls nepārsniegs 39,9 miljonus eiro – 1 akcijas nominālvērtība būs 1 eiro.

Saeima 10.februārī apstiprināja Enerģētikas likuma grozījumus par gāzes tirgus atvēšanu Latvijā un LG sadalīšanu. Tie paredz, ka līdz 2017.gada 3.aprīlim vertikāli integrētam uzņēmumam LG ir pienākums izveidot divus uzņēmumus – viens pildīs pārvades un glabāšanas sistēmas operatora pienākumus, otrs būs dabasgāzes sadales sistēmas operators un tirgotājs.

Līdz 2017.gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un glābšanas sistēmas operatoram ir jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar dabasgāzes tirdzniecību un sadali. Ieviešot šīs prasības, vienotais dabasgāzes pārvades un glabāšana sistēmas operators būs kapitālsabiedrība, kas juridiski, funkcionāli un organizatoriski nodalīta no LG. Tās īpašnieki būs ar LG vai tās akcionāriem nesaistītas personas.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens iepriekš paudis, ka Latvijas valstij vajadzētu iegādāties no LG nodalīto pārvades un glabāšanas aktīvu operatoru. Viens no LG akcionāriem “Marguerite” fonds paudis gatavību būt valdības partneris aktīvu iegādē.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums – LG, kas nodrošina dabasgāzes pirkšanu, glabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. LG lielākie īpašnieki ir Krievijas “Gazprom”, Eiropas investīciju banku veidotais “Marguerite Fund”, Vācijas “Uniper Ruhrgas International GmbH” un “Itera Latvija”. Gāzes apgādes monopols LG bija noteikts ar valsts noslēgto uzņēmuma privatizācijas līgumu.

Komentāri (32)

moonlight 22.08.2016. 12.15

Gan jau Vienotības saimnieki kaut ko izdomās, lai tā varētu pamatot gāzes tirgus atvēršanas un “Latvijas gāzes” sadalīšanas atlikšanu uz nenoteiktu laiku.

http://www.kasjauns.lv/galerijas/rigas_-dinamo-_hokejisti/hokeja-balle24.jpg

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu