Valdība pārņems valsts galvotos slimnīcu parādus - 170 milj.eiro • IR.lv

Valdība pārņems valsts galvotos slimnīcu parādus – 170 milj.eiro

36
Foto: Edijs Pālens, LETA

Ministre brīdina par garām izmeklējumu rindām arī nākamgad

Valdība ceturtdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu pārņemt slimnīcu kredītsaistības 170 miljonu eiro apmērā, lai risinātu valsts galvoto aizdevumu saņēmušo veselības aprūpes iestāžu finanšu problēmas, vēsta aģentūra LETA. Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) žurnālistiem skaidroja, ka tas ļauj atbrīvot nozarei 7 miljonus eiro.

VM valdībai sagatavotajā ziņojumā skaidrots – pārņemot valsts galvoto aizdevumu saistības no ārstniecības iestādēm, tiks ievērojami samazināts finansiālais slogs ārstniecības iestādēm un novērsts risks, ka ārstniecības iestādes nevarēs nodrošināt aizdevuma un procentu maksājumu atmaksu pilnā apmērā. Kredītu atmaksa ir nozīmīgi ietekmējusi slimnīcu finansiālo situāciju.

Ja valsts pārņem saistības, ārstniecības iestādēm būs iespēja pilnvērtīgāk sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, nesamazinot pakalpojumu sniegšanai paredzētos līdzekļus, ar kuriem citādi būtu jānodrošina valsts galvoto aizdevumu saistību segšana. Ieguvēji būšot gan pacienti, gan tautsaimniecība kopumā, uzsvēra ministrija. Ārstniecības iestādes, kam ir izsniegti valsts galvotie kredīti, galvenokārt sniedz valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, un to iespējas nopelnīt papildu līdzekļus, ko varētu novirzīt saistību atmaksai, ir ierobežotas.

Ministru prezidents Māris Kučinskis Latvijas Radio 1 pēc valdības sēdes informēja, ka kopumā veselības nozarei nākamgad paredzēts papildus piešķirt teju 50 miljonus eiro, no tiem 10 miljoni paredzēti rindu mazināšanai. Viņš gan atzina, ka tā joprojām ir tikai ”ugunsgrēka dzēšana”, un finansējums atpaliek no vajadzīgās summas, lai risinātu samilzušās problēmas.

Ministre Čakša žurnālistiem atzina, ka arī nākamgad pacientiem būs jārēķinās ar garām rindām uz izmeklējumiem pie speciālistiem, jo nav saņemts Veselības ministrijas prasītais papildu finansējums nozarei – 70 miljoni eiro. Vēl nepieciešams aptuveni 31 miljons eiro. Ministre atzina, ka līdz galam ar valdības pieņemto lēmumu nav apmierināta, vienlaikus norādot, ka padoties negrasās.

Lai pārņemtu slimnīcu kredītsaistības, VM kā iespējamo risinājumu piedāvāja valsts galvoto aizdevumu kapitalizāciju, palielinot pamatkapitālu ar finanšu vai mantisku ieguldījumu. Tā kā valsts vārdā galvotās ārstniecības iestāžu saistības radušās finanšu darījumu rezultātā, saistību kapitalizācijas caurskatāmākais variants būtu īstenojams ar finanšu ieguldījumu, valsts budžeta likumprojektā nosakot deleģējumus Finanšu ministrijai un VM.

Valdības rīkojumā paredzēts, ka no VM budžeta programmas “Valsts galvoto aizdevumu atmaksa” 7 miljoni eiro tiks pārdalīti budžeta apakšprogrammām, kas paredz ambulatoro un plānveida stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu.

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu